• Άρθρα

    Τι σχέση έχει η Μαρίν Λεπέν με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;


    ** Πριν  από 5 χρόνια η Μαρίν Λεπέν ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου. Τότε, στις  αρχαιρεσίες μετείχαν περίπου 20.000 μέλη που ψήφισαν δι’ αλληλογραφίας. Συγκρίνω τα μεγέθη. Σε μια χώρα με 65 εκατομμύρια κατοίκους τα μέλη του κόμματος ήταν μερικές χιλιάδες όχι όπως εδώ, που μας παρουσίασαν 1 εκατομμύριο εκλογείς για τη θέση προέδρου του ΠΑΣΟΚ και 770.000 για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Να θυμίσω λοιπόν ότι πριν από 5 χρόνια η Μαρίν Λεπέν επέλεξε δυο ζητήματα για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Την ακρίβεια στην καθημερινότητα και την αλλαγή του γαλλικού τρόπου ζωής, την αλλαγή που χρεώνεται στην επέκταση των ισλαμιστών. Άφησε κατά μέρος  όλα τα ηθικοπλαστικά της ακροδεξιάς. Για παράδειγμα σταμάτησε να προασπίζεται την απαγόρευση των εκτρώσεων.

    Ιδού λοιπόν που επικρατεί η Λεπέν στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας. Έχει το προβάδισμα σε 6 από τις 13 περιφέρειες. Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το ακροδεξιό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 28,6. Στις εκλογές του 2010 είχε συγκεντρώσει μόλις το 11%. Η μεγαλύτερη επιτυχία καταγράφεται στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας όπου ήταν υποψήφια η Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της Μάριον Mαρεσάλ –Λεπέν. Εκεί  το ακροδεξιό κόμμα καταγράφει νίκη του με ποσοστά άνω του 40% στις δύο περιοχές.

    Η Μαρίν Λεπέν είναι 47 ετών, εργαζόμενη και μητέρα τριών παιδιών. Μπορώ να φανταστώ ποιος την ψηφίζει, έστω και κρυφά. Με πήρε τηλέφωνο χθες μια φίλη μου από τη Νορμανδία, ξέρετε, μια από αυτές τις απελευθερωμένες γαλλίδες που απέκτησε παιδί εκτός γάμου, βιοπορίζεται από δική της επιχείρηση και ταξιδεύει πολύ. Με πήρε λοιπόν χθες, για να μου πει εντυπώσεις από το Λονδίνο, όπου πήγε για τριήμερο. Μου λέει λοιπόν: «μπαίνεις στο στα Boots, στο Clarks, σε όλα τα μεγάλα καταστήματα και οι μισές πωλήτριες φορούν μαύρη κελεμπία και μαύρη μαντήλα. Την επόμενη φορά που θα πάω σε μουσουλμανική χώρα, θα φορώ εξώπλατο, μίνι φόρεμα». Αυτό βεβαίως δεν πρόκειται να γίνει. Ανύπαντρη μητέρα με μίνι φόρεμα θα επιστρέψει από τα ισλαμικά καθεστώτα μαστιγωμένη ή νεκρή.

    ** Σήμερα έχω περιποίηση. Θα περπατήσω από τη Βαλαωρίτου και θα πάω στο Hilton για κούρεμα και μανικιούρ, το οποίο πρέπει να κάνει κάθε άνδρας που σέβεται τον εαυτό του. Τα περιποιημένα χέρια τα προσέχουν όλες οι κυρίες. Αναρωτιέμαι αν θα μυρίζει το κέντρο από τα χθεσινά επεισόδια. Επίσης αναρωτιέμαι ποια είναι η άποψη του Μαξίμου για τα επεισόδια. Φταίει πάλι το παρακράτος ή μήπως δεν υπάρχει πια παρακράτος; Είναι σωστό και δίκαιο το ξυλοκόπημα της αστυνομίας και η περίφημη «καταστολή»; Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι καμία κυβέρνηση, Δεξιά, Κεντρώα ή Αριστερή, δεν μπορεί να κάνει ζάφτι πεντακόσια αλητάκια που ανάθεμα αν ξέρουν ποιος υπήρξε ο Μπακούνιν.



    ΣΧΟΛΙΑ