• Διεθνής πολιτική

    Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ: Τι προβλέπει για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών – Πώς μπορεί να ακυρωθεί

    • NewsRoom


    Η ιστορική εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε λίγες μέρες πριν την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου  μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε ανακούφιση στις δύο πλευρές, καθώς αποφεύγεται ο άγνωστος και επικίνδυνος δρόμος ενός no-deal Brexit.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για αλλαγές και νέες διαπραγματεύσεις, εάν οι δύο πλευρές διαφωνήσουν πάνω στην εφαρμογή της, οδηγώντας μέχρι και στην ολική της ακύρωση.

    Το Bloomber αναφέρει πως η συγκεκριμένη πρόνοια μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο μέλλον στην πολιτική ζωή της Βρετανίας καθώς το ζήτημα των σχέσεων με την ΕΕ μπορεί να συνεχιστεί, αλλά και κινδύνους στις βρετανικές επιχειρήσεις, καθώς οι όροι υπό τους οποίους θα λειτουργούν θα υπόκεινται σε σοβαρές αλλαγές.

    Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καθυστέρησαν τη σύναψη της συμφωνίας ήταν το πώς θα λύνονται οι διαφορές σε εμπορικό επίπεδο, σε περίπτωση που ανακύψουν. Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει έναν μηχανισμό επίλυσης για τις πιθανές διαφορές σε εμπορικό επίπεδο που μπορεί να ανακύψουν. Ο μηχανισμός προβλέπει πως η κάθε πλευρά θα μπορεί να επιβάλει δασμούς σε συγκεκριμένους κλάδους εάν θεωρεί ότι αυτό δικαιολογείται από τους όρους της εμπορικής συμφωνίας. Αν η άλλη πλευρά θεωρεί άδικη την επιβολή τους, τότε θα μπορεί να προσφύγει σε διαιτησία, από ανερξάρτητο όργανο που δεν θα υπόκειται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ξεχωριστά τμήματα της εμπορικής συμφωνίας μπορούν να ανοίγουν ξανά και να τίθενται υπό διαπραγμάτευση σε σημεία για τα οποία υπάρχει διαφωνία, ενώ προβλέπεται και ένα «κόκκινο κουμπί» για την πλήρη ακύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, σε περίπτωση που δεν μπορεί να λυθεί η διαμάχη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία στον τομέα της Ασφάλειας.

    ΟΜπόρις Τζόνσον αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες προβλέψεις στοιχεία της συμφωνίας προκειμένου να πείσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του ότι ανταποκρίθηκε στη δέσμευσή του να επιστρέψει ο έλεγχος της χώρας στο Λονδίνο και στους βρετανικούς θεσμούς, μακριά από την ρυθμιστική και νομοθετική παρέμβαση των Βρυξελλών.

    Διαβάστε επίσης: 

    Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ: Μεταβατική περίοδο 5,5 ετών για το ζήτημα της αλιείας – «Λογική περίοδος» λέει ο Τζόνσον

    Brexit: Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον χαιρετίζουν μια «πραγματικά ευπρόσδεκτη» συμφωνία με την ΕΕ

    Κερδίζει έδαφος ο χρυσός μετά το deal Βρετανίας-ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ