• Άρθρα

    Τι συμβαίνει με την Intralot; Μετακομίζει στο Λονδίνο;

    the wise man

    the wise man


    Οι ολιγάρχες…: Πολλές θέσεις έχασε στη φετινή κατάταξη του ρωσικού Forbes ο πατριώτης Φιλάρετος Καλτσίδης (Filaret Galchev), ο βασιλιάς του τσιμέντου στη Ρωσία και ιδιοκτήτης της τεράστιας έπαυλης στη Μεσσηνία. Ο επικεφαλής του Eurocement Group βρέθηκε στην 68η θέση του φετινού καταλόγου με τους Ρώσους ολιγάρχες με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια, από την 22η που βρίσκονταν το 2013 καθώς η βουτιά της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή έχει επηρεάσει την κατασκευαστική δραστηριότητα. Πέρυσι το καλοκαίρι είχε γίνει γνωστό πως ο μεγαλύτερος όμιλος οικοδομικών υλικών της Κίνας, η China National Building Materials Group Corporation (CNBM) θα αποκτούσε αξιόλογο ποσοστό του Eurocement Group, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί η συμφωνία. Βάστα πατριώτη!
    …και η μάχη για το πρώτο γιωτ άνω των 200 μέτρων
    Την τιμητική του έχει, πάντως, στη φετινή λίστα ο ιδιοκτήτης του Σκορπιού Dmitry Rybolovlev που βρίσκεται στη 15η θέση με περιουσία 7,3 δισ. δολαρίων, κυρίως σε μετρητά αφού από το 2010 έχει πωλήσει τα μερίδιά του στις εταιρείες πρώτων υλών Uralkali και Silvinit.
    Ο Rybolovlev είναι στην επικαιρότητα καθώς φημολογείται πως ένα από τα έξι γιωτ άνω των 100 μέτρων που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία πολυτελών σκαφών είναι δικό του. Ενα άλλο υπό κατασκευή mega – yacht λέγεται πως ανήκει στον Alexei Mordashov, μεγαλομέτοχο του κολοσσού Serverstal. Ακούγεται πως οι Ρώσοι θα είναι οι πρώτοι που θα αποκτήσουν γιωτ μήκους άνω των 200 μέτρων και όχι οι Αραβες οι οποίοι τώρα έχουν την πρωτοκαθεδρία με το “Azzam”.
    Το 162 μέτρων “Eclipse” του Roman Abramovich βρίσκεται στη 2η θέση, πίσω από το 182 μέτρων “Azzam” του Khalifa bin Zayed Al Nahyan προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Για να εμπλουτίσετε τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις, τα εννέα από τα 10 μεγαλύτερα γιωτ του κόσμου κατασκευάστηκαν σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, με πρώτα τα γερμανικά Lürssen (4 από τα σκάφη, συμπεριλαμβανομένου του “Azzam”). O Abramovich προτίμησε το επίσης γερμανικό Blohm + Voss για τη ναυπήγηση του “Eclipse”, ενώ στο παιχνίδι βρίσκονται και τα δανέζικα Helsingør Værft που ναυπήγησαν το 147 μέτρων “Prince Abdulaziz” του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας καθώς και τα ιταλικά Fincantieri που “έχτισαν” το 140 μέτρων “Ocean Victory” του Ρώσου ολιγάρχη Victor Rashnikov.
    Ο Ιβάν και η ευνοϊκή μεταχείριση ΟΛΘ
    Ιβάν Σαββίδης. Επιχειρηματίας
    Ιβάν Σαββίδης. Επιχειρηματίας

    Όχι, ο Ιβάν Σαββίδης δεν ήταν στον κατάλογο του Forbes με τους 200 πλουσιότερους Ρώσους, αν και επενδύει με μανία (στην Ελλάδα). Μαθαίνουμε, όμως, πως οι Κινέζοι του Πειραιά διαμαρτύρονται επειδή, όπως λένε, το επενδυτικό σχήμα που επικράτησε στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ, το 20% του οποίου ελέγχει ο όμιλος Σαββίδη, είχε ευνοϊκότερη μεταχείριση.

    Όπως εξηγούν, δεν εφαρμόστηκε και στον ΟΛΘ ο όρος υλοποίησης των επενδύσεων μέσω διακράτησης των μετοχών που θα αποδοθούν στον ιδιώτη επενδυτή μετά 5ετία, όπως συνέβη στον ΟΛΠ.
    Στον ΟΛΠ το ΤΑΙΠΕΔ κράτησε το 16% των μετοχών και θα το μεταβιβάσει στην Cosco στο τέλος της πενταετίας μόνο εάν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες επενδύσεις. Αντίθεται, στον ο ΟΛΘ ο επενδυτής αποκτά άμεσα το 67% των μετοχών και δεσμεύεται για επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ εντός επταετίας.
    Πάει με έναν …τόμο στο Πεκίνο
    Και, ξέρετε, δεν πρέπει να στεναχωρούμε τους Κινέζους γιατί ο πρωθυπουργός πάει τις επόμενες ημέρες στο Πεκίνο για τη συνάντηση των χωρών από τις οποίες θα διέρχεται ο νέος “Δρόμος του Μεταξιού”. Και στις αποσκευές του έχει μια συμφωνία δεκάδων σελίδων που ξεκινάει από τις ασφάλειες και φτάνει μέχρι τις τηλεπικοινωνίες! Είναι τυχαίο, νομίζετε, πως όπως έχει αποκαλύψει ο ταπεινός σας αρθρογράφος, ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει δικό του ελληνο-κινεζικό επιμελητήριο;
    Έπειτα από μια δεκαετία κυριαρχίας των Κινέζων στην Αφρική, θέμα που έχει απασχολήσει έντονα τους διεθνείς ανταγωνιστές τους όπως οι Αμερικανοί, το Πεκίνο θέλει να κάνει απόβαση στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Στη χώρα μας εξαλλου ευδοκιμούν πλασιέ ξένων ομίλων, ενώ σπανίζουν οι επενδυτές που θέλουν να τοποθετήσουν τα ωραία τους τελευταία και περιμένουν κάτι χρόνια μέχρι να αποδόσουν. Βουτάς το 5% και γίνεσαι λούης!
    Εδώ Λονδίνο
    INTRALOT Pavilion1Με ταχείς ρυθμούς μαθαίνουμε πως προχωρά η προετοιμασία για τη μεταφορά ή ενίσχυση δραστηριοτήτων (μήπως και της έδρας;) της Intralot στο Λονδίνο. Εμείς τον καταλαβαίνουμε τον πρόεδρο Σωκράτη: Εκεί βρίσκεται η καρδιά της παγκόσμιας βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών, ενώ στην Ελλάδα οι δουλειές περιορίζονται.
    Μετά και την απόφαση του ΟΠΑΠ να υπογράψει σύμβαση με τη Novomatica, η Intralot αναζητεί αναγκαστικά πρόσθετα διεθνή έσοδα.



    ΣΧΟΛΙΑ