ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονη είναι η δυσαρέσκεια μεταξύ των στελεχών του διπλωματικού κλάδου μετά τις αποκαλύψεις που προέβη την Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς περί υποθέσεων Ελλήνων διπλωματών που φέρονται να εμπλέκονταν σε παράνομο κύκλωμα έκδοσης βίζας για ασυνόδευτα παιδιά.
Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον τέως υπουργό Εξωτερικών πως δημιουργεί μια εσφαλμένη εντύπωση για το σώμα καθώς όπως αναφέρει τα κρούσματα διαφθοράς είναι ελάχιστα και αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Παράλληλα, κατηγορούν τον κ. Κοτζιά πως στην περίοδό του αποδυναμώθηκε ο πρωταρχικός θεσμικός μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας του Υπουργείου, η Γενική Επιθεώρηση.
«Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν βαθιά προσβολή για τον Διπλωματικό Κλάδο, καθώς δημιουργούν την εσφαλμένη εντύπωση ότι υφίσταται μεγάλος αριθμός στελεχών του ΥΠΕΞ, που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις, υπονομεύοντας το κύρος του Υπουργείου και πλήττοντας έτσι την εξωτερική πολιτική της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. «Στο Υπουργείο Εξωτερικών τα κρούσματα διαφθοράς είναι ελάχιστα και αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις», συνεχίζει.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων όλων των Κλάδων επιτελούν το έργο τους με ευσυνειδησία, αφοσίωση στο καθήκον και σεβασμό της νομιμότητας», τονίζει η Ενωση και συμπληρώνει:
«Είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη εποπτεία και τον αυστηρό έλεγχο τήρησης της νομιμότητας από όλα τα στελέχη του ΥΠΕΞ.
Παρατηρούμε, ωστόσο, το παράδοξο ότι, ενώ ο πρώην ΥΠΕΞ επαίρεται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του επιδίωξε να καταπολεμήσει φαινόμενα διαφθοράς, στην πράξη, κατά την περίοδο αυτήν, αποδυναμώθηκε σημαντικά ο πρωταρχικός θεσμικός μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας του Υπουργείου, ήτοι η Γενική Επιθεώρηση. Μεταξύ άλλων, λόγω μη πλήρωσης της θέσης του Γενικού Επιθεωρητή, δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί επιθεώρηση σε Πρεσβευτική Αρχή, τους τελευταίους δώδεκα μήνες τουλάχιστον».
Καταλήγοντας, η ΕΔΥ τονίζει ότι ο Διπλωματικός Κλάδος είναι υπερήφανος για τη μακρά παράδοση ήθους και αυταπάρνησης των μελών του, που επιτελούν την αποστολή τους συχνά σε δύσκολες συνθήκες και πάντα με γνώμονα τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βόμβα Κοτζιά: Στη Δικαιοσύνη Έλληνες διπλωμάτες για βίζα σε ασυνόδευτα παιδιά – Σημαίνει εμπόριο οργάνων (video)
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουμουτσάκος κατά Κοτζιά: Για να επιπλεύσει ο ίδιος, διασύρει εντός και εκτός Ελλάδας τη διπλωματική υπηρεσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Απαιτούνται ισχυρές διπλωματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή
- ΤτΕ: Τα μηνύματα απο την συνάντηση των τραπεζών με τους προέδρους των SSM και SRB – «Θωρακισμένο το σύστημα, αλλά όλα εξαρτώνται από τον πόλεμο»
- Μοχάμαντ Μπακέρ Ζολκάντρ: Ποιος είναι ο διάδοχος του Λαριτζανί – Από τους Φρουρούς της Επανάστασης στην κορυφή τoυ Ιράν
- Jefferies: Άνοδος 9,5% της μετοχής στις προσυνεδριακές συναλλαγές με την είδηση ότι η SMFG εξετάζει την εξαγορά της
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.