• Πολιτική

    Δημοσκοπήσεις: Η ανταπόκριση της Πολιτείας αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου


    Κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών η ανταπόκριση της κυβέρνησης στο μείζον πρόβλημα της πανδημίας, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

    Η αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες είναι θεαματική, καθώς εκτιμούν ότι ελήφθησαν έγκαιρα και κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, παρ’ ότι μερίδα των πολιτών δείχνει να μην συμμορφώνεται, γεγονός που ενδέχεται να επιφέρει περαιτέρω αυστηροποίηση.

    Η αποδοχή των μέτρων εκτοξεύει τα δημοσκοπικά νούμερα τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ θετικά αξιολογείται και η στάση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

    Επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απολαμβάνει τεράστια εμπιστοσύνη από τους πολίτες (εννέα στους δέκα).

    Σχετικά υψηλή είναι και η αποδοχή της στάσης που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, οποίος έχει ρίξει τους αντιπολιτευτικούς τόνους στηρίζοντας τα κυβερνητικά μέτρα.

    Τα παραπάνω ευρήματα δικαιώνουν τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει παρατηρήσει ότι εξαιτίας της στάσης της Πολιτείας έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση.

    Την ίδια ώρα οι πολίτες ανησυχούν αρκετά για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει η πανδημία του κορονοϊού και παράλληλα εκφράζουν ανησυχία και φόβο για τον κίνδυνο να νοσήσουν.

    Αναλυτικότερα, στην δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η ΝΔ καταγράφει ισχυρό προβάδισμα 23 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η ΝΔ λαμβάνει 45%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22%, το Κίνημα Αλλαγής 5,5%, το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜέΡΑ 25 2,5%.

    Στην ερώτηση περί του «καταλληλότερου πρωθυπουργού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 31 μονάδες, με 53% έναντι 22%.

    Το 82% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, με το ποσοστό ακόμη και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν κατά 78% θετικοί ή μάλλον θετικοί.

    Αρνητικά ή μάλλον αρνητικά αξιολογεί τα μέτρα το 14% των πολιτών.

    Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, το 67% των πολιτών τα κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά, ενώ το 29% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

    Το 86% κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, έναντι μόλις 10% που τα κρίνει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

    Σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 46% των πολιτών αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά τη στάση του κόμματος, έναντι 47% που την αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

    Συνολικά το 78% όσων έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δηλώνουν ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για την πανδημία του κορονοϊού, ενώ το 83% δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού έχει επηρεάσει τη ζωή του.

    Το 57% των πολιτών δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του έχει επηρεαστεί από την έκτακτη συνθήκη που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Το 18% απαντά ότι η κατάστασή του έχει επηρεαστεί μέτρια, ενώ το 20% λίγο ή καθόλου.

    Στην δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο OPEN, εννέα στους δέκα πολίτες εκφράζουν ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας.

    Συγκεκριμένα, το 90% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ το 67% φοβάται ότι θα νοσήσει από τον ιό.

    Η πλειονότητα συμφωνεί με τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλώνοντας μάλιστα πως είναι έτοιμη να αποδεχθεί και πιθανή επέκτασή τους, αν κριθεί αναγκαίο. Οι πολίτες βαθμολογούν θετικά το κράτος, αλλά όχι και τόσο θετικά τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι πολίτες όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων.

    Το 86% θεωρούν ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εγκαίρως, ενώ δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βασίλη Κικίλια.

    Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με τον έναν στους δύο να βρίσκει ανεπαρκή τα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

    Επίσης, το 89% κρίνει επαρκή και έγκυρη την καθημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ μόλις το 6% ως ανεπαρκή και το υπόλοιπο ποσοστό δεν απαντά.



    ΣΧΟΛΙΑ