• Πολιτική

    Εκλογές 2023: Το Politico εξηγεί γιατί κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Tι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας


    Για μία ηχηρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ τοποθετούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξανά στο Πρωθυπουργικό μέγαρο, πολύ πιο ενισχυμένο, ώστε να προωθήσει φιλοαναπτυξιακές και φιλικές προς τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεις.

    Η δημοσκόπηση του POLITICO δίνει επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με 42%, υπερδιπλάσια από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ με 20%.

    Τα τρία βασικά σημεία

    1. «Ο Μητσοτάκης θα είναι κυρίαρχος με μια άνετη πλειοψηφία», δήλωσε ο Πέτρος Ιωαννίδης, πολιτικός αναλυτής ιδρυτής της εταιρείας About People. «Συνήθως όταν κερδίζεις τις εκλογές για πρώτη φορά έχεις περίοδο του μέλιτος, στη δεύτερη θητεία δεν το έχεις. Το παράδοξο εδώ είναι ότι, επειδή η αντιπολίτευση έχει εξαφανιστεί, ο Μητσοτάκης έχει νέο μήνα του μέλιτος».

    2. Τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές σημείωσαν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, στέλνοντας το μήνυμα ότι μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση θα αποτρέψει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση στις σκοτεινές μέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ως επόμενα βήματά του, ο Μητσοτάκης δεσμεύεται να περικόψει ακόμη περισσότερο τον φουσκωμένο δημόσιο τομέα και να μεταρρυθμίσει τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

    3. «Ο Μητσοτάκης είναι επικεφαλής και δυνητικά για πρώτη φορά έχει σταθερά τον έλεγχο του κόμματός του», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συνιδρυτής της εταιρείας ανάλυσης κινδύνου Teneo.

    Γύρισαν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ

    Η μεγάλη ιστορία πίσω από την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Politico, είναι η κατάρρευση της υποστήριξης των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά εάν η θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μπορούσε τώρα να αμφισβητηθεί από το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ.

    Προφανές είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα βρεθούν σε αταξία στο επόμενο κοινοβούλιο. «Η αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά αδύναμη και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ανακάμψει. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτήν την πτυχή, γιατί έχουμε δει σε άλλες χώρες ότι μια αδύναμη αντιπολίτευση θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την κυβέρνηση, για την ποιότητα της χάραξης πολιτικής για λογοδοσία και διαφάνεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Piccoli.

    «Το να είναι τόσο κυρίαρχος πλέον δεν αφήνει καμία δικαιολογία στον Μητσοτάκη και οι προσδοκίες είναι επίσης πολύ υψηλές», συμπληρώνει.
    Χαραγμένες οι μνήμες από το 2015.

    Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εξακολουθεί να εμφανίζεται ταλαιπωρημένος, έχοντας ακόμα στην πλάτη τους ταραχώδεις πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του το 2015, στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

    Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο υποκλοπών, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τις αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου και τον χειρισμό ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού ατυχήματος, η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασαφής και απέτυχε να αξιοποιήσει τα αδύναμα σημεία της κυβέρνησης.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στον θυμό, αλλά μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης και πανδημίας, ο κόσμος ήθελε να νιώσει σταθερότητα», επισημαίνει ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι η μεγάλη νίκη του Μητσοτάκη οφείλεται και στην κακή απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Associated Press: Άλωση των αριστερών προπυργίων

    «Koύρσα για έναν οι ελληνικές εκλογές μετά την άλωση αριστερών προπυργίων από τους συντηρητικούς», μεταδίδει το Associated Press.

    O Κυριάκος Μητσοτάκης «έχει δεσμευτεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε φιλικό προς τις επιχειρήσεις και δημοσιονομικά υπεύθυνο κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Και η στρατηγική, ως τώρα, έχει αποδώσει.

    Η Νέα Δημοκρατία διέλυσε τους αριστερούς αντιπάλους της τον Μάιο, κερδίζοντας κρίσιμα προπύργιά τους στην Κρήτη και περιοχές με χαμηλά εισοδήματα γύρω από την Αθήνα, κάποιες για πρώτη φορά», εξηγεί το πρακτορείο.

    Επιπλέον, αναφέρει ως παράδειγμα την Καισαριανή -«μικρό Στάλινγκραντ την αποκαλούσαν κάποτε», γράφει- παραθέτοντας τις δηλώσεις ενός κατοίκου της, του 76χρονου Θεόδωρου Σιδέρη, προερχόμενου από αριστερή οικογένεια, που ψήφιζε όλη του τη ζωή την Αριστερά, αλλά τώρα ψήφισε τους συντηρητικούς «απογοητευμένος από την αρνητική προεκλογική εκστρατεία της Αριστεράς».

    «Ο Μητσοτάκης με κέρδισε. Σου μιλά άμεσα και τηρεί τις υποσχέσεις του. Θυμούμαστε το παρελθόν και το τιμούμε, αλλά μέχρι εκεί. Ο εμφύλιος και ο διχασμός έχει τελειώσει. Το να μιλάς για το παρελθόν δεν είναι πολιτικό επιχείρημα», είπε στο Associated Press.

    Bloomberg: H επενδυτική βαθμίδα θα κριθεί στις κάλπες

    Το αν η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα κριθεί στις εκλογές της Κυριακής, όπου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επαναλάβει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Μαΐου, που αυτή τη φορά πιθανότατα θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που δίνει έως και 50 έδρες μπόνους έδρες στο πρώτο κόμμα.

    Εάν δεν καταφέρει να πετύχει τη νίκη, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Αλλά αυτό το σενάριο φαίνεται και πάλι αδύνατο, επειδή όλοι οι πολιτικοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

    Η Ελλάδα δείχνει να αναπτύσσεται περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης φέτος, αλλά οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική τροχιά της οικονομίας. Η διεξαγωγή τρίτης συνεχόμενης ψηφοφορίας παραμένει μια πιθανότητα, έστω και χαμηλή, επισημαίνει το Bloomberg.

    Δημοσκοπήσεις

    Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία, πιθανότατα θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ακόμα κι αν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% που απαιτείται για να μπουν στο κοινοβούλιο.

    υπολείπεται των 151 εδρών ή να κερδίσει λίγο περισσότερες από αυτές – πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές.

    Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του, επίσης, πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έρχεται δεύτερο με περίπου 20% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσικοπήσεις, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι τρίτο.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρείται τέταρτο και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση θα επιστρέψει στο κοινοβούλιο.

    Η διαφορά με το αποτέλεσμα του Μαΐου είναι ότι αυτή τη φορά δύο ακόμη κόμματα – το αριστερό Πλεύση Ελευθερίας και το ακροδεξιό, θρησκευτικό κόμμα ΝΙΚΗ – φαίνεται επίσης να εκλέγονται οδηγώντας σε επτακομματική βουλή.

    Greek Bonds Rally on Credit-Upgrade Bets | 10-year Greek note trades at a premium versus Italy
    Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται με premium έναντι της Ιταλίας

    Το καταστροφικό σενάριο

    Εάν ο Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και οι πολιτικοί ηγέτες εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα από τώρα, αναφέρει το Bloomberg.

    Αυτό θα αντιστρέψει τη θετική δυναμική των ελληνικών μετοχών, των ομολόγων και της οικονομίας που ακολούθησε μετά από την ψηφοφορία του Μαΐου.

    Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει καθώς οι αγορές θα δουν ότι το να έχουν μια νέα και σταθερή κυβέρνηση δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν.

    Οικονομία

    Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως και πάνω από τον μέσο όρο.

    Αν και το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτος αριθμός, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω.

    Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται καλύτερα από εκείνα άλλων μελών της ευρωζώνης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επενδυτικής βαθμίδας. Η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας.

    Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ και ακόμη υψηλότερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους.

    Επενδυτική βαθμίδα

    Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι έτοιμες να δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα που έχασε πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια.

    Ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται πλέον να είναι το βασικό εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Οι αγορές, οι αναλυτές και οι εταιρείες αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει.

    Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε πρόσφατα την αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας, που είναι μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από τη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας της εταιρείας αξιολόγησης.

    Η S&P Global Ratings και η DBRS Morningstar έχουν αξιολογήσει επίσης την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s τρία βήματα μακριά από την πολυπόθητη αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, στις εκλογές της Κυριακής «θα κριθεί κατά πόσον η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «είναι έτοιμος να επαναλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαϊου, που αυτή τη φορά το πιθανότερο είναι ότι θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία».

    Αντιθέτως «και εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθήσουν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν και τρίτες εκλογές σε περίπου έναν μήνα», αναφέρει το άρθρο, σημειώνοντας ότι «αυτό θα ανέτρεπε τη θετική ορμή για τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία της χώρας, που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Μαϊου» και «ίσως επιστρέψει η πολιτική αστάθεια καθώς οι αγορές θα δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν να αποκτήσει η χώρα μια νέα και σταθερή κυβέρνηση».

    Το πρακτορείο επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την καλή επίδοση της οικονομίας οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμη να επιβραβεύσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, που απώλεσε πριν από 13 χρόνια.

    Το πολιτικό ρίσκο φαντάζει τώρα το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση. Αγορές, αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία, που έχει ήδη ξεκινήσει».

    Διαβάστε επίσης: 

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευφυής βοηθός AI για τη σύγκριση των προγραμμάτων των κομμάτων

    Γιάννης Οικονόμου: Η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη εγγυάται την προοπτική της Ελλάδας

    Σκέρτσος: Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει μία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ