• Πολιτική

    Δυσεπίλυτα προβλήματα πανδημία και ακρίβεια – Το Μαξίμου ξορκίζει ακόμα το lockdown

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Αλίκη Χατζή
    Δισεπίλυτα προβλήματα πανδημία και ακρίβεια - Το Μαξίμου ξορκίζει ακόμα το lockdown

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Εγκλωβισμένο σε ένα – αδιόρατο προς το παρόν – θετικό σενάριο ως προς την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα τις διαρκείς και αγωνιώδεις διαβεβαιώσεις περί της μη επιβολής ενός νέου lockdown.

    Παρά ταύτα, οι «σκληροί δείκτες» των νοσηλειών και των θανάτων παραμένουν υψηλοί, η ανησυχία για την μετάλλαξη «Ο» εξαπλώνεται και μοναδική ελπίδα για την αναστροφή της κατάστασης παραμένει η επίδραση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

    Η εκτίμηση πάντως που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η πορεία της πανδημίας και η βεβαιότητα ότι η «Ο» θα επικρατήσει συνδυάζονται με τις διαπιστωμένες αδυναμίες και τις οριακές αντοχές του Συστήματος Υγείας.

    Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι αρμόδιοι υπουργοί επιμένουν να υποβαθμίζουν την κοινωνική και πολιτική επίπτωση του κύματος ανατιμήσεων, το οποίο ωστόσο δεν περιορίζεται στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, αλλά εξαπλώνεται πλέον και στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

    Οι διαβεβαιώσεις και το στοίχημα

    Υπό αυτήν την έννοια, η πολιτική διαχείριση των πρώτων σοβαρών στοιχείων αποτύπωσης ενός κύματος ανησυχίας σε μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση.

    Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης προσδιορίζουν χρονικά την κορύφωση της νέας πανδημικής έξαρσης στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή δε επιμένουν ότι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης θα είναι παροδικές. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί και στα δύο πεδία επιμένουν ότι οι βεβαιότητες αυτές είναι παρακινδυνευμένες.

    Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, η κυρίαρχη κριτική προς την κυβέρνηση εστιάζει στη διστακτικότητα και την καθυστέρηση ως προς τη λήψη μέτρων, έστω για τη συμπαγή όπως φαίνεται πληθυσμιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, αλλά και στη διατύπωση συγκεχυμένων μηνυμάτων.

    Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού πάντως διαμηνύεται με επιμονή ότι νέο lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι οι όποιες αποφάσεις θα αφορούν μόνον περιορισμούς στην λειτουργία των καταστημάτων και το κλείσιμο των χώρων εστίασης και διασκέδασης στις 11 το βράδυ.

    «Φωτιά» στις τιμές

    Κατ’ αντιστοιχία με την πανδημία, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει με μια επίμονη αισιοδοξία το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων. Η μόνιμη επωδός είναι ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, ωστόσο η εικόνα της αγοράς φανερώνει στοιχεία τα οποία εντείνουν την ανησυχία.

    Πέραν των αυξήσεων στην ενέργεια και στα καύσιμα, είναι πλέον αισθητή η αύξηση τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης και κυρίως στα σιτηρά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις έχουν οδηγήσει έως και σε υπετριπλασιασμό των τιμών παραγωγού και παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις ως προς το αν και κατά πόσον η τάση αυτή είναι δυνατόν να αναστραφεί τους προσεχείς μήνες.

    Το πρόβλημα πάντως, αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σύνθετο λόγω της εκτίμησης ότι σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην παραγωγή σιτηρών, δεν θα είναι δυνατή η υποχώρηση των τιμών στα προηγούμενα επίπεδα, δεδομένου ότι η εξέλιξη των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, το οποίο είχε συμπιεστεί δραματικά τα προηγούμενα χρόνια.

    Διαβάστε επίσης

    Όλα τα νέα μέτρα: Από αύριο μάσκα παντού – Απαγορεύονται δημόσιες εκδηλώσεις (upd)

    Μεγάλο μπέρδεμα με τη διαχείριση της πανδημίας – Διαρροές, πολυγλωσσία και ο φόβος του πολιτικού κόστους έφεραν αλαλούμ

    Χτίζεται διπλό πακέτο μέτρων – Στο 1 δισ. ευρώ το αποθεματικό για το επικείμενο κύμα της Όμικρον



    ΣΧΟΛΙΑ