• Άρθρα

    Το Σκωτσέζικο ντους θα είναι η κανονικότητα

    Στην κρίση, ηγεσία σημαίνει φυγή προς τα εμπρόςσύγκρουση ΕΚΤ- Επιτροπής και ΕΜΣ;

    Αντώνης Κεφαλάς-Αρθρογράφος


    Δυστυχώς θα γίνω και πάλι δυσάρεστος. Ουδείς προφήτης στον τόπο του, αλλά κάτι με ωθεί στον ρόλο της Κασσάνδρας.

    Διαβάζω θριαμβευτικά σχόλια για το άνοιγμα της οικονομίας και την επαναφορά στην κανονικότητα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση που είχε προ πολλού σταματήσει να παίζει τον ρόλο του αστυνόμου, τώρα εγκατέλειψε και τον ρόλο του συμβούλου. Αν υπάρχει ένα πράγμα που λειτουργεί αυτό είναι τα self-test, και – φαντάζομαι – αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια.

    Πέραν τούτο, ουδέν. Για τους γηγενείς ούτε κουβέντα. Ποιος τολμά να «μαζέψει» τον Έλληνα;

    Ζούμε στον κόσμο της φαντασίας μας.

    Το κακό είναι πως δεν είμαστε οι μόνοι.

    Αλλά, τα δύσκολα τώρα θα αρχίσουν.

    Η Ελλάδα μπορεί να έχει υποβάλλει στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα από τα καλύτερα προγράμματα. Να το έκανε ιδιαίτερα έγκαιρα. Και να έχει την καλύτερη προοπτική για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

    Αυτά είναι τα καλά νέα.

    Προσωπικά, δεν βλέπω το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Βλέπω το ποτήρι γεμάτο, μισό-μισό: με τα  καλά και τα κακά νέα.

    Και επειδή αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, ας μην ξεχνιόμαστε. Τα κακά έπονται οσονούπω.

    Η πανδημία δεν πέρασε. Κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι τρέμουν με τις εξελίξεις στις Ινδίες. Πέρα από την τραγικότητα των χιλιάδων θανάτων, πέρα από την κάκιστη κομματική διαχείριση, ο μεγάλος φόβος είναι ότι στον τεράστιο και ανυπεράσπιστο πληθυσμό αυτής της χώρας, ο ιός έχει βρει τον πλέον πρόσφορο έδαφος για τη νέα θανατηφόρα μετάλλαξη του.

    Ήδη, δειλά-δειλά, οι ειδικοί λένε πως τα εμβόλια δεν καλύπτουν την υπάρχουσα μετάλλαξη. Ήδη, στο Η.Β. οι νοσούντες με την συγκεκριμένη μετάλλαξη απομονώνονται τάχιστα.

    Ήδη, στην Ελλάδα, φάνηκαν τα αποτελέσματα των Πασχαλινών μετακινήσεων. Πορευόμαστε, λοιπόν,  με βάρκα την ελπίδα.

    Η οικονομία θα περάσει δύσκολες στιγμές. Σε 2-3 εβδομάδες, καθώς τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να αποσύρονται, θα ξεκινήσουν και οι ανακοινώσεις για λουκέτα σε επιχειρήσεις και απολύσεις εργαζομένων.

    Βέβαια, ορισμένοι τομείς – όσοι συνδέονται με την τεχνολογία και τα χρηματοπιστωτικά (η αναφορά εξαιρεί τις τράπεζες) ζουν και θα ζήσουν ημέρες χαρισάμενες. Όπως σε όλον τον κόσμο, οι εταιρείες και οι απασχολούμενοι στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές, στο νέο ψηφιακό κόσμο και στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς και όλα τα νέα φιντάνια που ασχολούνται με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, με την μη τραπεζική χρηματοδότηση, με cowdfunding and blockchain, θα βρίσκονται στην κορυφή.

    Καθώς η χώρα μας δεν έχει αποκτήσει ακόμη στέρεο, αξιόλογο και αξιόπιστο πλαίσιο μετεκπαίδευσης και για βίου μάθησης, όλοι οι άλλοι θα υποφέρουν. Ας συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε αναλογιζόμενοι ότι στα κορυφαία νέα σήμερα, ήταν η είδηση ότι αύριο φτάνουν στην  Κρήτη 17 τσάρτερ.

    Η είσοδος στην εποχή της νέας τεχνολογίας έχει τα πολλά καλά της –ως προς την διευκόλυνση του πολίτη –κι αυτό το ζούμε καθημερινά μετά την τρομακτική δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Είναι, όμως, αρκετοί οι πολίτες στην Ελλάδα που δεν έχουν την στοιχειώδη γνώση να εκμεταλλευτούν τα νέα προνόμια τους.

    Θα υπάρχουν, πάντως, και τα στραβά.  Δεν μιλώ για την χώρα μας μόνο αλλά θα συμβεί κι εδώ. Οι μεγάλες δυνάμεις, με πρώτη και καλύτερη την Ρωσία, έχουν μπει με τα μπούνια στον κυβερνοπόλεμο (cyber warfare). Οι χάκερς, εθνικοί και ιδιώτες, χαίρονται. Δέστε τι έγινε στις ΗΠΑ με τον αγωγό της Colonial.

    Τελικά, ίσως αυτή να είναι η νέα κανονικότητα: το Σκωτσέζικο Ντους. Μία θα νομίζουμε ότι ξαναβρήκαμε τα παλιά μας γράδα και μία θα ανακαλύπτουμε ότι ο κόσμος  έχει αλλάξει – τόσο που δεν θα τον κατανούμε.

    Το δύσκολο στην υπόθεση αυτή, είναι να διατηρήσει κανείς όχι απλά την ψυχραιμία του αλλά την λογική του.

    Διότι, κι αυτή θα πιεστεί από τις εξελίξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ