• Πολιτική

    «Άδειασμα» Καμμένου σε Κουβέλη: Φευγάτες οι… φρεγάτες. Στον αέρα και η προμήθεια των F-16

    • NewsRoom


    Τη δική του διάσταση στο «αλαλούμ» που έχει προκύψει με τις γαλλικές φρεγάτες έδωσε με συνέντευξή τύπου σήμερα το πρωί ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι και τα δύο προγράμματα, για τις φρεγάτες και τα F-16 βρίσκονται στον αέρα, καθώς για τα αεροσκάφη υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την αμερικανική πλευρά για τον τρόπο πληρωμής, ενώ για τις φρεγάτες «άδειασε» πανηγυρικά τον αναπληρωτή του Φώτη Κουβέλη λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποφασιστεί «αν και όταν έρθει η ώρα».

    Συγκεκριμένα για ότι αφορά στις φρεγάτες ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από υπουργείας Μεϊμαράκη γιατί πράγματι το πολεμικό ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν είχε προχωρήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

    «Σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα από τα χρήματα από τη διαφορά των 8 δισ. από τα ομόλογα που οφείλουν ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, σε ότι αφορά το ποσοστό της Γαλλίας, να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα». Στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από τον Τσίπρα με τον πρόεδρο Μακρόν».

    Τέλος και στο πρόγραμμα των F 16;

    Αναφορικά με το ζήτημα αναβάθμισης των F 16 ο ΥΕΘΑ επιβεβαίωσε πως υπάρχει ζήτημα με την καταβολή των χρημάτων προς τις ΗΠΑ. Αναλυτικά ο κ. Καμμένος υπογράμμισε: «Oι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δις ευσταθούν αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δις. Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021».

    Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.

    Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού επέμειναν νωρίτερα πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έλθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

    Η Αθήνα εξετάζει επίσης αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Μπελχάρα (BELH@RRA), σε δύο φάσεις, ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ, υπήρξε ένταση σχετικά με τους χειρισμούς στα θέματα Άμυνας. Η διάψευση του Γαλλικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ύπαρξη αιτήματος της ελληνικής πλευράς για τον δανεισμών δύο γαλλικών φρεγατών FREMM, έφερε πανικό στην κυβέρνηση και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις.

    Και αυτό καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθ. Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, τόνιζε σε συνέντευξή του πως οι δύο φρεγάτες θα καταφθάσουν το καλοκαίρι με τη μέθοδο leasing, μέχρι να παραδοθούν από το Παρίσι (το 2023) οι δύο μικρότερου μεγέθους φρεγάτες που έχει παραγγείλει το ελληνικό κράτος.

    Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Κουβέλη είχε ως εξής: «Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι».

    Όπως όμως προκύπτει από τις δηλώσεις από το Παρίσι, οι επικοινωνίες ανάμεσα στην Ελληνική και Γαλλική πλευρά ήταν, όπως φαίνεται, σε προκαταρκτικό επίπεδο και όχι οριστικές, πολύ μακριά από τις προσδοκίες του κ. Κουβέλη. Η ίδια η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε «άγνοια για το θέμα», ενώ, παρά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως υπήρξε συμφωνία κατά την επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στην Ελλάδα, αναλυτές από τη Γαλλία απαντούν πως κάτι τέτοιο είναι εντελώς αβάσιμο, καθώς οι ανάγκες του Γαλλικού Στρατού είναι ιδιαίτερα αυξημένες και δεν υπάρχει περιθώριο δανεισμού κάποιου πλοίου σε άλλη χώρα, όπως είχε γίνει το 2015 με την Αίγυπτο.

    Ο προβληματισμός που προέκυψε στην κυβέρνηση ήταν εμφανής και από τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος επιχειρώντας να καλύψει όσο μπορούσε τον αναπληρωτή υπουργό, δήλωσε πως «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project». Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε εμμέσως, δεν υπάρχει ακόμα κάποια οριστική συμφωνία. «Αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά», αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους.

    Ωστόσο, από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού επιμένουν ότι ήταν σωστή εξ αρχής η τοποθέτηση του. Παράλληλα, συστήνουν «υπομονή για λίγες ημέρες», κάνοντας λόγο για άφιξη Γάλλων αρμοδίων παραγόντων στην Αθήνα εντός των ημερών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των φρεγατών FREMM.

    Πάντως, οι πληροφορίες από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας ανέφεραν πως το θέμα δεν συζητήθηκε, καθώς περιορίστηκε γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και  την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27 (Νοratlas).

    Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση

    Η τραγική διαχείριση του ζητήματος που προκλήθηκε για μια ακόμα φορά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έφερε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, πέρα της συγκυρίας με την προβληματική κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η νέα υπόθεση στον χώρο των εξοπλιστικών έρχεται σε μια περίοδο που έχει ξανάρθει στην επικαιρότητα το φιάσκο γύρω από την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, για την οποία ο Πάνος Καμμένος θα παραστεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής για εξηγήσεις.

    Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών, στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, σημειώνοντας:

    «Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ.κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.

    Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.

    Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».

    Για το θέμα τοποθετήθηκε με δήλωσή του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου».

    «Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων ότι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ανεύθυνο πυροτέχνημα;» πρόσθεσε ο βουλευτής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΔ για φρεγάτες: Ερασιτέχνες στην κυβέρνηση και σε θέματα της Εθνικής άμυνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Άκυρο» από το Παρίσι – Δεν θα χρονομισθώσει φρεγάτες στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ