• Πολιτική

    Για την αντιδικία με την ευρωπαϊκή Super League ο Γεραπετρίτης στη Γενεύη και όχι για τους συνδέσμους οπαδών

    Για την αντιδικία με την ευρωπαϊκή Super League ο Γεραπετρίτης στη Γενεύη και όχι για τους συνδέσμους οπαδών

    Γιώργος Γεραπετρίτης-Υπουργός Επικρατείας


    Το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στη Γενεύη, στην έδρα της UEFA, την Τετάρτη, ήταν προγραμματισμένο από καιρό – αφορούσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την αντιδικία που έχει προκύψει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την ευρωπαϊκή Super League, που επιδιώκει τη δημιουργία κλειστού πρωταθλήματος των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης.

    Όμως έδωσε μια αίσθηση déjà vu: ήταν πάλι Φεβρουάριος του 2020 όταν ο κ. Γεραπετρίτης είχε ταξιδέψει στην έδρα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, στη σκιά τότε της υπόθεσης της πολυιδιοκτησίας του ΠΑΟΚ –μιας υπόθεσης που μεταξύ άλλων είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει ολόκληρο νόμο στη μέση της χρονιάς, να υποβαθμίσει εκ των πραγμάτων τον αρμόδιο υφυπουργό Αθλητισμού, να πει ότι όλα γίνονται για την «κοινωνική συνοχή» (σε μια πολιτικά οδυνηρή παραδοχή ότι αυτή η «συνοχή» είναι ένα θέμα σε εκκρεμότητα).

    Τότε ο κ. Γεραπετρίτης είχε φέρει από την Ελβετία ένα «μνημόνιο» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο μάλιστα υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου. Δύο χρόνια μετά ελάχιστα έχουν αλλάξει –ή μάλλον κάτι έχει αλλάξει: πέθανε ο 19χρονος Αλκιβιάδης από το μαχαίρι ενός σεσημασμένου χούλιγκαν (συμπτωματικά πάλι εις το όνομα του ΠΑΟΚ).

    Το νέο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας στην έδρα της UEFA δημιούργησε συνειρμούς. Σε γνωστό σάϊτ για παράδειγμα, για παράδειγμα, γράφτηκε ότι ο κ. Γεραπετρίτης μετέβη στη Γενεύη για να συζητήσει με τους αξιωματούχους της ομοσπονδίας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα της οπαδικής βίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου ευρύτερα – κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση.

    Το ταξίδι του υπουργού ήταν προγραμματισμένο και άσχετο με τη δολοφονία του Αλκιβιάδη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, διευκρινίζεται.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για την οπαδική βία και κυρίως τη λειτουργία των συνδέσμων οπαδών που πλέον λειτουργούν ως θερμοκήπια σκληρών ποινικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του Αλκιβιάδη, το πρώτο πράγμα που έκανε αφού σκότωσε τον 19χρονο, ήταν να αναζητήσει καταφύγιο σε σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟΚ, καθώς διέθετε τα κλειδιά του χώρου.

    Το πρόβλημα είναι ότι νόμοι υπάρχουν, η βούληση είναι το ζητούμενο. Το 2020 στο μνημόνιο που υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου –παρουσία μάλιστα του προέδρου της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και του αντιπροέδρου της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ– περιελάμβανε ρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση του ελληνικού ποδοσφαίρου σχετικά με οργανωτικά θέματα , τη διαιτησία, τη βία, τη χειραγώγηση παιχνιδιών κ.ά.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το ειδικό βάρος του στην όλη υπόθεση:

    «Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε», είχε πει.

    Όμως έπειτα ήρθε η πανδημία και όλα αναγκαστικά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Όπως εξάλλου είχαν προσπεραστεί και πιο πριν όλες οι ρυθμίσεις σχετικά με τους συνδέσμους οπαδών και γενικότερα με την οπαδική βία. Οι νόμοι ήταν εκεί, αλλά κανείς δεν είχε την πρόθεση να τους εφαρμόσει.
    «Προτεραιότητα» , δήλωσε ο Θεοδωρικάκος

    Από την πλευρά του, πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ότι «αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προώθηση πρωτοβουλιών» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, για να προσθέσει ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και να αξιοποιήσουμε ιδέες παραγόντων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, και ανθρώπων που είναι φίλαθλοι, προκειμένου να δούμε τι μεταβολές μπορούμε να κάνουμε για να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά απέναντι σε τέτοια φαινόμενα χουλιγκανισμού».

    Μάλιστα, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες η αστυνομία έχει εξαρθρώσει δεκάδες περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων που αλληλοσυνδέονται με οπαδικό χουλιγκανισμό.

    «Η αστυνομία δρα με σχέδιο. Το θέμα είναι πώς προλαβαίνει κανείς τέτοιες καταστάσεις και πώς μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο όπου δεν θα μπορέσει να υπάρξει ο οπαδικός χουλιγκανισμός και μάλιστα να διαπλέκεται με το βαρύ έγκλημα, ναρκωτικά και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες», υπογράμμισε.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ