• Πολιτική

    Ο Ερντογάν απειλεί ξανά την Συρία – Αντάρτες «έριξαν» συριακό ελικόπτερο (video)

    • NewsRoom


    Σε νέες απειλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Δαμασκού, διατρανώνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση θα πληρώσει πολύ ακριβά τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον των Τούρκων στρατιωτών.

    «Χθες, οι δυνάμεις του καθεστώτος έλαβαν μία ισχυρή απάντηση, αλλά δεν ήταν αρκετή. Θα υπάρξει και συνέχεια. Θα πληρώσουν πολύ ακριβό τίμημα. Αύριο, από το βήμα του Κοινοβουλίου, θα γνωστοποιήσω τα επόμενα βήματα» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Η δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την ανάφλεξη της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ στη Συρία και τον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτικών έπειτα από επίθεση του συριακού κυβερνητικού στρατού.

    Είχε προηγηθεί, άλλωστε, ο θάνατος ακόμη οκτώ Τούρκων υπηκόων την προηγούμενη εβδομάδα.

    Αντάρτες κατέρριψαν συριακό ελικόπτερο

    Σύροι αντάρτες οι οποίοι κατά ένα μέρος υποστηρίζονται από την Τουρκία, κατέρριψαν σήμερα στην πόλη Ναϊράμπ της επαρχίας Ιντλίμπ,  ελικόπτερο που θεωρείται ότι ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και των συριακών δυνάμεων στη συριακή επαρχία συνεχίζονται καθώς η Άγκυρα, φοβούμενη για αύξηση των συριακών προσφυγικών ροών προς την τουρκική ενδοχώρα, μάχεται τις δυνάμεις του Άσαντ, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Ρωσία.

    Ερντογάν και Πούτιν, εξαπολύουν κατηγορίες ο ένας στον άλλον ότι δεν τηρούν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, όμως είναι και οι δύο σύμφωνοι ότι χρειάζεται να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή. Ωστόσο όπως ανακοινώνουν και οι δύο πλευρές δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών για να συζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της έκρυθμης κατάστασης.

    Ρωσική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Άγκυρα αποχώρησε χωρίς να καταφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Μόσχα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ως χώρα εγγυήτρια της εκεχειρίας η οποία συνήφθη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το 2018 στο Σότσι, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

    Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι η Άγκυρα τόνισε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών θέσεων στη βορειοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν αμέσως και ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

    Ολόκληρες πόλεις άδειες

    Την προηγούμενη εβδομάδα οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του συριακού στρατού εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ όπου η Δαμασκός έχει περικυκλώσει τρεις από τις 12 θέσεις παρατήρησης που ελέγχουν οι Τούρκοι στρατιώτες.

    Ο Ερντογάν έδωσε διορία στη Δαμασκό να έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τα τουρκικά σημεία παρατήρησης ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

    Εξάλλου η Άγκυρα έχει στείλει τις τελευταίες ημέρες ενισχύσεις και τεθωρακισμένα στην Ιντλίμπ.

    Λίγο περισσότερη από τη μισή επαρχία Ιντλίμπ και γειτονικές περιοχές στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκεια βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία).

    Στην περιοχή βρίσκονται επίσης και άλλες ομάδες τζιχαντιστών αλλά και Σύρων ανταρτών.

    Από τον Δεκέμβριο εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί 689.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον εκπρόσωπος του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

    «Ολόκληρες πόλεις έχουν αδειάσει, ενώ ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών φεύγουν προς τα βόρεια», συχνά προς τα τουρκικά σύνορα, υπογράμμισε.



    ΣΧΟΛΙΑ