• Πολιτική

    Δραματικές ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο – Στην Ολομέλεια το Qatargate

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα

    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα


    Με τους πλέον δραματικούς τόνους απευθύνθηκε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα για τις ραγδαίες εξελίξεις στο Qatargate ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

    «Το Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο εχθρός δεν θα σταματήσει πουθενά. Αυτοί οι δράστες έχουν χρησιμοποιήσει ως Δούρειο Ίππο, ΜΚΟ, στελέχη και ανθρώπους μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά απέτυχαν.

    Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Δημοκρατία και το Ευρωκοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Έχω να πω στους κακοήθεις από τρίτες χώρες που νομίζουν ότι η Ευρώπη ξεπουλιέται τους λέω ότι θα βρείτε απέναντί σας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Είμαστε Ευρωπαίοι, προτιμούμε να κρυώνουμε παρά να μας πληρώνετε. Κακόβουλες τρίτες χώρες, αυταρχικά καθεστώτα επιβουλεύονται και απειλούν τη Δημοκρατία μας και την Ευρώπη», καταλήγοντας  σε αυτή τη πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Ευρωκονοβουλίου παρέμβαση η Ρομπέρτα Μέτσολα είπε  «Ζήσαμε μερικές από τις πιο ατελείωτες ημέρες.

    Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς να θέτουμε εν αμφιβόλω τις έρευνες και το τεκμήριο της αθωότητας» και κανοντας επίκληση για ένα «ισχυρότερο Κοινοβούλιο» πρόσθεσε με νόημα «Δεν θα βάλουμε τίποτα κάτω από το χαλί»

    Σήμερα οι ευρωσοσιαλιστές κατάφεραν να «περάσουν» το σκάνδαλο του “Qatargate” στην ολομέλεια οπου θα υπάρξει και παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη.

    Στο ΠΑΣΟΚ από τη μια επιχειρούν να αποτιμήσουν το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς που έχουν υποστεί και απο την άλλη να στήσουν πολιτικά αναχώματα.

    Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση της Εύας Καϊλή, ο κ. Μάντζος εκτίμησε ότι:  «πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ νομικού και πολιτικού επιπέδου. Το νομικό επίπεδο επιτάσσει την άτεγκτη εφαρμογή του τεκμηρίου της αθωότητας και όλων των δικαιοκρατικών εγγυήσεων που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. Στο πολιτικό επίπεδο, όμως ,όταν ένα κόμμα συζητά και διακηρύσσει την αξιακή ανανέωσή του, οφείλει να διαγράψει μία κόκκινη γραμμή, να αφήσει πίσω όλες τις πρακτικές που πλήγωσαν τον κόσμο της περήφανης Δημοκρατικής Παράταξης και να επιδείξει μηδενική ανοχή σε όλες τις υποθέσεις που παραβιάζουν την πολιτική ηθική».

    Ως προς τον όρο «Δούρειος Ίππος», ο Δημήτρης Μάντζος τον χαρακτήρισε μία:  «βάσιμη πολιτική εκτίμηση και αποτίμηση των πολιτικών επιλογών και της πολιτικής συμπεριφοράς της κ. Καϊλή, ιδίως στο ζήτημα των υποκλοπών». Απαντώντας, παράλληλα, στο γιατί η διαγραφή της δεν ήρθε νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε ότι η κ. Καϊλή υπήρξε, εκτός από Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και σκιώδης εισηγήτρια της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Εξεταστική Επιτροπή PEGA.«Η διαγραφή της θα εκλαμβανόταν ως ευθεία παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Εξεταστικής Επιτροπής. Τέτοια θεσμικά παιχνίδια δεν μας εκφράζουν.

    Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δεν μετέρχονται τέτοιων παραθεσμικών μεθόδων», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις, κλιμακώναμε τις αντιδράσεις, η κ. Καϊλή απομονώθηκε και αποδοκιμάστηκε δημόσια από τον Ν. Ανδρουλάκη για τις τοποθετήσεις της για το Κατάρ.Όταν, όμως, πλέον το ζήτημα απέκτησε νομική και μείζονα ηθική υπόσταση, διεγράφη αυτόματα από τον Πρόεδρο, λίγα μόλις λεπτά μετά την ανακοίνωση της Εισαγγελίας των Βρυξελλών».

    «Γίνεται μία άγαρμπη προσπάθεια της ΝΔ να συνδυαστεί η υπόθεση Καϊλή με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν γίνεται, όμως, να παντρέψεις μήλα με πορτοκάλια. Αντί να γίνει μία σοβαρή διάκριση και να πούμε ότι η υπόθεση της κ. Καϊλή πληγώνει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τα κόμματα, προσπαθούν ακόμη και τώρα να υποβιβάσουν το υπαρκτό σκάνδαλο των υποκλοπών. Δεν μπορεί, όμως, να μας «κουνά το δάχτυλο» η παράταξη του κ. Πάτση, του κ. Δημητριάδη, των παρακολουθήσεων και της εξαγωγής Predator.Πάει πολύ!», κατέληξε ο Δημήτρης Μάντζος.

    Διαβάστε επίσης

    Κομισιόν: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν βρίσκεται υπό έρευνα

    Καϊλή: Μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή – Φήμες λένε ότι αρνείται να παραιτηθεί

    Εύα Καϊλή: Tην Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος



    ΣΧΟΛΙΑ