• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Δεν έχουμε επιβεβαιώσει πως αποσύρονται τα ρωσικά στρατεύματα – Προειδοποίησε με κυρώσεις την Μόσχα

    • NewsRoom
    O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς απευθύνει διάγγελμα

    Τζο Μπάιντεν EPA/MICHAEL REYNOLDS


    Κάλεσμα στους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα, πριν είναι αργά, την Ουκρανία επανέλαβε στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει πως η Ρωσία αποσύρει στρατεύματά της από τα σύνορα, όπως υποστήριξε η Μόσχα.

    Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως συμφωνεί πως θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στην διπλωματία να επιτύχει, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει πως η Δύση θα πρέπει να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές.

    «Για εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε μια συνεχόμενη διπλωματική προσπάθεια. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια διπλωματία υψηλού επιπέδου. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσουμε προς αυτόν τον σκοπό. Πρέπει να δώσουμε στην διπλωματία κάθε ευκαιρία επιτυχίας», ανέφερε.

    Τόνισε δε πως στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένουν ακόμα ισχυρές δυνάμεις της Ρωσίας κάνοντας λόγο για 150.000 στρατιώτες, ενώ προειδοποίησε την Μόσχα πως αν επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει «διεθνής καταδίκη».

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διπλωματικά με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας και τώρα», ανέφερε.

    Επανέλαβε επίσης πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι έχουν ήδη έτοιμα ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αν η τελευταία επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία. «Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία τότε θα υπάρξει διεθνής καταδίκη. Θα είναι πόλεμος από επιλογή και δεν θα προχωρήσει ο Nord Stream 2», ανέφερε ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν εξοπλίσει τις δυνάμεις της Ουκρανίας και προειδοποίησε πως αν η Ρωσία επιχειρήσει να επιτεθεί κατά ένα μέλος του NATO θα πρέπει να είναι σίγουρη πως η Αμερική θα τρέξει να το υπερασπιστεί.

    Προειδοποίησε επίσης τη Ρωσία πως αν επιτεθεί κατά Αμερικανών στην Ουκρανία ή αν επιχειρήσει να προκαλέσει κυβερνοεπιθέσεις κατά αμερικανικών ή συμμαχικών στόχων θα λάβει την απάντηση των ΗΠΑ.

    Τόνισε πάντως, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι για να ανταποκριθούν στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα.

    Επεσήμανε δε απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Ρωσίας πως οι ΗΠΑ δεν είναι ο εχθρός τους και πως δεν πιστεύει ότι επιθυμούν έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

    Διαβάστε επίσης

    Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ: Δεν έχουμε δει ακόμη αποδείξεις για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων

    Ουκρανία: Επιθέσεις hackers κατά του υπουργείου Άμυνας και τραπεζών

    Νεκρός ρωσόφωνος πολιτοφύλακας από πυρά Ουκρανών, καταγγέλλει το Λουγκάνσκ



    ΣΧΟΛΙΑ