• Business

    Νέο data center από την Lamda Hellix: Τι σηματοδοτεί η μεγάλη επένδυση με το «πράσινο» αποτύπωμα

    • Νένα Σώκου
    Νέο data center από την Lamda Hellix: Τι σηματοδοτεί η μεγάλη επένδυση με το «πράσινο» αποτύπωμα

    Από την ξενάγηση του πρωθυπουργού στις εγκαταστάσεις της Lamda Hellix (Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)


    Επένδυση με προστιθέμενη αξία το νέο data center της Lamda Hellix, που εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

    Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας επένδυσης της Lamda Hellix, που από τον Νοέμβριο του 2020 ανήκει στον εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης όμιλο της Digital Realty: εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας και ένα επιπλέον βήμα για την μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

    Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ενδεικτικό του πόσο σημαντικές θεωρεί η κυβέρνηση τέτοιου είδους επενδύσεις το γεγονός ότι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει στην Θεσσαλονίκη το κέντρο της ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer, μια επένδυση που σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ θα αυξήσει κατά 650 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας.

    Κρατώντας από ένα φτυάρι στα χέρια τους χθες ο πρωθυπουργός και οι δύο υπουργοί έθεσαν τον θεμέλιο λίθο στις εργασίες για το 3ο data center της Lamda Hellix στο Κορωπί.

    Επενδύσεις 70+70 εκατ. ευρώ

    Το Athens 3 (έχουν προηγηθεί το Athens 1 το 2003 και το Athens 2 το 2015) θα είναι το μεγαλύτερο data center στην χώρα, με χωρητικότητα 6.8MW, δηλαδή μεγαλύτερο από τη χωρητικότητα όλων μαζί των εν λειτουργία data centers στην Ελλάδα, ενώ θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές.

    Η επένδυση ξεπερνά τα 70 εκατομμυρίων ευρώ και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022.

    Ταυτόχρονα καταθέτει τα σχέδια για την έγκριση όρων δόμησης για το Athens 4, εντός του data center campus, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον data center ίσης χωρητικότητας (6.8MW) με το Athens 3 με το ύψος της επένδυσης να είναι ίδιο με το Athens3.

    Η εταιρεία μελετά το σχεδιασμό και την κατασκευή επιπλέον data centers τόσο στην Αττική όσο και στην Βόρεια αλλά και τη Νότια Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς ερευνητικής εταιρείας IDG, η προστιθέμενη αξία που παράγεται από κάθε ευρώ επενδύσεων σε multitenant data centers ξεπερνά τα 8 ευρώ.

    Κατά συνέπεια, η προστιθέμενη αξία από τις νέες επενδύσεις μόνο στο Athens 3 και Athens 4, θα ξεπεράσουν σημαντικά το 1 δις ευρώ.

    Εκτός των άλλων η Digital Realty ανακοίνωσε χθες ότι προσφέρει 100.000 ευρώ σε οργανώσεις και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες ανακούφισης από τις συνέπειες των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα το καλοκαίρι.

    Αθήνα όπως Μασσαλία

    Η Digital Realty υποστηρίζει επιχειρήσεις παγκοσμίου κλάσης και παρόχους υπηρεσιών προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών data center, colocation και λύσεων διασύνδεσης.

    Είναι ο μεγαλύτερος και πλέον διασυνδεδεμένος carrier neutral πάροχος υπηρεσιών multi tenant data centers στην Ελλάδα και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Η Digital Realty έχει ήδη πραγματοποιήσει και προγραμματίζει πολύ σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, με σκοπό να καταστήσει την Ελλάδα, μέσω της Lamda Hellix, το δίδυμο των επενδύσεών της στην Μασσαλία, έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους πελάτες της σε τοπικό επίπεδο καθώς και τους διεθνείς πελάτες της που δεν έχουν ακόμη παρουσία στην Ελλάδα.

    Ταυτόχρονα προσβλέπει μέσω της δημιουργίας Data Gravity στην χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό διεθνών υποβρυχίων καλωδίων οπτικών ινών και διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα και η ποιότητα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα, μέσω της Ελλάδας, οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Η εξαγορά της Lamda Hellix, που ανακοινώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας τεχνολογίας και πληροφορικής στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικής εταιρείας ανεξαρτήτως κλάδου της οικονομίας.

    Lamda Hellix: Τι είναι τα κλιματικά ουδέτερα data centers

    Πέραν των οικονομικών στοιχείων η επένδυση είναι σημαντική και για το «πράσινο» αποτύπωμα που αφήνει.

    Με βάση την «Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία» (European Green Deal), οι κορυφαίοι πάροχοι υποδομών cloud και data centre και οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Εμπορίου δημιούργησαν το «Σύμφωνο για Κλιματικά Ουδέτερα Data Center» (Climate Neutral Data Centre Pact).

    Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που στηρίζουν το Σύμφωνο, μεταξύ των οποίων η Digital Realty και η Lamda Hellix, διασφαλίζουν ότι τα data centers τους είναι κλιματικά ουδέτερα θέτοντας μετρήσιμους και φιλόδοξους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2025 και 2030 στους ακόλουθους τομείς:

    • Αποδεδειγμένη Ενεργειακή Απόδοση με μετρήσιμους στόχους
    • Χρήση 100% καθαρής ενέργειας
    • Προτεραιότητα στην Εξοικονόμηση Νερού
    • Επαναχρησιμοποίηση και επισκευή των servers
    • Αναζήτηση τρόπων επαναχρησιμοποίηση της θερμότητας των data centre

    Μητσοτάκης: Εμπιστοσύνη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας

    Στην ομιλία του στα εγκαίνια ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επένδυση ως «ψήφο εμπιστοσύνης στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας της».

    Σημειώνοντας πόσο σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες πλέον κερδίζουν εργατοώρες, επειδή διεκπεραιώνουν βασικές υπηρεσίες από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, από το κινητό τηλέφωνο, αντί να σπεύδουν σε μία δημόσια υπηρεσία, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο φορολογικό πλαίσιο που ευνοεί τέτοιου είδους επενδύσεις:

    «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα, η οποία είναι ανοιχτή στους ξένους επενδυτές, μ’ ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, μ’ ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο προσελκύει ξένες επενδύσεις. Μία χώρα η οποία έχει δρομολογήσει για τα καλά, χάρη στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό μας έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε τέτοιες επενδύσεις και να γινόμαστε μία χώρα η οποία να μπορεί να υποδέχεται επενδύσεις υποδομής για τη νέα ψηφιακή οικονομία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Η ψηφιακή μετάβαση παραμένει θεμελιώδης πυλώνας της πολιτικής μας και γι’ αυτό και διοχετεύουμε σημαντικότατους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης σε πολλές δράσεις ψηφιακής μετάβασης, πολλές εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τις ψηφιακές υποδομές», ανέφερε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας ταυτόχρονα στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

    «Πολλές καλοπληρωμένες δουλειές»

    «Μιλάμε για πολλές καλοπληρωμένες δουλειές στο οικοσύστημα της ψηφιακής οικονομίας. Με όλο και περισσότερες τέτοιες επενδύσεις βελτιώνονται και οι προοπτικές απασχόλησης των νέων Ελλήνων, ανοίγονται νέοι δρόμοι επιστροφής για παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, και πιστεύω ότι κι εσείς με τον τρόπο σας θα βάλετε το δικό σας λιθαράκι έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ξανά προσελκύσει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό από το εξωτερικό προσφέροντας πολλές καλοπληρωμένες και με καλές προοπτικές θέσεις εργασίας και στη δική σας την επιχείρηση».

    Πιερρακάκης: Σπουδαία στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

    Παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε: «Είναι μια πολύ πολύ σπουδαία στιγμή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας. Η επένδυση είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αλλαγής που συντελείται στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές καινοτομίες στον χώρο της ψηφιακής διακυβέρνησης, και θεσμικές και αμιγώς τεχνολογικές.

    Θα πω ένα παράδειγμα, ότι με τον νόμο 4747/2020 η Ελλάδα έχει μια από τις πιο καινοτόμες στρατηγικές στον χώρο του cloud και το Δημόσιο μεταβαίνει στο cloud, το ίδιο και ο ιδιωτικός τομέας. Με τον Άδωνι Γεωργιάδη σχεδιάζουμε ένα εργαλείο στο Ταμείο Ανάκαμψης, που θα δράσει και σαν επιταχυντής στις ΜμΕ της χώρας ώστε να μπορέσουν και αυτές να μεταβούν σε υπηρεσίες cloud όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου data center της Lamda Hellix: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας μας

    Σημαντικές επενδύσεις σε νέα data centers φέρνει η εξαγορά της Lamda Hellix από την Digital Realty



    ΣΧΟΛΙΑ