• Πολιτική

    Γιάννης Μαντζουράνης στο mononews: Κυβερνήσεις δεν βγάζουν οι δημοσκόποι αλλά μόνο οι ψηφοφόροι

    • Συνέντευξη στον Γαβριήλ Σερέτη
    Μαντζουράνης, υπ. βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ

    Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος, υπ. βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ


    Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης, ρίχνοντας ταυτοχρόνως το «γάντι» στον κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, που «πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις» και «να αναμετρηθούν με την ιστορία και τις παραδόσεις τους».

    Ο κορυφαίος δικηγόρος και υποψήφιος με την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, με την συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, απευθύνεται ειδικά στο ΠΑΣΟΚ και τον ηγέτη του, θέτοντας τους προ των ευθυνών τους υπό το δίλημμα: «Θα δώσουν την ευκαιρία στην Αλλαγή ή θα δώσουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει να κυβερνά;»

    Μάλιστα, ο κ. Μαντζουράνης δεν διστάζει να κάνει λόγο για «αδιέξοδο» του σημερινού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», καθώς «δεν ξεκαθαρίζει εάν θα αποτελέσει το δεκανίκι του καθεστώτος Μητσοτάκη ή όχι».

    Προχωρά δε, ακόμα περισσότερο χαρακτηρίζοντας «πολιτικά ανειλικρινή» τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, «αφού ο διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η στρατηγική «όχι στον Τσίπρα, όχι στον Μητσοτάκη» είναι αντίθετη με την πνευματική και πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου»

    Αναφερθείς στη συζήτηση για το κόστος των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων και ειδικά αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υποψήφιος βουλευτής εκτιμά ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδέποτε κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» και πως αυτός ο ισχυρισμός «είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει σκαρφιστεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του καθεστώτος Μητσοτάκη». Προς επίρρωση του επιχειρήματός του υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας είναι «απόλυτα συγκεκριμένο και λεπτομερέστατα κοστολογημένο στα 22 δισ. Ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας».

    Ειδικότερα, αναφορικά με το εφικτό της μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, ο κ. Μαντζουράνης, εκτιμά ότι «ο πραγματικός λόγος, που εμμονικά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, έγκειται στην αδυναμία και απροθυμία της να ελέγξει την αγορά. Και δεν μπορεί, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η προστάτιδα των καρτέλ, όπου λογοδοτεί καθημερινά για την πολιτική της».

    «Δηλαδή η μείωση στον ΦΠΑ θα φτάσει στην τσέπη του καταναλωτή μόνο με κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ με κυβέρνηση Τσίπρα θα αποτελέσει «βόμβα» για την οικονομία της πατρίδας μας; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει», δηλώνει με νόημα.

    Ο γνωστός δικηγόρος υπεραμύνεται των δηλώσεών του με αφορμή την καταδίκη του κ. Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό για «πλειοψηφία Τσαουσέσκου» και μιλά για «δυστοπία, που έχει επιβάλει το καθεστώς Μητσοτάκη στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

    Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποιεί ο κ. Μαντζουράνης και με αφορμή την Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις επισυνδέσεις-υποκλοπές στην Ελλάδα, και δηλώνει ότι η εν λόγω Επιτροπή «απεφάνθη ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα γίνεται σαφής αναφορά για ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator και των υποκλοπών από την ΕΥΠ».

    Η έντονη κριτική Μαντζουράνη επεκτείνεται και στη στάση του Πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και όχι μόνον των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, ως όφειλε. Εδώ δεν πρόκειται για φραστική αστοχία αλλά για επικίνδυνη στροφή στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό, γιατί θαλάσσια ζώνη είναι και η αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή τα χωρικά ύδατα, που είναι αδιαπραγμάτευτα», δηλώνει με έμφαση.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Γιάννη Μαντζουράνη, δικηγόρου, υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Β3 Νότιο Τομέα της Αθήνας, στον Γαβριήλ Σερέτη

    – Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως πολιτικό πρόταγμα τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο, τα άλλα κόμματα το αρνούνται σθεναρά. Αυτές οι θέσεις σχετίζονται με το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο; Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτή μια ήττα για την απλή αναλογική;

    Η προεκλογική περίοδος είναι μια ανταγωνιστική περίοδος και τα προοδευτικά κόμματα διεκδικούν ψηφοφόρους με παρόμοια πολιτικά χαρακτηριστικά. Ασφαλώς και κατά την προεκλογική περίοδο τα ιδεολογικά όμορα κόμματα δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα οξύνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

    Ωστόσο, την επομένη των εκλογών και με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα, το τρίτο κόμμα, που αναμένεται να είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και τα άλλα μικρότερα προοδευτικά κόμματα πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις. Και να αναμετρηθούν με την ιστορία και τις παραδόσεις τους, γιατί οι εκλογές με απλή αναλογική την 21η Μαΐου 2023 είναι εξαιρετικά σημαντικές.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει το πρόγραμμά του και δεν κρατά κλειστά χαρτιά. Τα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή είναι οι όροι της προγραμματικής συμφωνίας για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

    Στον Νίκο Ανδρουλάκη και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών θα τεθεί ένα δίλημμα. Θα δώσουν την ευκαιρία στην Αλλαγή ή θα δώσουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει να κυβερνά; Η επιλογή και η ευθύνη θα είναι του Νίκου Ανδρουλάκη.

    Όσον αφορά τα «περί ήττας της απλής αναλογικής», πρέπει να γίνει αντιληπτόν ότι δεν ηττώνται τα εκλογικά συστήματα. Ηττώνται τα πολιτικά πρόσωπα, που σε κορυφαίες στιγμές για τη Δημοκρατία δεν θα στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

    -Είναι δυνατόν ο τόπος να βαδίζει σε εκλογές το 2023 και η δημόσια συζήτηση να σχετίζεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Γιατί εσείς ή το ΠΑΣΟΚ θέλετε, όπως σας κατηγορούν, να «μονοπωλήσετε» την προσωπικότητα και το έργο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργού;

    Αυτό το θέμα αφορά αποκλειστικά τον Νίκο Ανδρουλάκη, που διακατέχεται από το άγχος να εμφανισθεί ως ο μοναδικός εκφραστής της πνευματικής και πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου, πλην όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην Ιστορία, ενώ οι αρχές, ιδέες και επιτυχίες του αφορούν όλους τους Έλληνες. Είναι μάλλον πολιτικά άκομψη η προσπάθεια οποιουδήποτε πολιτικού να παρουσιάζεται ως αποκλειστικός «κληρονόμος» του Ανδρέα Παπανδρέου. Και είναι και πολιτικά ανειλικρινής η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού ο διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η στρατηγική «όχι στον Τσίπρα, όχι στον Μητσοτάκη» είναι αντίθετη με την πνευματική και πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε έναν αντίπαλο: Τη Δεξιά. Και αυτό είναι το πρόβλημα και το αδιέξοδο του σημερινού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Δεν ξεκαθαρίζει εάν θα αποτελέσει το δεκανίκι του καθεστώτος Μητσοτάκη ή όχι. Την επομένη των εκλογών, ήτοι την 21η Μαΐου 2023, όμως, σε αυτό το δίλημμα θα κληθεί να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

    -Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, σας κατηγορεί ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα κόστιζε, σε περίπτωση που εφαρμοστεί, 83 δις, όπως κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τι απαντάτε;

    Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδέποτε κοστολογήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτός ο ισχυρισμός είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει σκαρφιστεί ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του καθεστώτος Μητσοτάκη.

    Παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτό το ψέμα κατέρρευσε με πάταγο από το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είναι ντροπή να γίνεται επίκληση ενός ωμού και εξόφθαλμου ψεύδους στην προσπάθεια να ακυρωθεί το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Φαντάζεστε τι θα είχε γίνει εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεστομίσει ένα τόσο χονδροειδέστατο ψέμα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασαν ένα πρόγραμμα απόλυτα συγκεκριμένο και λεπτομερέστατα κοστολογημένο στα 22 δισ. Ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας. Και ακριβώς επειδή έχει αυτά τα χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ μέσα στον πανικό τους βρίσκονται σε τρικυμία εν κρανίω.

    -Στις προτεραιότητες του προγράμματος σας είναι και η αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα και από τη μείωση ή και την κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ο κυβερνητικός αντίλογος είναι ότι αυτό συνιστά μια «αναποτελεσματική και επικίνδυνη πολιτική» καθώς ουδέποτε η μείωση θα φτάσει πρακτικά στην τσέπη του πολίτη. Το σχόλιο σας.

    Τα σχόλια περί αναποτελεσματικής και επικίνδυνης πολιτικής θα έπρεπε να τα απαγγέλουν μπροστά στον καθρέφτη τους. Η έκρηξη της αισχροκέρδειας στην ενέργεια και τα τρόφιμα, καθώς και η φτωχοποίηση των πολιτών έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόνον.

    Ο πραγματικός λόγος, που εμμονικά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, έγκειται στην αδυναμία και απροθυμία της να ελέγξει την αγορά. Και δεν μπορεί, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η προστάτιδα των καρτέλ, όπου λογοδοτεί καθημερινά για την πολιτική της.

    Ωστόσο, παρατηρώ ότι μετά την ανακοίνωση του Συμβολαίου για την Αλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να αλλάζει γραμμή. Ενώ ήταν κάθετα αντίθετος με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, τώρα άρχισε μια δειλή διαφοροποίηση, αφού δηλώνει ότι ο ΦΠΑ θα μειωθεί σε βάθος τετραετίας. Δηλαδή η μείωση στον ΦΠΑ θα φτάσει στην τσέπη του καταναλωτή μόνο με κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ με κυβέρνηση Τσίπρα θα αποτελέσει «βόμβα» για την οικονομία της πατρίδας μας; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

    Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασαν συγκεκριμένο σχέδιο, που προβλέπει:

    α) μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας στο 0%

    β) μείωση του ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή, που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία

    γ) κατάργηση απόδοσης του ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, και

    δ) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για να σπάσουν τα καρτέλ και να λειτουργήσουν κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά προς όφελος επιχειρήσεων και καταναλωτών.

    -Γιατί διαφωνείτε με την χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του ΕΣΥ όπως επαγγέλλεται η ΝΔ; Τελικά, ως κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευτείτε το Ταμείο Ανάκαμψης ή θα προχωρήσετε στην ανακατεύθυνση των πόρων του και προς ποια συγκεκριμένη-υλοποιήσιμη κατεύθυνση;

    Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά ψεύδονται. Είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαφωνεί με τη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης για το ΕΣΥ; Πού το είδαν γραμμένο αυτό;

    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει παρουσιάσει την πρόταση «Ελλάδα+» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στη δημιουργία του νέου ΕΣΥ, που θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπωσδήποτε πρέπει να αφιερώσουν κάποιο χρόνο για να διαβάσουν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να απέχουν από τα fake news.

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να διανείμει 622 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης σε 14 επιχειρήσεις χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση στη Βουλή για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, που θα ελέγχει την κατανομή των κονδυλίων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνήθηκε. Είναι προφανές για ποιο λόγο. Θέλουν να τα μοιράσουν με αδιαφάνεια και χωρίς λογοδοσία σε κολλητούς και χορηγούς.

    -Μετεκλογικά, είναι δυνατόν να διατηρηθεί το κλίμα της «διπλωματίας των σεισμών» με την Τουρκία; Υπάρχουν φωνές και στην Ελλάδα, που μιλούν για «συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Συμφωνείτε;

    Θα πρέπει να είμαστε πάντοτε επιφυλακτικοί με την λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» και η όποια αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει.

    Το βασικό δόγμα της Τουρκίας είναι η αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης, με αναπόδραστη συνέπεια την αμφισβήτηση όχι μόνο κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

    Από το 1974 όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις αμφισβητούν σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η Τουρκία δεν επιδιώκει συνεκμετάλλευση, αλλά τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο.

    Επίσης θέτουν ζητήματα, που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, που αποκαλούν τουρκική κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρος. Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η νομική οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο..

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και όχι μόνον των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, ως όφειλε. Εδώ δεν πρόκειται για φραστική αστοχία αλλά για επικίνδυνη στροφή στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό, γιατί θαλάσσια ζώνη είναι και η αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή τα χωρικά ύδατα, που είναι αδιαπραγμάτευτα.

    -Πως σχολιάζετε τα πρόσφατα δημοσιεύματα και την Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των υποκλοπών στην Ελλάδα;

    Η Έκθεση της Επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών και την κατεδάφιση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα με ευθύνη του καθεστώτος Μητσοτάκη είναι κόλαφος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και διεθνής διασυρμός για την πατρίδα μας.

    Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία των αριστερών, κεντρώων, κομμουνιστών, πράσινων, σοσιαλδημοκρατών, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων προοδευτικών δυνάμεων απεφάνθη ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα γίνεται σαφής αναφορά για ταύτιση των παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator και των υποκλοπών από την ΕΥΠ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπόλογος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για την βάναυση καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα την απροκάλυπτη επιχείρηση συγκάλυψης αυτών των εγκλημάτων σε βάρος του Κράτους δικαίου.

    -Χαρακτηρίσατε την αμετάκλητη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Παππά ως την «μεγαλύτερη ντροπή για την ελληνική δικαιοσύνη» και κάνατε λόγο για «πλειοψηφίες Τσαουσέσκου». Μπορεί να ασκείται τόσο έντονη κριτική σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης όταν 13 ανώτατοι δικαστές βγάζουν μια ομόφωνη απόφαση;

    Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με ένα ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή, που μου επιδαψίλευσε, να με κατηγορήσει ως εχθρό της Δικαιοσύνης, μετά από πολλά χρόνια στη πρώτη γραμμής της μαχόμενης δικηγορίας. Και αυτό, γιατί περί τιμής πρόκειται, όταν σε κατηγορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης της διαπλοκής, της οικογενειοκρατίας, του ρουσφετιού, του παρακράτους και της Δικαιοσύνης «οικιακής βοηθού».

    Ο επίμαχος χαρακτηρισμός για «πλειοψηφία Τσαουσέσκου» όσον αφορά στην Απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, ήταν συνειδητή επιλογή. Εν γνώσει μου χρησιμοποίησα αυτό το πολύ σκληρό σχήμα λόγου για να περιγράψω τη δυστοπία, που έχει επιβάλει το καθεστώς Μητσοτάκη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

    Η ορθότητα ή μη οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης δεν εξαρτάται από τον αριθμό των δικαστών, που πήραν την απόφαση. Τι πάει να πει 13-0 για την Απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου; Και 33-0 να ήταν, είναι δικαίωμά μου να θεωρώ μια δικαστική απόφαση εσφαλμένη και να ασκώ σκληρή κριτική ακόμη και άδικη κριτική σε οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη κρατικών οργάνων, όπως είναι οι δικαστές και εισαγγελείς, σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΑ). Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά είναι περισσότερο πολιτικό μανιφέστο και λιγότερο νομικό κείμενο.

    -Στα θέματα της Παιδείας. Γιατί τάσσεστε κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής; Δεν καταργούνται με αυτόν τον τρόπο οι πανελλαδικές εξετάσεις και η αξιολόγηση των μαθητών; Γιατί να είναι η Ελλάδα από τις ελάχιστες χώρες όπου δεν επιτρέπονται μη κρατικά Πανεπιστήμια; Συμφωνείτε με την προκήρυξη απεργίας την ημέρα διεξαγωγής των εξετάσεων της «Ελληνικής PISA»;

    Η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει από φέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τη σκόπιμη επιλογή της ΝΔ να κοπούν 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση για να αυγατίσει η «πελατεία» στα ιδιωτικά κολλέγια.

    Πρόκειται για έναν παράλογο και ανήθικο αλγόριθμο, που άφησε εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χιλιάδες νέες και νέους, μολονότι είχαν γράψει καλά και άδειασε σημαντικά περιφερειακά ΑΕΙ. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν ένα δώρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τζίρο των ιδιωτικών κολλεγίων.

    Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας με διπλασιασμό στις δαπάνες, που πρέπει να φθάσουν στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

    Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα στο θέμα της «Ελληνικής PISA». Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο μοναδικός τρόπος συνεννόησης με την εκπαιδευτική κοινότητα; Είναι η μοναδική απάντηση στους εκπαιδευτικούς που, κατά τη Νίκη Κεραμέως, τόλμησαν να εκφράσουν διαφορετική άποψη;

    Η «PISA» της Νέας Δημοκρατίας αποσκοπεί στην ατομική αξιολόγηση μαθητών και εκπαιδευτικών με αναξιοκρατικά κριτήρια και στην αξιολόγηση και κατάταξη των σχολείων σε «καλά» και «προβληματικά». Διευρύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και το εκπαιδευτικό προσωπικό, βασίζεται σε μια στρεβλή αντίληψη για την αριστεία.

    Προτείνω στους αρεστούς της Ν.Δ. να μελετήσουν το βιβλίο του καθηγητή πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Michael Sandel, για την «Τυραννία της “Αριστείας”».

    -Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ουσιαστικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη; Και ως υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, τι κλίμα εισπράττετε; Που θα κριθούν οι εκλογές;

    Όπως γνωρίζετε, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραδοσιακά είναι υψηλότερα στην κάλπη από ό,τι στις δημοσκοπήσεις. Κυβερνήσεις δεν βγάζουν οι δημοσκόποι αλλά μόνο οι ψηφοφόροι.

    Το κλίμα, που εισπράττω καθημερινά από τις συγκεντρώσεις και συζητήσεις μου με πάρα πολλούς πολίτες σε όλο τον Νότιο Τομέα Αθηνών, είναι ότι οι πολίτες δεν αντέχουν πια. Έχουν ισοπεδωθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έχουν «γονατίσει» και απηυδήσει από την ακρίβεια, την ανεργία, την αναξιοκρατία, την οικογενειοκρατία, την βάναυση καταπάτηση όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι το δικαίωμα σε δημόσια Παιδεία, δημόσια Υγεία, αξιοπρεπή διαβίωση, εργασία, κοινωνική ασφάλιση και άλλα «ων ουκ έστιν αριθμός».

    Αυτό που εισπράττω από τις συζητήσεις μου με τους πολίτες είναι ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ως εδώ» εκφράζει απόλυτα την αγανάκτησή τους για το καθεστώς Μητσοτάκη και την ελπίδα τους για το Συμβόλαιο για την Αλλαγή του Αλέξη Τσίπρα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΣΥΡΙΖΑ για προφυλάκιση Μπελέρη: Η Αλβανία να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου – «Προκλητική» απόφαση

    Αλ. Τσίπρας: Το δίλημμα στις εκλογές της 21η Μαΐου είναι «Μητσοτάκης ή αλλαγή»

    Γιάννης Μαντζουράνης: Επιχειρηματικότητα και Προοδευτική Διακυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ