• Πολιτική

    Γιορτές τέλος για την κυβέρνηση: Ραντεβού στη Βουλή για τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα

    Τσακαλώτος - Τσίπρας

    Τσακαλώτος – Τσίπρας


    Με πονοκέφαλο αναμένεται να ξεκινήσει η χρονιά για την κυβέρνηση αφού τα ασφυκτικά περιθώρια για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης την αναγκάζουν να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προκειμένου να καταθέσει προς ψήφιση μια σειρά από νέα μέτρα.

    Τα χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως στις 22 Ιανουαρίου, όταν και έχει προγραμματιστεί το επόμενο Eurogroup, τα πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε να κλείσει οριστικά η τρίτη αξιολόγηση. Νωρίτερα, στις 11 Ιανουαρίου, το κλίμα θα διαμορφωθεί στο EuroWorking Group, με την Ελλάδα να πρέπει να δείξει την πρόοδο που έχει κάνει πάνω σε όσα περιέχονται στην τεχνική συμφωνία που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο.

    Έτσι, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα πρέπει να κατατεθεί το κείμενο του πολυνομοσχεδίου που θα περιέχει τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η επέκτασή τους και για οφειλές προς το δημόσιο, ζήτημα για το οποίο πρέπει να τροποποιηθεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

    Ταυτόχρονα, σημαντικά «αγκάθια», που αναμένεται να προκαλέσουν γκρίνια μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνται οι ρυθμίσεις που πρέπει να ψηφιστούν για τη ΔΕΗ , αλλά και αυτές για τα εργασιακά. Η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης, άλλωστε, να φέρει τροπολογία για το ζήτημα τις απεργίας με απαραίτητο το «50%+1» για τη λήψη απόφασης στέφθηκε από παταγώδης αποτυχία, με την κα Αχτσιόγλου να αποσύρει το ίδιο βράδυ την ρύθμιση. Στην λογική του «πολιτικού μασάζ» προς τους βουλευτές, η τελευταία έσπευσε λίγο πριν το τέλος του χρόνου να κάνει λόγο για μια επερχομενη αύξηση του κατώτατου μισθού, με αόριστες διαδικασίες, εντός του 2018. Κάτι που θα επιτρέψει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσουν την θετική τους ψήφο και να περιορίσει τις όποιες γκρίνιες.

    Από την άλλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης είναι υποχρεωμένος να περιορίσει την όρεξη των συναδέλφων του για διεύρυνση των κρατικών δαπανών, καθώς εκτιμά πως  κάθε απόκλιση απειλεί το στόχο της κυβέρνησης για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

    Πέρα από τα νέα προαπαιτούμενα της τεχνικής συμφωνίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει και το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών προαπαιτούμενων καθώς και επιπρόσθετα 82 ως τον προσεχή Μάιο. Ταυτόχρονα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κριτική της αντιπολίτευσης τόσο για τους χειρισμούς της στις ελληνοτουρκικές σχέσης όσο και στο Σκοπιανό, ζητήματα που προσπαθεί να αποφύγει όσο περισσότερο μπορεί. Το τελευταίο ζήτημα, άλλωστε, κινδυνεύει να οδηγήσει σε ρήγμα τον κυβερνητικό σχηματισμό, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει την παραδοσιακή του θέση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και ο Πάνος Καμμένος δεν πραγματοποιήσει… την πιο θεαματική του κωλοτούμπα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Τέλος μνημονίων το 2018; «Τα ρίσκα παραμένουν» προειδοποιούν οι ειδικοί



    ΣΧΟΛΙΑ