• ΑΓΟΡΕΣ

    Κερδίζει έδαφος ο χρυσός μετά το deal Βρετανίας-ΕΕ

    • Bloomberg
    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Σταθεροποιητικά κινείται σήμερα η τιμή του χρυσού, την ώρα που τα περισσότερα βασικά μέταλλα σημείωναν άνοδο, με τις συναλλαγές ωστόσο να είναι περιορισμένες λόγω των εορτών.

    Όλα αυτά ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα νέα οικονομικά μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στις ΗΠΑ και την ανακοίνωση μιας εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας – ΕΕ για τη μετά Brexit εποχή.

    Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικοποίησαν την ιστορική συμφωνία που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις των δύο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, προλαμβάνοντας έτσι την απειλή ενός πικρού διαζυγίου. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν την απόπειρα των Δημοκρατικών να εκπληρώσουν το αίτημα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταβάλει στην πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών οικονομική ενίσχυση ύψους 2.000 δολαρίων για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Οι Δημοκρατικοί θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν το θέμα με νέο νομοσχέδιο στις 28 Δεκεμβρίου.

    «Η τιμή του χρυσού ευνοείται από τη θετική εξέλιξη που υπήρξε στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας για μετά το Brexit, η οποία προλειαίνει το έδαφος για ένα ασθενέστερο δολάριο», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόβα, αναλυτής στην Oanda. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να ενισχυθεί κι άλλο αν βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στις ΗΠΑ.

    Οι επενδυτές πάντως εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα θα έρθουν κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα.

    Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 24% από την αρχή του έτους

    Υπό το φως αυτών των στοιχείων, η τιμή του χρυσού για άμεση παράδοση (spot) σημείωνε άνοδο 0,3%, στα 1.877,82 δολάρια ανά ουγγιά στη Νέα Υόρκη.

    Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί σχεδόν 24% φέτος και ετοιμάζεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδό της σε επίπεδο έτους τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Από τα βασικά μέταλλα, το αλουμίνιο σημείωνε τη μεγαλύτερη άνοδο, με κέρδη έως 1,4%, ενώ ο χαλκός υποχωρούσε κατά 0,4%.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης βασικών μετάλλων του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου (LME) σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, υποστηριζόμενος από την προοπτική μιας νέας μακροχρόνιας ανοδικής αγοράς για τα εμπορεύματα, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορονοϊού.



    ΣΧΟΛΙΑ