• Άρθρα

    Σε πλειστηριασμό το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου και της Δήμητρας για 88.000 ευρώ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πωλείται πρώην πρωθυπουργική κατοικία: Ένα ακόμα ξενοδοχείο – σύμβολο των Αθηνών, το “King George” πωλείται με την Eurobank να αναμένει μη δεσμευτικές προσφορές μέσα στον Ιούνιο. Το πλαίσιο του διαγωνισμού είναι, πάντως, ευέλικτο αφού δε δεσμεύει ούτε τους επενδυτές, ούτε την Eurobank! Η κίνηση της τράπεζας δείχνει, πάντως, πως δεν βρέθηκε κοινός τόπος με την οικογένεια Λασκαρίδη που ελέγχει την εισηγμένη “Λάμψα” η οποία διαχειρίζεται το γειτονικό «Μεγάλη Βρετανία» και έχει μισθώσει το “King George”.

    Και για να μη σπεύσει ο νομικός σύμβουλος της οικογένειας να μας στείλει επιστολή ξεκαθαρίζουμε πως το σημείωμα δεν περιλαμβάνει καμία αιχμή, αρνητικό σχόλιο, κ.λπ.

    Στο οικόπεδο που φιλοξενεί σήμερα το “King George” είχε κτιστεί αρχικά ένα παράρτημα του παλατιού, ενώ για μικρό διάστημα το κτίριο λειτούργησε ως πρωθυπουργική κατοικία. Αργότερα χτίστηκε το αρχοντικό του Βασίλη Σκουλούδη, τραπεζίτη και μεγαλοεπιχειρηματία από την Κωνσταντινούπολη ο οποίος υπήρξε και διπλωμάτης.

    Το 1928 οι συγγενείς του Σκουλούδη το μετέτρεψαν σε ξενοδοχείο. Το παλαιό κτίριο κατεδαφίστηκε το 1934 και τότε κατασκευάστηκε το «King George» ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλκάνη. Το 1988 η εταιρεία διαχείρισης χρεοκόπησε και το ξενοδοχείο πέρασε στις τράπεζες, αλλά η οικογένεια Καλκάνη ήταν για χρόνια στην επικαιρότητα για άλλους, ευχάριστους ή δυσάρεστους, λόγους.

    Για 88.000 ευρώ!

    Και επειδή μιλάμε για πρωθυπουργικές κατοικίες, για τις 26 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της βίλας στην οδό Αγράμπελης που κατοικούσε το ζεύγος Ανδρέα Παπανδρέου – Δήμητρας Λιάνη.

    Τη βίλα βγάζει στο σφυρί κάτοικος Θεσσαλονίκης για οφειλές της Δήμητρας Λιάνη 88.000 ευρώ! Η τιμή εκκίνησης είναι 1.030.000 ευρώ.

    Μη βιάζεστε όμως! Επί του ακινήτου υφίστανται εγγεγραμμένες τρεις προσημειώσεις υποθήκης, συνολικού ποσού 585.635,60 ευρώ. Καλά ξεμπερδέματα.

    Μουσουλίδειος Γεωμετρία

    Κάθε έξι – επτά μήνες ο κ. Γιάννης Μουσουλίδης, πρώην επικεφαλής της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ), όπως είχε μετονομαστεί η αλήστου μνήμης ΚΛΩΝΑΤΕΞ του μακαρίτη Θωμά Λαναρά, επανέρχεται με νέο υποψήφιο επενδυτή. Τον τελευταίο χρόνο, προς έκπληξη όσων παρακολουθούν τη σαπουνόπερα με την ΕΝΚΛΩ, επιμένει στον ίδιο επενδυτή τον οποίο δεν κατονομάζει.

    Μας λέει πως πρόκειται για το ελληνικών συμφερόντων επενδυτικό fund “Aiglon SLP”, με έδρα το Λουξεμβούργο. Η “Aiglon SLP” για τους γνωρίζοντες φέρεται να ελέγχεται από άτομο που σχετίζεται με την οικογένεια του Πολυχρόνη Συγγελίδη η οποία είναι ιδιαίτερα κινητική εσχάτως (ακίνητο στην Περιφέρεια Αττικής, Avis, κλπ).

    Η προσπάθεια του κ. Μουσουλίδη είναι θεμιτή, αλλά ουδείς στην αγορά μπορεί να καταλάβει πως θα υπερκεράσει το πτωχευτικό δίκαιο. Οι προτάσεις που συνήθως μεταφέρει έρχονται σε αντίθεση σχεδόν με κάθε πτυχή της επίσημης διαδικασίας διάσωσης της εταιρείας. Εκτός και αν θεωρεί πως πρέπει να γίνει, πάλι, μια εξαίρεση για την ΕΝΚΛΩ!

    Αυτή την εξαίρεση, που είχαν κάνει κυβερνήσεις του παρελθόντος με σειρά προνομιακών ρυθμίσεων, ετοιμάζεται να πληρώσει η χώρα με 40 εκατ. ευρώ!

    Η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται μέσα στον Ιούνιο. Τότε να δούμε τι θα λένε οι επενδυτές οι οποίοι θέλουν, λέει, να πάρουν την ΕΝΚΛΩ χωρίς το βάρος του προστίμου! Και να έχουν συνεταίρους τους εργαζομένους οι οποίοι θα κληθούν να αγοράσουν μετοχές μιας κυπριακής εταιρείας.

    Όσο για τις υποσχέσεις διαφόρων πολιτευτών της Βορείου Ελλάδος, μένουν εδώ και χρόνια στα χαρτιά. Το δημόσιο και το ΙΚΑ, ως δεύτεροι μεγαλύτεροι πιστωτές μετά την Εθνική Τράπεζα δεν έχουν ξεκινήσει καμία ουσιαστική διαδικασία ώστε να συμβαδίσουν με τις προτάσεις του “επενδυτή”. Καλά κρασιά!

    Ένα στα τρία στεγαστικά στο απυρόβλητο

    Σημαντικό τμήμα των “κόκκινων δανείων” και συγκεκριμένα περί τα 15,5 δισ. βρίσκονται σήμερα υπό νομική προστασία υποστήριξε χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος.

    Μπορεί το νούμερο να σας φαίνεται μικρό σε σχέση με τα 106 δισ. των “κόκκινων δανείων” αλλά πρόκειται για το ένα τρίτο των στεγαστικών δανείων, το ένα τέταρτο των καταναλωτικών δανείων (και καρτών), αλλά μόλις για το 3,5% των επιχειρηματικών δανείων (μέσω υπαγωγής των εταιρειών στο άρθρο 99, κλπ).

    Ειδικά για τις επιχειρήσεις, τα “κόκκινα δάνεια” επιμερίζονται σε περίπου 400.000 μικρομεσαίες (μεταξύ μας ελάχιστες έχουν περιθώρια ανάστασης!) και 7.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

    Οι τελευταίες, που χρωστούν και τα μεγαλύτερα ποσά, έχουν κάποια περιθώρια εξυγίανσης αρκεί να πάρει μπρος το αργοκίνητο σύστημα.

    Τραγικό. Ο κ. Χαρίτσης και το βαλτωμένο ΕΣΠΑ

    Σχεδόν κάθε ημέρα μας ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας για την “επιτάχυνση” του ΕΣΠΑ, αλλά η εικόνα που μεταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τραγική! Ειδικά στα μικρά προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους που είχαν λάβει υποσχέσεις για ενίσχυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε σεντ ως προκαταβολή.

    Μάλιστα εντάχθηκαν οριστικά στο πρόγραμμα κάποια έργα στις 12 Απριλίου αν και οι προτάσεις είχαν υποβληθεί πέρυσι τον Μάιο! Ενα χρόνο μετά την υποβολή των προτάσεων δεν έχει φτιαχτεί ούτε το πρότυπο της εγγυητικής επιστολής το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν λάβει έγκριση και να το προσκομίσουν από τράπεζα.

    Ως αστείο εκλαμβάνεται και η περίφημη εξαγγελία πως θα δοθεί προκαταβολή μέσω Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (χωρίς εγγυητική επιστολή) μέχρι να πάρουν μπροστά οι τράπεζες!

    Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως κάποια νέα παιδιά κατέθεσαν πέρυσι τον Μάιο προτάσεις για ένταξη στο ΕΣΠΑ και τον Δεκέμβριο έκαναν έναρξη επαγγέλματος ώστε να ενταχθούν. Τώρα θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος (με τη δήλωση 2017) χωρίς να έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ επιδότησης όπως τους υπόσχονταν ο κ. Χαρίτσης από το 2015 που ανέλαβε το ΕΣΠΑ!

    Αλλά και στα υπόλοιπα προγράμματα, για τις επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο βαθμολογίες και καμία έγκριση!

    Η 6η εργολαβία του Πάτρα Πύργος δεν πήγε στον Καλογρίτσα 

    Δεν ξέφυγε από τον «κανόνα» των υψηλών εκπτώσεων και η 6η εργολαβία του Πάτρα- Πύργος. Η εταιρία που μειοδότησε προσέφερε έκπτωση 53,40% και έτσι θα κατασκευάσει με 34,6 εκατ. ευρώ έναντι 74,3 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

    Προσωρινός ανάδοχος του τμήματος Κάτω Αχαΐα- Σαγαίικα, που δημοπρατήθηκε σήμερα ήταν η εταιρία GD Infrastrutture. Στο διαγωνισμός συμμετείχαν ακόμα οκτώ εταιρίες και κοινοπραξίες: δεύτερη αναδείχθηκε η ΤΕΚΑΛ- Πετρής (49,6%) και τρίτη η Ξανθάκης- ΙΝΤΕΡΚΑΤ (46,4%). Τη χαμηλότερη έκπτωση έδωσε η ΤΕΡΝΑ, με 32,6%. Tο ημιτελές τμήμα έχει μήκος 10,1 χλμ (από το 12ο έως το 23ο χλμ του δρόμου) και περιλαμβάνει τον ανισόπεδο κόμβο Κάτω Αχαΐας.

    Η έκτη δημοπράτηση ακολούθησε τον κανόνα των πολύ υψηλών εκπτώσεων:

    -Στο τμήμα Σαγαίικα- Βάρδα, μήκους 14,4 χλμ επικράτησε η κοινοπραξία Ξανθάκης- ΙΝΤΕΡΚΑΤ, η οποία προσέφερε έκπτωση 49,91%.

    -Στο τμήμα Βάρδα- Κυλλήνη, μήκους 9 χιλιομέτρων, επικράτησε η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση 50,39%.

    -Στο τμήμα  Κυλλήνη-Αμαλιάδα, μήκους 10,9 χλμ, μειοδότης ήταν και πάλι η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση 57,45%.

    -Στο τμήμα Αμαλιάδα-Δουνέικα, μήκους 8,1 χλμ, μειοδότης ήταν η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση  55,32%.

    -Τέλος στο τμήμα Δουνέικα-Πύργος, μήκους 8,1 χλμ, μειοδότης ήταν η κοινοπραξία «Τοξότης- Ομάδα Κατασκευών» με έκπτωση 53,05%.

    Έπεται η δημοπράτηση των τελευταίων δύο οδικών τμημάτων: Κάτω Αχαϊα- ΒΙΠΕ Πατρών (5,6 χλμ) και ΒΙΠΕ Πατρών- Μιντιλόγλι (7,6 χλμ). Ο ορίζοντας εκκίνησης των έργων δεν είναι ακόμα ορατός. Καμία από τις συμβάσεις δεν έχει ακόμα υπογραφεί και δεν θα υπογραφεί πριν εξασφαλιστεί η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2015  στην Ηλεία ότι οι δημοπρατήσεις του έργου θα ολοκληρώνονταν τον Ιούνιο του 2016 και ένα έτος μετά η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ