• Άρθρα

    Τα νέα των αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων

    • Γιώργος Καινούργιος, Manager στον τομέα Investment Funding Services της DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING S.A.

    Γιώργος Καινούργιος Manager στον τομέα Investment Funding Services της DBC – DIADIKASIA BUSINESS CONSULTING


    Η διεθνής αρνητική συγκυρία (τόσο στα γεωπολιτικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην παγκόσμια οικονομία με την αύξηση του πληθωρισμού) έχει καταστήσει επιτακτική ανάγκη για την χώρα μας την επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των επενδύσεων και κυρίως στο χώρο των επιδοτούμενων προγραμμάτων. Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Ως αποτέλεσμα της αναγκαιότητας αυτής αναμένουμε την προκήρυξη των πρώτων καθεστώτων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, ενώ ήδη έχουν προκηρυχθεί και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

    Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022

    Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος προβλέπεται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων με την προκήρυξη του καθεστώτος Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα.

    Στην συνέχεια προβλέπεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τις Τουριστικές Επενδύσεις και ακολουθεί η υποβολή αιτήσεων στο τομέα της Αγροδιατροφής. Οι υπόλοιπες προκηρύξεις των καθεστώτων ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 θα γίνουν σταδιακά εντός του έτους.

    Κρίσιμο σημείο κατά το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την έναρξη υποβολής αιτήσεων είναι η τεκμηρίωση της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου μέσω τραπεζικού δανείου (εάν αυτό αποτελεί πόρο του χρηματοδοτικού σχήματος της επένδυσης). Θεωρείται απαραίτητη η υποβολή έγκρισης δανείου από Τράπεζα (εσωτερικού ή εξωτερικού), το αργότερο εντός 45 ημερών μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων του εκάστοτε καθεστώτος ενίσχυσης. Ο επενδυτής θα πρέπει να κάνει αίτηση δανείου (εφόσον το επιθυμεί) στην τράπεζά του και να λάβει έγκριση, την οποία θα αναρτήσει στο πληροφοριακό σύστημα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της αίτησής του.

    Για την κάλυψη των ίδιων κεφαλαίων, ο φορέας της επένδυσης θα πρέπει να τεκμηριώσει μέσω της τράπεζάς του την ίδια συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 15% έως 20% (το ακριβές ποσοστό θα προσδιοριστεί στην επερχόμενη προκήρυξη). Λεπτομέρειες θα δοθούν με την προκήρυξη του καθεστώτος Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα.

    Τέλος, προβλέπεται ότι η προκήρυξη κάθε καθεστώτος θα παραμένει ανοικτή για 3 μήνες με στόχο την κάλυψη του συνόλου του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά έτος. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται και νέα προκήρυξη εντός του ίδιου έτους.

    Οι αιτήσεις του νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα γίνουν στο νέο Πληροφοριακό Σύστημα Αναπτυξιακού Νόμου (ΠΣ.Αν) του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και θα λειτουργήσει για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων με την προκήρυξη των καθεστώτων.

    Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Δάνεια

    Από τις αρχές Μαρτίου 2022 έχει ξεκινήσει η κατάθεση αιτήσεων ελέγχου και υπαγωγής δανείων μέσω των σχετικών προσκλήσεων των συμβεβλημένων Τραπεζών για χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Δίνεται επίσης η δυνατότητα άντλησης χαμηλότοκων δανειακών κεφαλαίων για την υποστήριξη της αίτησης υπαγωγής στο Αναπτυξιακό Νόμο με παράλληλη αίτηση υπαγωγής στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    Τέλος, όπως ορίζεται στο θεσμικό πλαίσιο, οι αιτήσεις υπαγωγής τόσο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και στον Αναπτυξιακό Νόμο θα πρέπει να κατατίθενται πριν την έναρξη εργασιών όπως αναφέρονται στο επενδυτικό σχέδιο.

    Ταμείο Ανάκαμψης –  Επιχορηγήσεις Αγροτικού Τομέα

    Ανακοινώθηκαν οι πρώτες προκηρύξεις δράσεων στον Αγροτικού Τομέα στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας οι οποίες αφορούν:

    • Στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.
    • Στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.
    • Στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
    • Στη γενετική βελτίωση ζώντων ζώων.
    • Στον πράσινο αγροτουρισμό.
    • Στις υδατοκαλλιέργειες.

    Δικαιούχοι είναι είτε συλλογικοί φορείς των αγροτών, είτε εταιρείες του εμπορικού δικαίου εφόσον μεταποιούν γεωργικό προϊόν και κατ’ ελάχιστον το 40% των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας.

    Στη δράση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων ο ελάχιστος απαιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε €0,5 εκ. ανά επένδυση για ΜΜΕ (με επιχορήγηση έως 55%) και €2 εκ. ανά επένδυση για μεγάλες επιχειρήσεις (με επιχορήγηση έως 45%).

    Οι προτάσεις θα κατατεθούν σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα μετά τις 16 Μαΐου 2022, με άμεση αξιολόγηση και δέσμευση προϋπολογισμού κατά προτεραιότητα υποβολής αιτήσεων (FIFO).

    Διαβάστε επίσης

    Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Η επόμενη μέρα των επενδύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ