Διεθνής πολιτική

Μπλίνκεν για ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: Δεν ξέρουμε αν η Τεχεράνη είναι έτοιμη να τηρήσει τη συμφωνία

O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλά μπροστά από τον Τζο Μπάιντεν που παρακολουθεί στο βάθος φορώντας μάσκα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει αν το Ιράν είναι έτοιμο και θέλει πραγματικά να επανέλθει στην τήρηση των δεσμεύσεών του.

«Ακόμη δεν ξέρουμε αν το Ιράν θέλει πράγματι και είναι έτοιμο να κάνει αυτό που πρέπει για να τηρήσει μια νέα συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης στην Ουάσινγκτον. «Προσπαθούμε ακόμη να μάθουμε αν αυτό συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του το 2018 από αυτή τη διεθνή συμφωνία που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα για να αποτρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα, κρίνοντας τη συμφωνία ανεπαρκή, προτού επαναφέρει και ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης. Σε απάντηση, οι ιρανικές αρχές αποδεσμεύτηκαν σταδιακά από τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία αν το Ιράν επιστρέψει στην τήρηση των περιορισμών του πυρηνικού του προγράμματος. Μέσω των άλλων συμβαλλόμενων μερών της συμφωνίας (Ευρωπαίοι, Κίνα, Ρωσία), οι δύο χώρες εχθροί μεταξύ τους, διαπραγματεύονται από τις αρχές Απριλίου στη Βιέννη αυτή τη συμφωνία που οι Αμερικανοί αποκαλούν “πλήρη σεβασμό αντί πλήρους σεβασμού” της συμφωνίας.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν στο τέλος της εβδομάδας στην αυστριακή πρωτεύουσα.

«Δεν είμαστε ακόμη στο στάδιο μιας επιστροφής στον ‘σεβασμό αντί σεβασμού’, δεν ξέρουμε αν αυτό θα μπορέσει να γίνει. Στο μεταξύ, το πρόγραμμα του Ιράν καλπάζει προς τα εμπρός… Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό, τόσο περισσότερο μειώνεται ο χρόνος απεμπλοκής» επέμεινε ο Μπλίνκεν.

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Υποβάθμισε στο «B» με αρνητικές προοπτικές την αξιολόγηση της Ελλάκτωρ

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί πρώτη φορά μη επανδρωμένο για τον ανεφοδιασμό εν πτήσει αεροσκάφους

Πούτιν κατά ΗΠΑ: Χρησιμοποιούν το δολάριο ως εργαλείο οικονομικού και πολιτικού πολέμου

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ