• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Σε ιστορική συμφωνία κατέληξαν Βρετανία και ΕΕ

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Σε εμπορική συμφωνία για την μετά-brexit εποχή κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία..

    Η είδηση επιβεβαιώθηκε τόσο από ευρωπαϊκές πηγές όσο και από πηγές της βρετανικής κυβέρνησης.

    «Συμφωνία επετεύχθη», δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας. Η συμφωνία είναι καταπληκτικά νέα για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις σε κάθε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις η οποία δεν έχει επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ. Πετύχαμε αυτή τη μεγάλη συμφωνία για ολόκληρο το ΗΒ σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς μας και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα σε αυτήν», είπε η βρετανική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον η συμφωνία αφορά όγκου εμπορίου 660 δισ. βρετανικών λίρών κατ’ έτος. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 30 Δεκεμβρίου, δύο μέρες πριν την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

    Αντίθετα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ (COREPER) θα συνεδριάσουν αύριο, ανήμερα των Χριστουγέννων, στις 10.30 το πρωί για να ξεκινήσουν την εξέταση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας. Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ θα τους ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε μια «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν τη συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Για ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».

    «Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως»

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να δώσουν συνέντευξη Τύπου το απόγευμα, έγραψε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Twitter.

    Βρετανία και ΕΕ είχαν βρεθεί πολύ κοντά σε συμφωνία τις τελευταίες ώρες, με το ζήτημα που αποτελούσε αγκάθι να είναι αυτό για τα δικαιώματα αλιείας.

    Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του κόμματος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, χαιρέτησε τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση Τζόνσον, αν και όπως ανέφερε η Βρετανία θα παραμείνει πολύ κοντά στην ΕΕ μετά τις 31 Δεκεμβρίου. «Η νίκη ενός πολέμου είναι ένα πράγμα, η νίκη της ειρήνης είναι ένα άλλο. Υποψιάζομαι ότι θα βρεθούμε πολύ πολύ ευθυγραμμισμένοι με τους κανόνες της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.

    Η πλευρά των Εργατικών ανέφερε πως θα περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και θα τοποθετηθεί εν καιρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Brexit: Πανηγυρίζει ο Μπόρις Τζόνσον για τη συμφωνία – Τις λεπτομέρειες περιμένουν οι Εργατικοί

    Brexit: Στις 30 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία για την κύρωση της εμπορικής συμφωνίας στην Βρετανία



    ΣΧΟΛΙΑ