• Πολιτική

    Δεν πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό!

    • NewsRoom


    Εκπλήξεις περιελάμβανε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας των βουλευτών για την Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η κυβέρνηση, αν και γλίτωσε χάρη σε ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές τον διασυρμό για το Άρθρο 3 περί σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας (το οποίο έλαβε τελικά 151 ψήφους), κατέγραψε ήττα σε 4 από τα 36 άρθρα που πρότεινε, τα οποία αφορούσαν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Κυριότερη από αυτές αποτελεί η ήττα στην αλλαγή που πρότεινε στο άρθρο 30, με την οποία ζητούσε η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να μπορεί να γίνει και από τον λαό.

    Συγκεκριμένα την κυβερνητική πρόταση για αλλαγή στην παράγραφο 1 του Άρθρου 30 στήριξαν μόλις 148 βουλευτές, 120 ψήφισαν κατά και 3 δήλωσαν παρών.

    Η συγκεκριμένη παράγραφος, του σημερινού Συντάγματος αναφέρει: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος. Eκλέγεται από τη Bουλή για περίοδο πέντε ετών, όπως ορίζεται στα άρθρα 32 και 33.» Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητήθηκε «η τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 30, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή, προκειμένου να οριστεί εναλλακτικά ότι μπορεί να εκλέγεται και από το εκλογικό σώμα».

    Έτσι, η πρόθεση της κυβέρνησης να δεσμεύσει την επόμενη πλειοψηφία της βουλής για το ζήτημα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με συγκεκριμένη διαδικασία πέφτει στο κενό, καθώς η συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως μετά από 6 μήνες ψηφοφοριών στη Βουλή, σε περίπτωση που συνέχιζε να μην υπάρχει συναίνεση σε κάποιο πρόσωπο, ο λαός θα ήταν αυτός που θα έπρεπε να επιλέξει τον νέο Πρόεδρο.

    Εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.

    Αντίθετα ευρεία ήταν η πλειοψηφία για την αλλαγή του άρθρου 32, που αφορά τη διάλυση της βουλής σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν στην επόμενη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου το άρθρο λάβει τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε η απλή πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν.

    Ευρύτατη πλειοψηφία 237 βουλευτών έλαβε το άρθρο 62 για τον περιορισμό της πρόνοιας της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 με 253 ψήφους για την ποινική ευθύνη υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανατροπή! Πέρασε η αναθεώρηση του Άρθρου 3 με 151 βουλευτές!



    ΣΧΟΛΙΑ