• Business

    Διαπραγμάτευση: Μόνη λύση η πολιτική οδός για τον Τσίπρα – Αγωνιά για την β’ αξιολόγηση η Αθήνα

    • Αθηνά Λαρδή
    Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


    Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση μέσω της πολιτικής οδού. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ελληνική πλευρά, η οποία καλείται μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου να βγάλει άσσους από το μανίκι της, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να επιτευχθεί συμφωνία. 

    Οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές αφορούν μια σειρά βασικών θεμάτων, όπως τα εργασιακά και το δημοσιονομικό, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί τι ακριβώς θα γίνει με το χρέος, για το οποίο η Αθήνα περιμένει μία ουσιαστική ρύθμιση.

    Όλα θα κριθούν από το εάν θα συμμετάσχει κανονικά στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, ή θα παραμείνει απλώς ως τεχνικός σύμβουλος. Το θέμα είναι κυρίως ότι για το ρόλο του ΔΝΤ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη οι Ευρωπαίοι εταίροι. Το Βερολίνο θέλει μεν τη συμμετοχή του, διαφωνεί όμως με τις θέσεις που διατυπώνει για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    Άλλοι Ευρωπαίοι παράγοντες δείχνουν να μην απασχολούνται καν για το ρόλο του, ενώ υπάρχουν και κείνοι που διαφωνούν με τις ακραίες θέσεις του για εργασιακά και δημοσιονομικά. Το ερώτημα είναι κυρίως τι στάση θα τηρήσουν οι Γερμανοί πάντως.

    Εάν το ΔΝΤ παραμείνει σταθερό στις θέσεις του, τότε θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μία σοβαρή λύση για το χρέος με την ανακοίνωση και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος -τα βραχυπρόθεσμα φαίνεται να είναι έτοιμα ήδη- αλλά θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να επιβάλλει νέα δημοσιονομικά μέτρα από τώρα για το 2018 και μετά, καθώς και να υποχωρήσει σε μείζονα ζητήματα όπως στα εργασιακά.

    Το Μαξίμου δίνει μάχη για να πετύχει ένα «μείγμα» θετικών ρυθμίσεων και στα δύο μέτωπα: να αποφύγει δηλαδή νέα μέτρα, αλλά και να επιτύχει μια πιο ουσιαστική λύση για το χρέος, με την περιγραφή έστω κάποιων μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος, ώστε να διαμορφωθεί ένας καθαρός ορίζοντας για την ελληνική οικονομία.

    Αυτό θα είναι άλλωστε και το αντικείμενο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης από τις σημερινές συζητήσεις του με τον κοινοτικό Πιερ Μοσκοβισί και το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. Ο πρωθυπουργός θα αρνηθεί το σενάριο για λήψη μέτρων για μετά το 2018, αλλά και για δραματικές υποχωρήσεις στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων. Και θα επιμείνει στη θέση για πραγματική ελάφρυνση του χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σακελλαρίου (ΣτΕ): Δέχτηκα άδικες επιθέσεις για το θέμα των ΜΜΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Καλαντώνης: Ποια είναι τα σχέδια του για μείωση των κόκκινων δάνεια της Eurobank 



    ΣΧΟΛΙΑ