• Πολιτική

    Φώφη Γεννηματά: Να έρθει στο Βουλή το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης – Η κυβέρνηση δεν έχει «λευκή επιταγή»

    • NewsRoom

    Η Φώφη Γεννηματά


    «Η κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή για να διαχειριστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, διότι αφορά το μέλλον της χώρας και όχι το μέλλον της κυβέρνησης» τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στην Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «μιλάει για μεταρρυθμίσεις, αλλά στην ουσία προωθεί κατεδαφίσεις».

    Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να έρθει στη Βουλή το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης.

    «Η ΝΔ δεν μπορεί να δώσει λύσεις με προοπτική και η κυβέρνησή της οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής», είπε η Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει τις προτάσεις του.

    Στόχος δικός μας είναι κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα, είπε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι πλέον το έλλειμμα πόρων αλλά το έλλειμμα ολοκληρωμένης ουσιαστικής και προοδευτικής πολιτικής, από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ.

    «Για εμάς μεγάλα έργα δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις, κοινοπραξίες και ειδικά κίνητρα. Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης απασχόληση» ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

    «Τα 70 δισ. που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας, πρέπει να αφορούν τους πολλούς» είπε.

    Η κ. Γεννηματά ιεράρχησε τις κατανομές που πρέπει να γίνουν ως εξής:

    1. πρόσθετα άμεσα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διατεθεί περίπου το 20% του προγράμματος
    2. μέτρα κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα σε μια 2ετία από τώρα, με το 10% του Προγράμματος, με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα
    3. ολοκλήρωση δημόσιων και κοινωνικών υποδομών αλλά και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, μέσα σε μια 3τία από τώρα, με το 20% των πόρων του προγράμματος
    4. κύριο βάρος στις επενδύσεις με στροφή στην παραγωγή, στην ανασυγκρότηση του αναπτυξιακού μοντέλου, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, τη στήριξη για το μετασχηματισμό των ΜΜΕ, την αγροτική οικονομία, μέσα σε ένα 4ετές πρόγραμμα, με το 50% των πόρων του προγράμματος.

    Βασική επιδίωξη, τόνισε επίσης η Φώφη Γεννηματά, πρέπει να είναι κατάργηση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να διατεθεί το 1% του ΑΕΠ για τις απαραίτητες αμυντικές δαπάνες και τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

    Έμφαση, πρόσθεσε, πρέπει να δοθεί εξάλλου στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και επανένταξης των ανέργων που είναι κλειδί για την εποχή που έρχεται.

    Ιδίως, ζήτησε το τραπεζικό σύστημα να απελευθερωθεί από το βραχνά των κόκκινων δανείων και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με μία ενιαία band bang, με τη συμμετοχή κράτους, ιδιωτών και τραπεζών.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη νέας ρύθμισης για τις εργασιακές σχέσεις ώστε να μην είναι οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα και το κράτος να εγγυηθεί ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.

    Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι απαιτούνται αλλαγές που θα κλείνουν την πόρτα της φοροδιαφυγής, που θα δημιουργούν βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις, που θα στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση και θα αξιοποιεί τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, για ισχυρό κοινωνικό κράτος που δεν θα αφήνει κανένα μόνο του.

    «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων τα χρήματα αυτά για να πλουτίσουν περισσότερο», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να προσέλθει στη Βουλή για να συζητηθεί το θέμα του προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί τα κονδύλια αυτά είναι ίσως η μεγαλύτερη και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και ξεπερνά τη θητεία της κυβέρνησης που δεν έχει λευκή επιταγή για τη διαχείρισή του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Moody’s: Η Ελλάδα από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου – Ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει εύθραυστος στην ΕΕ

    Ταμείο Ανάκαμψης: Σπριντ 60 ημερών για το στοίχημα των €50 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ