ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν διαπιστώθηκε ότι ο στόλος στο Πολεμικό Ναυτικό ήταν απαρχαιωμένος και ότι μόνον οι φρεγάτες Belh@rra δεν έφταναν για να δημιουργήσουν έναν αποτρεπτικό θόλο στο Αιγαίο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε οι ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είπαν: «Κάντο όπως η Πολεμική Αεροπορία, κάντο όπως τα Rafale».
Όπως ακριβώς έγινε με τα Rafale, τότε που η χώρα χρειαζόταν επειγόντως αεροπορική υπεροχή, λόγω της κρίσης με το Oruc Reis και στράφηκε σε πρώτη φάση στα μεταχειρισμένα Rafale, έτσι και το Πολεμικό Ναυτικό στράφηκε σε μεταχειρισμένες φρεγάτες, δοκιμασμένες όμως στο πεδίο, στις ιταλικές φρεγάτες FREMM της κλάσης Bergamini.
Ακόμα, όπως η Πολεμική Αεροπορία άρχισε να εκσυγχρονίζει τα F-16 μετατρέποντάς τα σε Vipers, έτσι και το Πολεμικό Ναυτικό, θέλει να εκσυγχρονίσει τις φρεγάτες ΜΕΚΚΟ, αλλά και να αποκτήσει νέα υποβρύχια, εκσυγχρονίζοντας τα «αόρατα», κλάσης Παπανικολής, δημιουργώντας μια πανίσχυρη ναυτική αποτρεπιτικκή δύναμη
Η απόκτηση 4 φρεγατών (2+2) της κλάσης Bergamini έγινε με το σύστημα G+G, δηλαδή με απευθείας συμφωνία ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης, όπως δηλαδή έγινε και με την προμήθεια των Belh@rra, χωρίς μεσάζοντες και με τη συνεργασία των ναυπηγείων Φινκακιέρι που ναυπηγεί τις ιταλικές φρεγάτες, κάτι παρόμοιο δηλαδή που έγινε και με τα ναυπηγεία Naval Group, των γαλλικών φρεγατών.
Και εντάσσονται στην πολιτική του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μετάβαση του Στόλου σε μια νέα σύγχρονη εποχή, με έναν ισχυρό στόχο στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα καλύπτει και την Κύπρο. Εντάσσεται επίσης σε μια ευρύτερη στρατηγική πολιτικής για τη μετάβαση του Στόλου σε μια «νέα εποχή αποτροπής».
Σύγχρονα υπερόπλα
Όπως έχει σημειώσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση, συνολικά, σύγχρονων υπερόπλων τα οποία ενισχύουν άμεσα τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας, ενώ παράλληλα αποτελούν βασικό πυλώνα της «Ατζέντας 2030» για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στόχος, όπως έχει επισημανθεί, είναι η δημιουργία μιας «νέας σελίδας» για το Πολεμικό Ναυτικό, με αυξημένη επιχειρησιακή εμβέλεια, μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή ικανότητα και ισχυρότερη παρουσία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Θα πρέπει να σημειωθείς ότι η απόκτηση των 2+2 φρεγατών ξεκίνησε με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας και Δήλωσης Προθέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στη Λα Σπέτσια, παρουσία Νίκου Δένδια και του Ιταλού ομολόγου του, Γκουίντο Κροζέτο.
Σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα αποκτήσει αρχικά δύο φρεγάτες, με option για άλλες δύο, σε μια λογική σταδιακής ενίσχυσης του στόλου. Ποιες όμως είναι οι δύο αυτές φρεγάτες που θα αποκτήσει η Ελλάδα.
Πρόκειται για την «Virginio Fasan» και «Carlo Bergamini», τις οποίες έχουν ήδη επισκεφθεί όχι μόνον ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο Α/ΓΕΝ.
Γιατί επελέγησαν
Γιατί όμως επιλέχθηκαν αυτές οι φρεγάτες; Επειδή, κατά το Ναυτικό, θεωρούνται δοκιμασμένες μονάδες πολλαπλού ρόλου επί του πεδίου (μία εξ αυτών είχε ενταχθεί στη δύναμη ΑΣΠΙΔΕΣ, με ελληνική διοίκηση). Θεωρούνται ότι έχουν υψηλή αξιοπιστία και το σημαντικότερο έχουν χαμηλότερο κόστος από νέες ναυπηγήσεις (από αμερικανικές φερ΄ ειπέιν) και -σχεδόν- άμεση διαθεσιμότητα.
Κατά τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται για πλοία που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση με κορυφαίες επιχειρησιακές δυνατότητες, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται να παραληφθούν εάν προηγουμένως δεν ελεγχθούν από το Ναυτικό και βεβαίως από ναυπηγεία στην Ελλάδα.
Με δυο λόγια το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τις παραλάβει χωρίς έλεγχο. Θα πρέπει να ξέρει, τι ακριβώς παραλαμβάνει, σε ποια κατάσταση βρίσκονται , τι είδους συντήρηση χρειάζονται και πώς μπορούν εάν απαιτηθεί να διαμορφωθούν στην Ελλάδα σε περίπτωση που εκσυγχρονιστούν.
Το κόστος
Πόσο όμως θα μας στοιχίσουν; Αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοικτά αφού αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της τιμής. Εξαρτάται τι οπλισμός θα έχουν, Ο οπλισμός θα καθορίσει την τιμή., Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι οι δύο θα στοιχίσουν περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Εάν ενεργοποιηθεί και η Option, δηλαδή η προμήθεια και άλλων δύο τότε ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ
Πρόκειται για δύο πλοία πρώτης γραμμής του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, με πλήρες πακέτο αισθητήρων, σύστημα μάχης, κάθετους εκτοξευτές Sylver για πυραύλους Aster, ισχυρό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, πυροβόλα τελευταίας γενιάς, τορπίλες και διπλό υπόστεγο ελικοπτέρων.
Πιο συγκεκριμένα: Οι φρεγάτες κλάσης Bergamini, έχουν αυτονομία 6.800 ν.μ. κάτι που σημαίνει μπορούν άνετα να επιχειρήσουν στην Κύπρο και σε όποιο μέρος διαταχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον έχουν πλήρωμα 145 άτομα, ταχύτητα 27 κόμβους (δηλαδή 59 χλμ την ώρα). Κύριο πυροβόλο: OTO Melara 127 χιλ. (με βλήματα Vulcano μεγάλης εμβέλειας), αντιαεροπορική άμυνα: 16 κελιά κάθετης εκτόξευσης (VLS Sylver A50) για πυραύλους Aster 15/30, αντιπλοϊκοί πύραυλοι: Teseo / Otomat, αεροπορικό σκέλος: υπόστεγο και κατάστρωμα για 2 ελικόπτερα (NH90 ή MH-60R). Εχουν εκτόπισμα 6.900 τόνους, μήκος 145 μέτρα και πλάτος 20 μέτρα.
Σημασία όμως έχει εάν μπορούν να ενσωματώσουν σημασία νέα πυραυλικά συστήματα, κάτι που αποτελεί ελληνική απαίτηση στις διαπραγματεύσεις. Θα είναι σημαντικό για το Πολεμικό Ναυτικό εάν οι φρεγάτες FREMM να μπορούν να έχουν την δυνατότητα να φέρουν και αυτές τον καινούργιας γενιάς πύραυλο ELSA, τον οποίο θα φέρουν και οι φρεγάτες Belharra. Κάτι που είναι εφικτό, όπως λένε οι Ιταλοί.
Διαβάστε επίσης:
Mega deal στην ενέργεια: NextEra και Dominion ενώνουν δυνάμεις σε συμφωνία 420 δισ. δολαρίων
Ποιοι διεκδικούν την ηγεσία του Αρείου Πάγου – Τα φαβορί για την θέση Τζαβέλλα και Παπαδοπούλου με αριθμούς
ΣτΕ: Εντολή στην ΕΥΠ για διαβίβαση του υπηρεσιακού φακέλου της υπόθεσης του Θανάση Κουκάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Kavita Patel (Roche): Η νέα «σιδηρά κυρία» του PIF έχει στρατηγική – Οι προτεραιότητες και η αγάπη για την Ελλάδα
- Από τον Καραμανλή στον Μητσοτάκη: Συνέχεια στην Ευρώπη, ρήξη στο κράτος
- OnlyFans: Η πλατφόρμα ενηλίκων που έγινε «σωσίβιο» για εκατοντάδες Ολυμπιονίκες, διεθνείς αθλητές και επαγγελματίες
- Eurobank: Άντληση 700 εκατ. ευρώ με υπερκάλυψη σχεδόν 4 φορές στο ομόλογο Senior Preferred
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.