• Οικονομία

    Moody’s: Η Ελλάδα από τους μεγάλους ωφελημένους του Ταμείου – Ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει εύθραυστος στην ΕΕ

    Moody's

    Moody’s


    Η Ελλάδα θα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες και τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

    Η στήριξη μέσω των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα μετριάσει τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας και θα στηρίξει την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο οίκος Moody’s σε έκθεσή του στην οποία εξετάζει τις αρνητικές προοπτικές του 2021 για την Ευρωζώνη, που οφείλονται σε σημαντική οικονομική και δημοσιονομική αβεβαιότητα.

    Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι Ba3 με σταθερό outlook. Η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση έκπληξη της οικονομίας της Ελλάδας τον Νοέμβριο. Κίνηση που αντικατοπτρίζει τις βιώσιμες και δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βοήθησαν στην αντιμετώπιση των παραγόντων της οικονομικής κρίσης και της κρίσης χρέους της τελευταίας δεκαετίας.

    Η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αργή, άνιση και εύθραυστη

    Οι αναλυτές προβλέπουν ανάκαμψη στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ρυθμό 4,6% το 2021, μετά από μια απότομη συρρίκνωση 7,7% το 2020. Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς τα νοικοκυριά αποδεσμεύουν τις αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί κατά τις περιόδους των lockdown.

    Ωστόσο, οι επιδόσεις θα ποικίλλουν ανά χώρα και πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας και της διανομής εμβολίων. Μόνο η Λιθουανία (θετικό outlook και A3) θα φτάσει σε επίπεδα πριν από την κρίση (με βάση το πραγματικό ΑΕΠ) έως το τέλος του 2021 Οι μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ – Γερμανία (σταθερό outlook, Aaa), Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία – θα φθάσουν εκεί το 2022.

    Ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει εύθραυστος λόγω της πανδημίας

    Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να επαναφέρουν τους περιορισμούς εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στα τέλη του 2020 που είναι πιθανό να παραμείνουν σε ισχύ κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού αυξάνει επίσης την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών αργότερα μέσα στο έτος. Αν και αυτό αναμένεται να εξισορροπηθεί έναντι της δυναμικής της διάθεσης εμβολίων, η ισορροπία ανάμεσα σε κινδύνους και ανάπτυξη παραμένει σταθερά προς τα κάτω.

    Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να σημειώσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό μια «μηχανική» ανάκαμψη και η παραγωγή τους θα παραμείνει πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

    Ωστόσο, οι κυβερνητικές πολιτικές και η χρηματοδότηση της ΕΕ θα παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη. Στη Γερμανία και την Ολλανδία η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ηπιότερη το 2020, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τα διαρθρωτικά οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά και τη σωστή διαχείριση κρίσεων και τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων, και έτσι αναμένεται ταχύτερη επιστροφή στα επίπεδα παραγωγής πριν από την κρίση.

    O πληγωμένος τουρισμός θα επηρεάσει τις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης

    Οι παρατεταμένες ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, καθώς και το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων περιορισμού, σημαίνουν ότι η τουριστική ζήτηση διεθνώς είναι απίθανο να προσεγγίσει τα προηγούμενα επίπεδα έως ότου ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι σε ευρεία κυκλοφορία ή μια θεραπεία που μειώνει σημαντικά τους θανάτους.

    Η Πορτογαλία και η Ελλάδα, η Κύπρος (θετικό outlook, Ba2) και η Μάλτα, αλλά και δύο από τις μεγαλύτερες χώρες μέλη της ΕΕ, Ισπανία και Ιταλία, είναι πιο ευάλωτες σε μια συνεχή πτώση των αφίξεων τουριστών.

    Οι αναλυτές της Moody’s αναμένουν ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις θα αρχίσουν να καταργούν σταδιακά τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και τις εγγυήσεις δανείων το 2021, ειδικά σε τομείς όπου η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να εξομαλυνθεί.

    Μαζί με την υποτονική ανάκαμψη, αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά και ο χρόνος και το επίκεντρο της απόσυρσης της υποστήριξης αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόκληση.

    Μία μεγάλη μερίδα μικρών επιχειρήσεων που είναι οικονομικά πιο περιορισμένες σημαίνει ότι η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε νέα «λουκέτα» και αύξηση της ανεργίας. Αντίθετα, εάν τα μέτρα στήριξης παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των εταιρειών «ζόμπι», μειώνοντας την παραγωγικότητα και επιβραδύνοντας την ανάκαμψη.

    Διαβάστε ακόμα:

    Διθυραμβική Moody’s για Ελλάδα: Τι έφερε την αναβάθμιση έκπληξη στο «Ba3»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ