• Άρθρα

    Τα «πικρά» γενέθλια της MLS και ο επιχειρηματικός κάματος του Γιάννη Καματάκη

    MLS

    Ιωάννης Καματάκης. Πρόεδρος και πρώην Διευθ. Σύμβουλος MLS Πληροφορική


    Πονεμένα και «πικρά» ήταν τα εφετινά γενέθλια της ΜLS… Της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε, στις αρχές του Οκτωβρίου του 1989, από τον -19χρονο τότε- Γιάννη Καματάκη. Γιο μεγάλου κατασκευαστή από τη Θεσσαλονίκη, απόφοιτου του Αμερικανικού Κολεγίου της συμπρωτεύουσας και πρωτοετούς φοιτητή  στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ. Από όπου και  έλαβε μεταγενέστερα το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού.

    Θέλοντας να κάνει την ζωή των καταναλωτών πιο απλή και εύκολη, φρόντισε να… βαφτίσει την εταιρεία του Making Life Simple.

    Έξι χρόνια αργότερα μετεξελίχθηκε σε «MLS Πληροφορική», ενώ τον Ιούνιο του 2001 πέρασε τις πύλες του «ναού» του χρήματος.

    Αναμφίβολα τα τριακοστά γενέθλια της τεχνολογικής ΜLS δεν έμελλε να είναι τα αναμενόμενα. Η βροντώδης πτώση της μετοχής ήρθε να ρίξει τη βαριά σκιά της πάνω από την εταιρεία του «Μr GPS». Κάνοντας παράλληλα μαρτυρικές τις συνθήκες για τους μετόχους μειοψηφίας και τα ραγδαία απαξιωμένα «χαρτιά» τους. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η αγορά δίνει σκληρά δείγματα γραφής, πιστοποιώντας ότι εκείνη είναι στη πράξη «το μεγάλο αφεντικό».

    Μέσα σε 11 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις (από τις 27 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου) οι ακραία επιθετικοί πωλητές οδήγησαν τη μετοχή… 60,5% χαμηλότερα. Στην κυριολεξία την έλιωσαν.

    Τις δύο τελευταίες μέρες η θύελλα έδειξε να κοπάζει με συνέπεια η MLS να «παίρνει πίσω» λίγο από το αίμα που έχασε ποταμηδόν. Χθες και προχθές, το «χαρτί» ανέβηκε 9,9%, περιορίζοντας το ύψος των αρχικών απωλειών στο 56,6%…

    Για λόγους σύγκρισης και μόνο, όταν αποκαλύφθηκε το μέγα σκάνδαλο της Folli Follie, η μετοχή της αμαρτωλής εταιρείας έχασε σε 15 συνεδριάσεις (μέχρι να την αποσύρουν από το χρηματιστηριακό «ταμπλό») το 68,7% της αξίας της.

    Αν και  πασιφανώς οι δύο περιπτώσεις δεν μπορούν να συσχετιστούν για κανένα λόγο, εν τούτοις στο ευρύτερο τοπίο της αγοράς, αποτελεί κοινό μυστικό ότι μετοχές που «χτυπιούνται και πληγώνονται» τόσο πολύ, θέλουν πολύ χρόνο για να επιστρέψουν στην προτεραία τους κατάσταση. Χρόνος βεβαίως που απαιτείται για να ξαναχτιστεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, έφ’ όσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι.

    Το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχτηκε η MLS από τους πωλητές ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, για το πρώτο εφετινό εξάμηνο. Όπου και σχεδόν άπαντες διέγνωσαν τον επιχειρηματικό κάματο της εταιρείας του Γιάννη Καματάκη. Ήταν όμως μόνο τα αρνητικά αποτελέσματα που προκάλεσαν το χρηματιστηριακό collapsus ή υπάρχουν κι άλλοι λόγοι;

    Τα ισχνά αποτελέσματα και τα άλλα «δαιμόνια»

    Ο ίδιος ο επιχειρηματίας έσπευσε εξ αρχής να δηλώσει ότι δεν τρέχει τίποτε το σημαντικό που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής. Αν είναι όμως έτσι τα πράγματα, τότε μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι οι πωλητές θα πρέπει να έπαθαν κάτι σαν παράκρουση για να πετάξουν «τα χαρτιά» σαν να μην υπάρχει αύριο… Ή να μετείχαν σε ένα σχέδιο άγριας υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

    Για την ταυτότητα των πωλητών, τουλάχιστον εκείνων που έκαναν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις, ακούγονται πολλά. Για θεσμικά χαρτοφυλάκια που «πυροβόλησαν», αλλά και για «ομάδες» ιδιωτών που αντέδρασαν βίαια.

    Αρκετοί επίσης στέκονται σε ενδεχόμενες παρενέργειες, από διανομές μετοχικών «πακέτων». Πρακτική μάλλον συνήθης για την MLS, η οποία αφού αγόραζε ίδιες μετοχές, στη συνέχεια τις έδινε στην αγορά. Με τον ίδιο τον βασικό μέτοχο να είναι ιδιαίτερα ενεργός στις αγοραπωλησίες.

    Είναι άγνωστο το τι από όλα αυτά μπορεί να έχει μια πραγματική βάση ή να είναι γαρνιρισμένο με εικασίες και μυθεύματα. Έτσι κι αλλιώς, τόσο οι συναλλαγές όσο και ορισμένες άλλες πτυχές της υπόθεσης έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους και προφανώς πριν να προκύψει μια σαφέστερη εικόνα.

    Τι δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία

    Φυσικά ο Γιάννης Καματάκης είναι σε θέση να γνωρίζει (με τριήμερη χρονική υστέρηση) τις όποιες μεταβολές επέρχονται στο μετοχολόγιο της εταιρείας. Μιας εταιρείας της οποίας η καθαρή κερδοφορία μειώθηκε στο εφετινό εξάμηνο κατά 44,5% και διαμορφώθηκε στα 821.158 ευρώ. Ωστόσο στην παραπάνω γραμμή του ισολογισμού, τα πρo φόρων κέρδη μειώθηκαν αισθητά λιγότερο (-15,2%). Έτσι, η βουτιά στα καθαρά κέρδη πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των υπολογιζόμενων φόρων που σχεδόν διπλασιάστηκαν…

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι και στα 10 τελευταία χρόνια της κρίσης, η MLS είναι μια από τις 28 εισηγμένες που είχαν κάθε χρονιά κέρδη. Τα οποία εν συνόλω για την περίοδο από το 2009 έως και το 2018, ήταν 16,8 εκατ. ευρώ. Πλhν όμως από το 2016 και μετά η κερδοφορία ακολουθεί φθίνοντες ρυθμούς. Από τα 2,2 εκατ. έπεσε στα 1,826 εκατ. το 2017 και στο 1,601 εκατ. ευρώ το 2018.

    Στο πρώτο εφετινό εξάμηνο οι πωλήσεις ήταν 10,6 εκατ. ευρώ, οριακά ανοδικές κατά 1%. Εξ αυτών, το 9,2% (980.623 ευρώ) αφορούσαν την πλατφόρμα MAIC που είναι μια εφαρμογή αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης, η οποία εφέτος βγήκε στην αγορά. Κινούμενη όμως εμπορικά σε πολύ  ρηχά νερά, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει την προσδοκώμενη μεγάλη διαφορά στις πωλήσεις. Κάτι που όμως δεν είναι στατικό γεγονός, καθώς μένει να κριθεί από τη συνέχεια.

    Όπως φαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις, οι αποσβέσεις ανέβηκαν κατά 45%, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές κατά 107,6% ( από τα 5,9 στα 12,25 εκατ. ευρώ), οι απαιτήσεις από πελάτες κατά 90,7% ( από τα 4,6 στα 8,77 εκατ. ευρώ) ενώ άνοδος κατά 15,1% υπήρξε και στα κόστη πωλήσεων. Σε αυτήν τη χρονική περίοδο, το σύνολο των υποχρεώσεων (31,5 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί στο 117,5% των ιδίων κεφαλαίων της. Σε ότι αφορά τον μέσο χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές, από τις 441,4 μέρες έχει εκτιναχτεί τώρα στις …797, που είναι λίγο πάνω από τα δύο χρόνια.

    Τα στοιχεία του εξαμήνου δείχνουν ακόμη, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν υποχωρήσει από τα 5,9 στα 2,4 εκατ. ευρώ. Χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζεται η πρόσφατη ομολογιακή έκδοση των 6,7 εκατ. ευρώ.

    Είναι προφανές ότι για μια τέτοιου είδους εταιρεία τεχνολογικής αιχμής, απαιτείται να «καεί» χρήμα στο αναπτυξιακό βωμό, με την ελπίδα να αποδώσει καρπούς η όλη προσπάθεια. Η MLS βρήκε πρόσφορο έδαφος για χρηματοδοτήσεις μέσω της νέας αγοράς των εταιρικών ομολόγων. Έτσι, στην ελαστικότερων προϋποθέσεων Εναλλακτική Αγορά του χρηματιστηρίου, έχει τώρα τρεις ομολογιακές εκδόσεις, συνολικής ονομαστικής αξίας 16,7 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων η μια «σειρά» των 4 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί σε εννιά μήνες από τώρα.

    Βασική πηγή χρηματοδότησης τα ομόλογα

    Μαζί με τη μετοχή, ισχυρά πλήγματα δέχτηκαν και τα ομόλογα της MLS. Εγείροντας ένα ευρύτερο θέμα συζητήσεων, γύρω από τις παρενέργειες που «κληροδοτεί» το μεγάλο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς των εταιρικών ομολόγων, προς τους μικροεπενδυτές. Δηλαδή τον «άμαχο» και «άμαθο» πληθυσμό του χρηματιστηρίου και των επενδύσεων…

    Εκτός από τη «δεξαμενή» των ομολόγων, η ΜLS έχει μια σαφώς περιορισμένη «πηγή» δανειοδότησης. Προ τριετίας πήρε 3 εκατ. ευρώ δάνεια από την τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea trade and development Bank), με την εναπομένουσα οφειλή  προς αυτήν να είναι τώρα περί τις 800.000 ευρώ.

    Από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, η Εθνική της δανειακό υπόλοιπο 668.606 ευρώ και η Eurobank 400.000 ευρώ.

    Προφανώς, η έλλειψη μεγάλων παγίων που μπορούν να ενεχυριαστούν διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στη δυνατότητα διεύρυνσης του τραπεζικού δανεισμού. Άλλωστε η αξία των ενσώματων παγίων, έχει υπολογιστεί στα 2,3 εκατ. ευρώ.

    Συνυπολογίζοντας πάντως τα ομόλογα και τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, αυτές αντιστοιχούν στο 89% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Μέγεθος διόλου ευκαταφρόνητο. Για μια εταιρεία που τον περασμένο Απρίλιο είχε χρηματιστηριακή αξία 66 εκατ. ευρώ, στις 27 Σεπτεμβρίου 55,75 εκατ. και τώρα τιμολογείται στα 24,2 εκατ. ευρώ.

    Από το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, όπου διαμένει ο Γιάννης Καματάκης, προφανές και θα σκέπτεται τις κινήσεις για την επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ανάταξη. Έστω κι αν κάποιες φορές οι σκέψεις μπορεί να είναι πιο βασανιστικές από τα ίδια τα γεγονότα.



    ΣΧΟΛΙΑ