Πολιτική

Γ. Γεραπετρίτης: Οι αντοχές του ΕΣΥ κρίνουν πότε θα αρθεί το lockdown, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων

  • NewsRoom

Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας


Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή για τη χώρα και την κοινωνία, «θα πρέπει οι πολιτικοί ταγοί του τόπου να δίνουν το σωστό υπόδειγμα προς όλους -και για αυτό άλλωστε θα κριθούν»: δήλωσε, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι «θα υπάρξει για τα κοινοβουλευτικά κόμματα μια λελογισμένη ανοχή».

«Η πρόθεση της κυβέρνησης» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας «δεν είναι να επιβάλει με οποιοδήποτε τρόπο μέτρα αυταρχικά. Θα υπάρξει για τα κοινοβουλευτικά κόμματα μια λελογισμένη ανοχή. Οι βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν ένα ειδικό καθεστώς προστασίας σε ό,τι αφορά την κίνηση, άρα μπορούν να κινούνται πέρα από τους υφιστάμενους περιορισμούς» είπε και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει μεγάλους συγχρωτισμούς, οι εικόνες που βλέπουμε (σ.σ. ήταν εκείνη τη στιγμή σε εξέλιξη η συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πάρκο Ελευθερίας) είναι κατά την άποψή μου περιορισμένης συγκέντρωσης, όλοι θα κριθούμε. Εν πάση περιπτώσει σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία στα πράγματα έτσι ώστε και να μην έχουμε τις εικόνες μαζικού συγχρωτισμού και από την άλλη πλευρά να υπάρξει μια ειδική τιμή εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων».

Κλείνοντας δε, τη σχετική απάντηση, μετέφερε την αίσθησή του ότι «όλα τα κόμματα θα επιδείξουν κοινωνική ευθύνη έτσι ώστε να μην έχουμε σκηνές, οι οποίες θα είναι προσβλητικές για τους πολίτες».

Στο θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε αστικές συγκοινωνίες στα όριά τους, απαξιωμένες, και «έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να ενισχυθούν με νέα λεωφορεία». Πιο αναλυτικά, «πήραμε 200 νέα λεωφορεία τα οποία κυκλοφόρησαν στην Αττική, σχεδόν διπλασιάστηκε ο στόλος της Θεσσαλονίκης», ταυτόχρονα με άλλα μέτρα, όπως κυλιόμενα ωράρια στο Δημόσιο και το άνοιγμα των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει υπερσυσσώρευση.

Τα κριτήρια για την άρση του lockdown

Στα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα, σημείωσε ότι «όταν έλθει η κρίσιμη ώρα για να δούμε αν πρέπει να ανοίξει η αγορά και η κοινωνία, δηλαδή προς το τέλος Νοεμβρίου, τότε θα έχουμε την αξιολόγηση των δεδομένων για να δούμε πού θα πάμε. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να είμαστε σε μια κατάσταση σχετικής αλλά ελέγξιμης έξαρσης».

Με τη διαπίστωση δε, ότι «δεν είναι καθόλου ασφαλές να μιλάμε για τον αριθμό των κρουσμάτων, που είναι αντικειμενικό δεδομένο, σχετίζεται όμως με τον αριθμό των τεστ και με τη θετικότητα», ο υπουργός Επικρατείας επιχειρηματολόγησε ότι «δεν υπάρχει απόλυτο μέγεθος που να μας λέει με ασφάλεια πότε πρέπει να ανοίξουμε».

Στον αντίποδα, «κρίσιμη συνισταμένη είναι το ποια είναι η αντοχή του συστήματος υγείας. Ακόμη δηλαδή και αν έχουμε πολύ λίγα κρούσματα εάν έχουμε εξαντλήσει τη δυνατότητα στο σύστημα υγείας, θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό καθεστώς περιορισμού. Αντιθέτως αν έχουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά αντέχουμε ακόμα, και στην περίπτωση αυτή μπορούμε να αξιολογήσουμε διαφορετικά».

Τεστ στα σχολεία

Με τον υπουργό να περιγράφει τη δυνατότητα είτε να ανοίξει ενιαία η αγορά και η κοινωνία όποτε αυτό κριθεί από την επιτροπή των επιδημιολόγων ότι είναι εφικτό, είτε να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, δηλαδή να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία που αποδεδειγμένα αποτελούν μια πηγή ήσσονος μεταδοτικότητας, τόνισε και προανήγγειλε ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα τεστ, χωρίς μεγάλους συγχρωτισμούς, σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων «για να έχουμε μια καλή στατιστική εικόνα πού βρίσκεται η μετάδοση στο μαθητικό πληθυσμό».

«Η πρόθεσή μας ήταν», ανέφερε κλείνοντας, «να έχουμε έναν κλειστό Νοέμβριο για την κοινωνία και την αγορά για να μπορέσουμε τουλάχιστον τον Δεκέμβριο να έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα επικοινωνίας. Η ελπίδα μας είναι να έχουμε Χριστούγεννα όπως θα θέλαμε, με μεγαλύτερη ελευθερία. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν πρόκειται να έχουμε τα Χριστούγεννα όπως τα είχαμε γνωρίσει. Ορισμένες δράσεις που είχαμε, δεν θα μπορέσουμε να τις έχουμε, η ελπίδα μας είναι το 2021 να μπορέσουμε να το ευχαριστηθούμε όπως μας αξίζει».

Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο-Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο

Σύψας: Προετοιμαστείτε για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη


ΣΧΟΛΙΑ