ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε σήμερα για «αλαζονεία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια μιας τεταμένης συνέντευξης Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του αφού η τελευταία «προέτρεψε» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη βόρεια Συρία.
«Η χρήση του όρου ‘προτρέπω’ είναι αλαζονική και λανθασμένη στη διπλωματία. Προσπαθείτε να δώσετε μαθήματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (…) αλλά χρησιμοποιείτε δύο μέτρα, δύο σταθμά», είπε, οργισμένος, ο υπουργός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε.
Η τελευταία είχε μόλις υπενθυμίσει στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα τη θέση της ΕΕ η οποία «προτρέπει» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη βορειοανατολική Συρία και είχε επικρίνει την αποστολή από την Τουρκία ενός σκάφους γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο με κίνδυνο να αναβιώσουν οι εντάσεις με την Ελλάδα.
Η Λίντε υπεραμύνθηκε επίσης του δικαιώματος της ΕΕ να έχει επαφές με διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Συρία, μια αναφορά σε κουρδικές πολιτοφυλακές οι οποίες θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Από το 2016, η Τουρκία έχει διεξαγάγει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, κυρίως για να εκδιώξει τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κυριότερης κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.
Κατά την άποψη του Τούρκου υπουργού, η Ευρώπη ζητεί την αποχώρηση της Άγκυρας από τη βόρεια Συρία μόνο για να υποστηρίξει το PKK, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ.
«Ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από το Ιντλίμπ (στη βορειοδυτική Συρία); Όχι. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι πρόσφυγες θα έρχονταν στην Ευρώπη», εκτίμησε.
«Ως προσκεκλημένη εδώ, δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση», απάντησε η Λίντε, διευκρινίζοντας πως η συνάντησή της με τον ομόλογό της ήταν «πολύ φιλική και ειλικρινής».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλό εξαμήνου καθώς ο Τραμπ εξετάζει περιορισμένο πλήγμα κατά του Ιράν
- Αλβανία: Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από την έδρα της κυβέρνησης
- Quality & Reliability: «Ναυάγιο» στη συμφωνία για την εξαγορά του 51% της AlphaCons
- Σαγράδα Φαμίλια: Ολοκληρώθηκε ο κεντρικός πύργος – Δείτε βίντεο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.