• Πολιτική

    Εύα Καϊλή: Νέα ποινική έρευνα κατά της Ευρωβουλευτή; – Τι αναφέρει ο δικηγόρος της

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή


    Ανακοίνωση εξέδωσε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μέσω της οποίας κάνει λόγο εκτός άλλων, για συκοφαντική δυσφήμιση της Ευρωβουλευτή, με αφορμή το σημερινό άρθρο του Politico, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωβουλευτής βρίσκεται υπό νέα ποινική έρευνα.

    Αναλυτικά ή ανακοίνωση

    «Στο πλαίσιο της  διοικητικής διαδικασίας, που προβλέπεται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνουν χώρα συχνοί έλεγχοι οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν υπερωρίες που καταβλήθηκαν σε βοηθούς, αποζημιώσεις για επαγγελματικά ταξίδια, κονδύλια τα οποία προεγκρίνει  ο κάθε Ευρωβουλευτής.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να επισημανθεί  ότι, σε αντίθεση με όσα ανακριβώς δημοσιεύονται για την Εύα Καϊλή, από τις ενδελεχείς έρευνες από τα αρμόδια θεσμικά όργανα ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΛΗΨΗ «μίζας» από αποζημιώσεις σε συνεργάτες της. Τα ανωτέρω συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση.

    Συνήθης πρακτική είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, οι τυχόν διαπιστούμενες τυπικές διαφορές με τις προεγκρίσεις να διευθετούνται με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Είναι προφανές ότι κάποιες δυνάμεις με ιταμά πολιτικά κίνητρα, βλέποντας ότι καταρρέουν οι κατηγορίες σε βάρος μου για την γνωστή υπόθεση, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν διοικητικές πάγιες διαδικασίες του Ευρωκοινοβουλίου».

    Τι αναφέρει το δημοσίευμα

    Σύμφωνα με το Politico, αντιμέτωπη με νέα ποινική έρευνα φαίνεται ότι βρίσκεται η κ. Καϊλή, δύο μόλις εβδομάδες από την αποφυλάκισή της. Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ύποπτες πληρωμές που αφορούν τέσσερις πρώην βοηθούς της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το 2014 έως το 2020.

    Σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που επικαλείται το Politico, η έρευνα εξετάζει τρεις πιθανών αξιόποινες δραστηριότητες:

    • εάν παραπλάνησε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της
    • εάν αποζημιώθηκε για «εικονικά» ταξίδια εργασίας
    • και εάν έλαβε μίζες από μέρος των μισθών τους

    Τα χρέη

    Η Εύα Καϊλή χρωστάει στο Ευρωκοινοβούλιο 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ με όλους τους υπόπτους του Qatargate να βρίσκονται πλέον εκτός φυλακής και χωρίς νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, η προσοχή στρέφεται τώρα στην υπόθεση απάτης.

    Η Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μάχεται επί του παρόντος το αίτημα του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας της. Ωστόσο, η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της πατά σταθερά.

    «Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι στην επιστολή που αναφέρει το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αφαιρεθεί η ασυλία της Καϊλή.

    Η Καϊλή, μέσω δικηγόρου, είπε ότι έχει υποσχεθεί να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Αγώνας για την ασυλία

    Η ασυλία είναι ένα ειδικό προνόμιο που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία τους από την αυθαίρετη δίωξη για όσα λένε ή κάνουν ως νομοθέτες της ΕΕ και μπορεί να ακυρωθεί μετά από σύσταση της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ψηφοφορία από όλους τους ευρωβουλευτές.

    Η ευρωβουλή ξεκινά τώρα αυτή τη διαδικασία για την Καϊλή, ενώ οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Βουλής, θα συζητήσουν την υπόθεση κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά σήμερα.

    Διαβάστε επίσης 

    Εύα Καϊλή: Τα συγκινητικά λόγια της κόρης της – «Μαμά, δεν θα φύγεις πάλι ταξίδι, ε;» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ