• Πολιτική

    ΕΕ: Εξετάζει μέτρα για την αποσυμφόρηση των κέντρων πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα

    O Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλά δίπλα στην σημαία της ΕΕ και της Γαλλίας

    Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει μέτρα για την αποσυμφόρηση των κέντρων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης της Ελλάδας, η οποία αντιμετωπίζει μια συρροή μεταναστών στα σύνορά της με την Τουρκία και, εν ανάγκη, τη μετεγκατάσταση ορισμένων εξ αυτών, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών μελών την ΕΕ θα εξετάσουν αύριο και την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ την παροχή «βοήθειας για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, κυρίως για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

    Θα προτείνουν επίσης «μετεγκαταστάσεις, εν ανάγκη, ανάλογα με το πώς προχωρά η διαχείριση των αιτημάτων ασύλου», πρόσθεσε. Προβλέπεται εξάλλου και η χορήγηση «ιατρικού και ανθρωπιστικού υλικού».

    Ο Γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα περιλαμβάνει, εκτός από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ήδη ανακοινώθηκαν, την αποστολή μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προστασία και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ελικόπτερα, πλοία, οχήματα, τελωνειακούς και συνοριοφύλακες.

    «Ο σκοπός μας είναι να φροντίσουμε ώστε τα σύνορα αυτά να παραμείνουν κλειστά και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή θέση θα είναι πολύ σθεναρή. Αύριο θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας για την ασφάλεια των συνόρων μας», συνέχισε ο Λε Ντριάν.



    ΣΧΟΛΙΑ