• Άρθρα

    Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Η επόμενη μέρα των επενδύσεων

    • Γιώργος Καινούργιος, Manager στον τομέα Investment Funding Services της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING S.A.
    Γιώργος Καινούργιος, Manager στον τομέα Investment Funding Services της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING S.A.

    Γιώργος Καινούργιος, Manager στον τομέα Investment Funding Services της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING S.A.


    Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    Σε αυτή την κυβερνητική ρήση συνοψίζεται το αναπτυξιακό αφήγημα της επόμενης μέρας για την χώρα μας, γνωστό και ως Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Ελλάδα 2.0. Ένας από τους βασικούς χρηματοδοτικούς πυλώνες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας είναι αυτός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), με κύριο στόχο να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο ανέρχονται σε 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ με την μορφή Δημοσίων Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια.

    Για τον ιδιωτικό τομέα, τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στοχεύουν στη χρηματοδότηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και χρηματοδοτούν έως το 50% της επένδυσης με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή με ίδια κεφάλαια των επενδυτών κατά το 20% του σχεδίου, καθώς και δάνεια προερχόμενα από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή/και Ευρωπαϊκούς Χρηματοπιστωτικούς Θεσμούς (ΕΤΕπ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΤΑΑ-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

    Οι πόροι του ΤΑΑ παρέχονται σε επιχειρηματικές προτάσεις που προωθούν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και την καινοτομία, τις οικονομίες κλίμακος και τις εξαγωγές. Τα δάνεια κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες: α) ψηφιακός μετασχηματισμός, β) πράσινη μετάβαση, γ) εξωστρέφεια, δ) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, ε) καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, η διάρκεια του Δανείου ΤΑΑ καθορίζεται από την εκάστοτε τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πιστοδοτική της πολιτική και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερη των τριών (3) ετών και μεγαλύτερη των δεκαπέντε (15) ετών από την ημερομηνία πρώτης εκταμίευσης του Δανείου ΤΑΑ στον τελικό αποδέκτη.

    Η διαδικασία αξιολόγησης της επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων (ΕΣ) στο πλαίσιο χρηματοδότησής τους από τα δάνεια του ΤΑΑ διενεργείται σε δύο στάδια:

    •1ο Στάδιο: η Τράπεζα υποδέχεται το υπό δανειοδότηση επενδυτικό σχέδιο, η οποία αξιολογεί τη δυνατότητα δανειοδότησης του σχεδίου σύμφωνα με τραπεζικούς όρους.

    •2ο Στάδιο: κατόπιν της προέγκρισης της δανειοδότησης του επενδυτικού σχεδίου από τη δανειοδοτούσα τράπεζα το επενδυτικό σχέδιο προωθείται σε πιστοποιημένο ανεξάρτητο ελεγκτή ο οποίος διενεργεί την αξιολόγηση του σχεδίου (βάσει πλαισίου του ΤΑΑ) και η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο:

    i)Της ύπαρξης επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου.

    ii)Της επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου με την βάση την αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης (Do No Significant Harm principle – DNSH).

    iii)Της επιλεξιμότητας του επενδυτικού σχεδίου ως προς τους επενδυτικούς στόχους του δανειακού προγράμματος του ΤΑΑ, καθώς και τον υπολογισμό της ποσόστωσης του δανείου ΤΑΑ επί του προϋπολογισμού του ΕΣ.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες που δύναται να περιλαμβάνονται στα επενδυτικά σχέδια των δανείων του ΤΑΑ είναι δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας και περιλαμβάνουν:

    1.Γήπεδα αγορά, Γήπεδα χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις), Διαμόρφωση γηπέδων (έως 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου)

    2.Κτήρια αγορά / κατασκευή, Κτήρια χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις)

    3.Εξοπλισμός αγορά / κατασκευή, Εξοπλισμός χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις)

    4.Οχήματα αγορά, Οχήματα χρήση (αποσβέσεις/μισθώσεις)

    5.Άυλα αγορά / κατασκευή, Άυλα χρήση (αποσβέσεις/συνδρομές)

    6.Μισθοδοσία συνδεδεμένη με το επενδυτικό σχέδιο (όπως προβλέπεται από τον ΓΑΚ )

    7.Μετακινήσεις / εξοδολόγια

    8.Υπηρεσίες τρίτων

    9.Αναλώσιμα

    10.Λειτουργικά (επικοινωνία, ενέργεια, συντήρηση, μισθώματα, έξοδα διοίκησης, ασφάλιση κ.λπ.)

    11.Κόστος κεφαλαίων

    12.Κεφάλαιο κίνησης (δαπάνες λειτουργίας, δαπάνες σχετικές με το συναλλακτικό κύκλωμα της επιχείρησης, ΦΠΑ, κ.λπ.)

    13.Δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (Marketing)

    Η εκταμίευση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΑΑ για την υλοποίηση των επιλέξιμων επενδύσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2026. Είναι ευκόλως αντιληπτό ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν χωρούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις. Στόχος είναι το πρόγραμμα να απορροφηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να βοηθήσει ουσιαστικά την ανάπτυξη των επενδύσεων, με την ελπίδα ότι θα καθιερωθεί ως ένα μόνιμο επενδυτικό εργαλείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διαβάστε επίσης

    Πληθωρισμός: Ένα πρόβλημα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα



    ΣΧΟΛΙΑ