• Μετοχές

    Το 10ήμερο της κολάσεως για την MLS του Γιάννη Καματάκη και η εξαιρετικά κρίσιμη σημερινή μέρα

    MLS

    Ιωάννης Καματάκης. Πρόεδρος και πρώην Διευθ. Σύμβουλος MLS Πληροφορική


    Πάνω στο τεντωμένο σκοινί της αβεβαιότητας και των ανοικτών ερωτημάτων για τη μελλοντική πορεία της επιχειρεί να ισορροπήσει η τεχνολογική MLS. Με ιδρυτή, βασικό μέτοχο και διοικητικό ταγό τον 49χρονο σήμερα θεσσαλονικιό επιχειρηματία Γιάννη Καματάκη.

    Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς έρχεται μετά από ένα «κολασμένο» χρηματιστηριακό… δεκαήμερο του Βο(γ)κάκιου. Το οποίο έχει επιφέρει την καταστροφική πτώση στην τιμή της μετοχής, αλλά και στα εταιρικά της ομόλογα.

    Στις 10 τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, το «χαρτί» της MLS καταγράφει απώλειες 53,9%.

    Η πτώση είχε σφοδρότερες επιπτώσεις στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, όταν και η μετοχή έχασε το 47,7% της αξίας της, εν μέσω ιδιαίτερα επιθετικών πωλήσεων, που έδιναν την αίσθηση ότι «δεν υπάρχει αύριο».

    Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο των πωλητών μπήκαν και οι τρεις «σειρές» των ομολογιακών εκδόσεων της εταιρείας, συνολικής ονομαστικής αξίας 16,7 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση των οποίων έχει… προσγειωθεί πλέον στα 12,7 εκατ. ευρώ, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να αγγίζουν μεσοσταθμικά το 24%.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η σημερινή μέρα στο «ναό» του χρήματος αποκτά εξέχουσα σημασία για την ΜLS. Διότι θα κριθεί το εάν και κατά πόσο θα κοπάσει η καταιγίδα των πωλήσεων, έτσι ώστε να μπορέσει η μετοχή να πάρει κάποιες ανάσες. Κάτι που δεν συνέβη στις αμέσως προηγούμενες μέρες, όταν παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Γιάννη Καματάκη, ότι «δεν υπάρχει κανένα σημαντικό γεγονός που να δικαιολογεί την πτώση της μετοχής», εν τούτοις το «χαρτί» βρέθηκε στο limit down (- 29,83% και 2,07 ευρώ) την περασμένη Παρασκευή. Αφήνοντας ένα υπόλοιπο 91.099 μετοχών που είχαν βγει προς πώληση χωρίς να υπάρχει αγοραστής.

    Αν δεν υπάρξει σήμερα κάποια ουσιαστική αντίδραση και συνεχιστούν τα «πυρά» των πωλητών, τότε ενδεχομένως η χρηματιστηριακή καθίζηση να επιφέρει συστημικές παρενέργειες στην MLS. H οποία, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, είχε χαρακτηριστεί εταιρεία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου από την ICAP, που τη βαθμολόγησε με «Β». Δηλαδή στην τέταρτη θέση της πρώτης κλίμακας διαβάθμισης, που ξεκινά με το «ΑΑ» και στη συνέχεια πηγαίνει στο «Α’ στο «ΒΒ» για να καταλήξει στο «Β».

    Πώς «διαβάζεται» η μεγάλη πτώση

    Σε ό,τι αφορά το ιδιότυπο «μέτωπο» των πωλητών, οι οποίοι και γονάτισαν την ΜLS, η εικόνα αλλά και οι προθέσεις τους παραμένουν ακόμη ασαφείς.

    Τα άσχημα αποτελέσματα 6μήνου και ο ιδιαίτερα αρνητικός τρόπος με τον οποίο διαβάστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις από πολλούς στην αγορά φαίνεται να έπαιξαν το δικό τους επιβαρυντικό ρόλο.

    Λέγεται ότι το έναυσμα των πωλήσεων δόθηκε από ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ελλήνων ή και ξένων.

    Λέγεται επίσης ότι δυναμικοί πωλητές ήταν και ορισμένοι από εκείνους, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν πήραν «πακέτα» μετοχών από τον Γιάννη Καματάκη (360.200 μετοχές τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από τις δύο παραχωρήσεις ιδίων μετοχών της εταιρείας (συνολικά περί τα 186.000 «κομμάτια»).

    Παραμένει άγνωστο αν οι παραλήπτες των συγκεκριμένων μετοχικών «πακέτων», όπως και άλλων που έχουν δοθεί προγενέστερα, είναι μόνο θεσμικά χαρτοφυλάκια ή αν ενδεχομένως πρόκειται και για «ομάδες» ιδιωτών, βορειοελλαδιτών επενδυτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, αποτελεί αναπάντητο ερώτημα το αν και κατά πόσο τηρήθηκαν κάποιες υποσχέσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά…

    Βέβαια το μείζον ερώτημα για τη αγορά είναι αν πρόκειται για χρηματιστηριακή «βουτιά» της μετοχής ή αν υπάρχει και ζήτημα σε αυτό καθ’ αυτό το μπίζνες κομμάτι της εταιρείας. Κάτι που ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γιάννης Καματάκης, αρνείται μετ’ επιτάσεως. Εκτός ίσως κι αν οι επιθετικοί πωλητές γνωρίζουν κάτι περισσότερο, που ακόμη δεν έχει βγει στον «αφρό» της δημοσιότητας.

    Ένα παράπλευρο επικοινωνιακό «βαρίδι» για την 3Κ

    Αν και σήμερα η μετοχή συνεχίσει να κατρακυλά «στου κακού τη σκάλα», ενδεχομένως να υπάρξουν και παράπλευρες απολήξεις. Διότι ο Γιάννης Καματάκης είναι και το ένα από τα… Κάπα της… «3Κ Επενδυτικής», στην οποία και κατέχει το 22,42%. Το άλλα δύο είναι ο Τάκης Κανελλόπουλος (του Τιτάνα) με ποσοστό 40% και ο Γιώργος Κουφόπουλος με 13,90%. Εξαιρετικά έμπειρος διαχειριστής κεφαλαίων ο τελευταίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην επενδυτική. Τα υπόλοιπα ποσοστά κατέχονται από άλλα πρόσωπα, που είναι και στελέχη της εταιρείας.

    Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου το 3Κ Αμοιβαίο μετοχικό εσωτερικού είχε 320.400 μετοχές της MLS, αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 3,29% του συνολικού ενεργητικού του.

    Επίσης άλλα 17.000 «κομμάτια» ΜLS ήταν στο 3Κ Greek Value ( 0,71% του ενεργητικού) ενώ 11.000 μετοχές είχε το ΝΝ Hellas μετοχικό (το 0,52% του ενεργητικού του).

    Αντίθετα από τα στοιχεία φαίνεται ότι δεν υπήρχε έκθεση στα ομόλογα της MLS.

    Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι από πλευράς των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων δεν έγιναν πωλήσεις μετοχών της MLS, στο τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Είναι επίσης εμφανές ότι η πορεία της μετοχής έχει αμελητέα επίδραση στα Αμοιβαία της 3Κ, τα οποία διακρίνονται για τις διαχρονικά υψηλές αποδόσεις τους.

    Μένει βεβαίως να διαπιστωθεί αν τα επικοινωνιακά απόνερα της όλης υπόθεσης μπορεί να οδηγήσουν και σε αναδιάταξη των υφιστάμενων μετοχικών δυνάμεων στη 3Κ. Κάτι που σαφώς θα κριθεί από τις εξελίξεις και όχι από τις «εν θερμώ» πρωτοβουλίες…

    Το «στοίχημα» Καματάκη και το «ξύλο» στα ομόλογα

    Για τον Γιάννη Καματάκη το άμεσο «στοίχημα» δεν είναι άλλο παρά να τερματιστεί η χρηματιστηριακή αιμορραγία της εταιρείας. Η κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται στα 25,7 εκατ. ευρώ, όταν πριν από δύο εβδομάδες ήταν στα 55,8 εκατ. ευρώ. Με την τιμή της μετοχής να πηγαίνει από τα 4,49 στα 2,07 ευρώ, ενώ τον περασμένο Απρίλιο είχε βρεθεί στα 5,32 ευρώ.

    Καθώς ο επιχειρηματίας κάνει συνεχείς αγορές μετοχών όλες τις τελευταίες μέρες, το ποσοστό του στην ΜLS ξεπέρασε το 50%. Eπίσης, το 5,36% της εταιρείας είναι σε χαρτοφυλάκιο συμφερόντων του σεΐχη από το Κατάρ Τζασίμ Αλ Θανί, πρώτου ξαδέλφου του συνεπώνυμου πρώην εμίρη. Του οποίου η μέχρι αντίδραση στα τεκταινόμενα με τη μετοχή είναι άγνωστη.

    Στο «μέτωπο» των ομολόγων της ΜLS που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην εναλλακτική αγορά του χρηματιστηρίου, το περισσότερο «ξύλο» το έχει φάει εκείνο που λήγει τον Αύγουστο του 2022. Έχει επιτόκιο 5,30% και ονομαστική αξία 6 εκατ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα, η ονομαστική του αξία από το 95% κατέπεσε στο 65,333%, με την τιμή του να υποχωρεί κατά 23,1% την Παρασκευή, έπειτα από συναλλαγές 87.588 ευρώ.

    Στις 11 Ιουλίου του 2020 λήγει το ομόλογο των 4 εκατ. ευρώ, που όπως είπε ο Γιάννης Καματάκης θα πληρωθεί κανονικά, αν και θα μπορούσε η λήξη του να παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο. Το ομόλογο αυτό των 4 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από το 95% της ονομαστικής αξίας του και έφτασε να τερματίσει στο 80%. Λόγω της μεγάλης πτώσης στην τιμή του, αυτό το ομόλογο έχει ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη του, στο… 32,95%.

    Το τρίτο κατά σειράν ομόλογο της ΜLS είναι 6,7 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και λήγει τον ίδιο μήνα του 2024. Την περασμένη Παρασκευή η ονομαστική αξίας κατέπεσε στο 83,857% από το 100 όπου είχε ξεκινήσει η βδομάδα.

    Το ερώτημα για όλα αυτά είναι σήμερα ένα: Η ραγδαία πτώση των τιμών στη μετοχή και στα ομόλογα της MLS, θα θεωρηθεί αγοραστική ευκαιρία ή όχι;



    ΣΧΟΛΙΑ