• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: «Αισθάνομαι κουρασμένος» – Τι αποκαλύπτεται στην πολυαναμενόμενη βιογραφία του

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Εν μέσω της αδυσώπητης συζήτησης για το εάν στα 80 του χρόνια, ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να είναι πρόεδρος ή για να ολοκληρώσει μια αποτελεσματική δεύτερη θητεία, το πολυαναμενόμενο βιβλίο για την περίοδο του στον Λευκό Οίκο αναφέρει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει παραδεχτεί σε ιδιωτικές συζητήσεις πως αισθάνεται «κουρασμένος», περιγράφοντας την τεράστια πολιτική του εμπειρία ως ζωτικό πλεονέκτημα.

    «Τα προχωρημένα του χρόνια ήταν εμπόδιο, στερώντας του την ενέργεια για να έχει μια ισχυρή δημόσια παρουσία ή την ικανότητα να επινοεί εύκολα ένα όνομα», γράφει ο Franklin Foer στο The Last Politician: Inside the Joe Biden’s White House and the Struggle for America’s Future, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

    «Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι έπαιρνε τόσο λίγες πρωινές συναντήσεις ή προήδρευε σε τόσες λίγες δημόσιες εκδηλώσεις πριν από τις 10 το πρωί. Η δημόσια προσωπικότητά του αντικατόπτριζε τη σωματική παρακμή και την κούραση του χρόνου στις ψυχικές ικανότητες που κανένα χάπι ή πρόγραμμα άσκησης δεν μπορεί να αντισταθεί.

    «Στον ιδιωτικό του χώρο, περιστασιακά παραδεχόταν ότι ένιωθε κουρασμένος».

    Ο Foer δεν αναφέρει πηγή για τις αναφερόμενες ιδιωτικές παρατηρήσεις του Μπάιντεν, αλλά το βιβλίο του, σύμφωνα με τον εκδότη του, Penguin Random House, βασίζεται στην «απαράμιλλη πρόσβαση στον πολύ στενό κύκλο των συμβούλων που έχουν περικυκλώσει τον Μπάιντεν για δεκαετίες».

    Το βιβλίο του, «The Last Politician» θα δημοσιευτεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Στα 77 του, ο Μπάιντεν κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και έγινε ο γηραιότερος πρόεδρος που εξελέγη ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει μια δεύτερη θητεία το επόμενο έτος και την ολοκληρώσει, θα είναι 86 ετών αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για να αντιμετωπίσουν τον Μπάιντεν έχουν επικεντρωθεί αμείλικτα στην ηλικία του παρά το γεγονός ότι και το φαβορί των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι 77 ετών. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει εδώ και καιρό την ανησυχία των Δημοκρατικών ψηφοφόρων για την ηλικία του Μπάιντεν.

    Αυτή την εβδομάδα, δημοσκοπήσεις του Associated Press και του «Norc Center for Public Affairs» έδειξαν ότι το 77% των ερωτηθέντων (το 89% των Ρεπουμπλικανών και το 69% των Δημοκρατικών) υποστήριξαν ότι ο Μπάιντεν θα είναι πολύ μεγάλος ηλικιακά για να είναι αποτελεσματικός εάν επανεκλεγεί.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, μόνο το 51% (και μόλις το 29% των Ρεπουμπλικανών) παραδέχτηκε ότι η ηλικία του Τραμπ θα ήταν πρόβλημα εάν επέστρεφε στο Οβάλ Γραφείο.

    Ο Φόερ, πρώην συντάκτης του «New Republic», ενός φιλελεύθερου περιοδικού, τονίζει πώς η τεράστια πολιτική εμπειρία του Μπάιντεν – κέρδισε τη θέση του στη Γερουσία των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ το 1972, προήδρευσε στις επιτροπές Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017 – του έδωσε μοναδικές δυνάμεις για να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

    Κάνοντάς του κάτι σαν κομπλιμέντο, ο Φόερ γράφει ότι ο Μπάιντεν μερικές φορές σιωπά στις δημόσιες παρατηρήσεις όχι λόγω της ηλικίας του, αλλά λόγω της «απειθαρχίας και της αναποφασιστικότητας» που έχει επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας.

    Στο ίδιο απόσπασμα στο οποίο αναφέρει ότι ο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι είναι κουρασμένος, ο Αμερικανός συγγραφέας υποστηρίζει ότι η «ηγεσία της Ουάσινγκτον εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία «βασίστηκε στο ξεπερασμένο ένστικτό του και την ισχυρή του αυτοπεποίθηση».

    «Τα πλεονεκτήματα του να έχεις έναν μεγαλύτερο ηλικιακά πρόεδρο ήταν εμφανή. Δεν ήταν απλώς ένας ηγέτης του διεθνούς συνασπισμού υπέρ του Κιέβου, ήταν η πατρική φιγούρα της Δύσης, τον οποίο οι ξένοι ηγέτες μπορούσαν να καλέσουν στο τηλέφωνο για συμβουλές….Ήταν η ήρεμη παρουσία του και η στρατηγική του διαύγεια που βοήθησαν να οδηγήσει τη συμμαχία σε μια τόσο επιθετική στάση, η οποία εμπόδισε τον αυταρχισμό του Πούτιν στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Είναι ένας άντρας της ηλικίας του», επισημαίνει ο Φόερ.

     

    Διαβάστε επίσης:
    F1 Ιταλία: Ειδική εμφάνιση Ferrari!

    Τσακαλώτος κατά Κασσελάκη: Να είναι ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

    Σαρώνει τη Φλόριντα ο τυφώνας Ιντάλια – 2 νεκροί σε τροχαία



    ΣΧΟΛΙΑ