• Διεθνής πολιτική

    ΔΝΤ: Πλήρης εμπιστοσύνη στην Γκεοργκίεβα

    • NewsRoom
    Η Επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μπροστά σε μπλε φόντο

    Η Επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα


    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαναβεβαίωσε πως περιβάλλει με την «πλήρη εμπιστοσύνη» του τη Γενική Διευθύντριά του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ουάσινγκτον).

    Στο κείμενο αναφέρεται πως η κ. Γκεοργκίεβα έχει δεσμευθεί να διατηρήσει τα υψηλότερα πρότυπα χρηστής διοίκησης και ακεραιότητας στον θεσμό.

    Με χωριστή ανακοίνωσή της, η Γενική Διευθύντρια ευχαρίστησε το ΔΣ του ΔΝΤ για την εμπιστοσύνη του.

    Το ΔΣ του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού αποφάσισε να παραμείνει στη θέση της η Βουλγάρα οικονομολόγος παρά τις κατηγορίες για παρατυπίες που είχαν διατυπωθεί σε βάρος της και αφορούσαν την περίοδο που υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο θεσμός θεωρεί πως τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε δεν τεκμηρίωσαν πως η κ. Γκεοργκίεβα διαδραμάτισε «ανάρμοστο ρόλο».

    Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

    Τηλεφωνική συνδιάλεξη Γέλεν με Γκεοργκίεβα

    Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Γκεοργκίεβα, κατά τη διάρκεια της οποίας «συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα» και τις «θεμιτές ανησυχίες» που ήγειρε έρευνα σε βάρος της.

    Η κ. Γέλεν επέμεινε πως για την Ουάσινγκτον, η προτεραιότητα είναι «να προασπιστεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία» της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

    Όπως και τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμά ότι εν τη απουσία επιπρόσθετων άμεσων αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά τον ρόλο της γενικής διευθύντριας, δεν υπάρχει βάση για διοικητική αλλαγή στον θεσμό.

    Το ΔΝΤ διαβεβαίωσε πως διεξήγαγε «πλήρη» και «αντικειμενική» έρευνα για την υπόθεση, με το ΔΣ να συνεδριάζει συνολικά οκτώ φορές για το ζήτημα.

    Σε μια από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, η κ. Γκεοργκίεβα είχε στηλιτεύσει «τις ανακρίβειες και τις εσφαλμένες υποθέσεις» που περιείχε η έρευνα.

    Στήριξη στην Γκεοργκίεβα

    Η Βουλγάρα οικονομολόγος εξάλλου υποστηρίχθηκε από πρώην στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και φημισμένους συναδέλφους της, όπως ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ωστόσο προειδοποίησε χθες ότι θα εξετάσει «οποιοδήποτε νέο στοιχείο» προκύψει.

    Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν «ενεργητικά μέτρα για να ενισχυθεί η ακεραιότητα και η αξιοπιστία των δεδομένων του ΔΝΤ», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών της κ. Γέλεν.

    Η έρευνα της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale, για λογαριασμό της επιτροπής δεοντολογίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, έφερε την κ. Γκεοργκίεβα να πίεσε να χειραγωγηθούν δεδομένα της έκθεσης Doing Business 2018, για να ευνοηθεί η εικόνα της Κίνας όταν ήταν Γενική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Η ενδιαφερόμενη απέρριπτε εξαρχής την κατηγορία.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ