• Άρθρα

    Σοβαρά τώρα. Ο Τσίπρας και ο Παπανδρέου θα σώσουν την Κεντροαριστερά και τη χώρα;

    Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου

    Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου


    Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Οι μυστικοί δείπνοι έχουν πάντα και… Ιούδες που φιλούν υπέροχα. Όποιος επιλέξει να παίξει αυτό το ρόλο θα μείνει στην ιστορία και για την προδοσία και για τα 30 αργύρια που θα πάρει.

    Στην περίπτωση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, Ιούδες υπάρχουν πολλοί και προδότες περισσότεροι. Αυτοί που ευτέλισαν τους αγώνες, τις θυσίες, τις ατέλειωτες προσπάθειες για κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο χωρίς διακρίσεις, ευημερία του τόπου και του κάθε πολίτη χωριστά.

    Η Αριστερά και η Κεντροαριστερά πρόσφεραν πολλά σ’ αυτόν τον τόπο, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από κόμματα, πολιτικούς, μυστικά δείπνα και τακτικισμούς, ίντριγκες, ψέματα, σημαδεμένα παιχνίδια που στόχο έχουν μόνο την κατάληψη της εξουσίας.

    Είναι τρόπος ζωής, συμπεριφορές, αγάπη και θυσία για τον συνάνθρωπο, κυρίως για τον αδύναμο. Αλλά για να τα καταλαβαίνεις όλα αυτά πρέπει και να τα έχεις υπηρετήσει.

    Ο… μυστικός δείπνος δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, δεν μπορεί να είναι και τόσο μυστικός αφού διέρρευσε. Και είναι τόσο προφανές ότι τις διαρροές αυτές τις κάνουν εκείνοι που θέλουν να μάθει ο κόσμος ότι γίνονται τέτοιες συναντήσεις, ότι υπάρχουν συζητήσεις στο παρασκήνιο κι εν τέλει ότι κάτι… ετοιμάζεται. Παραμύθι, λοιπόν, τα περί μυστικού δείπνου. Φανερός, ολοφάνερος ήταν και μόνον οι ανόητοι δεν καταλαβαίνουν ότι «κάτι τρέχει» με τους… δίπλα.

    Αλλωστε, την ημέρα της νίκης του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που βγήκε να κάνει δηλώσεις και να μιλήσει για… ένωση των προοδευτικών δυνάμεων, προτού καν βγει ο νικητής ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Διότι οι «λαγοί» βγαίνουν πάντα πρώτοι…

    Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, προφανής η τακτική του. Παρέδωσε το κόμμα σε έναν άσχετο περαστικό που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και είδε φως και μπήκε, δεν κάνει καν τον κόπο να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κοιτάζει ωσάν τον Νέρωνα να καίγεται και η τελευταία ικμάδα αξιοπιστίας και σοβαρότητας ενός κόμματος που κατ’ όνομα ήταν αριστερό.

    Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους; Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ηγεμονεύει την πολιτική στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να κυβερνά χωρίς αντιπολίτευση, δεν μπορεί να μην αισθάνεται ότι έχει αντίπαλο.

    Το κενό αντιπολίτευσης γεννά τέρατα, από την αλαζονεία του κυβερνώντος κόμματος μέχρι την απαξίωση της πολιτικής μέσω της αποχής ή την στήριξη ακραίων, ψεκασμένων, θρησκόληπτων, τηλεπωλητών κηραλοιφών ή κάθε άλλης καρυδιάς… πολιτικό καρύδι.

    Επομένως κάτι νέο πρέπει να δημιουργηθεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς ή εν πάση περιπτώσει να αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ ότι η ηλικιακή ανανέωση πρέπει να ακολουθείται από γενναίες, ρηξικέλευθες προτάσεις για την πατρίδα.

    Κι όχι από στρογγυλεμένες θεωρίες, ξεπερασμένα πρότυπα και νεόγερους που δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική ανάγκη της κοινωνίας.

    Όμως, σοβαρά τώρα. Θα σώσουν την Κεντροαριστερά δύο αποτυχημένοι πρώην πρωθυπουργοί;

    Θα δημιουργήσουν κάτι καινούργιο δύο ξεπερασμένοι πολιτικοί που έκαναν ζημιά και στη χώρα και στον χώρο που υποτίθεται ότι υπηρετούν;

    Ο Γιώργος Παπανδρέου του «λεφτά υπάρχουν», που παρέδωσε την εξουσία γιατί δεν μπορούσε να κυβερνήσει; Ο ίδιος που αν και γιος του ιδρυτή του κόμματος διέσπασε το ΠΑΣΟΚ, έφτιαξε δικό του κόμμα, απέτυχε και ξαναγύρισε γιατί κάποιοι δεν τόλμησαν να του κλείσουν οριστικά την πόρτα;

    Κι ο Αλέξης Τσίπρας που ευτέλισε κάθε έννοια της Αριστεράς να πλασάρεται ως ο… νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς που πρέπει να έρθει για να μας σώσει από τον Μητσοτάκη και κυρίως από τον Κασσελάκη ή από τους… πολύ αριστερούς για τα γούστα του που τώρα πηδάνε από το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ;

    Σοβαρά τώρα. Διαμορφωτής εξελίξεων ο Τσίπρας που κατέστρεψε τη χώρα το 2015; Που κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια με τους ακροδεξιούς ψεκασμένους; Ο «άχαστος» που ηττήθηκε τόσες φορές από τον Μητσοτάκη που κι ο ίδιος έχει χάσει το μέτρημα;

    Κι αυτός που διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, κι όχι από φέτος, και το εγκατέλειψε βορά του κάθε τυχαίου Κασσελάκη;

    Όχι, ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν θέλει τέτοιους σωτήρες. Να μας λείπουν. Καιρός είναι ο ένας να γίνει συνταξιούχος στο Καστρί ή όπου αλλού μένει κι ο άλλος να γράψει τα απομνημονεύματά του στο Σούνιο.

    Η χώρα και ο χώρος χρειάζονται κάτι νέο, σύγχρονο, καθαρό, δυναμικό κι όχι φθαρμένα υλικά από το παρελθόν. Τελεία και παύλα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Έρχονται διαγραφές, αποχωρήσεις και δημιουργία νέου κόμματος

    Άρθρο παρέμβαση: Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας, και δεν πρέπει να την χάσουμε

    Ερχονται νέες διαγραφές ή… αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το μήνυμα Κασσελάκη μέσω Τζουμάκα



    ΣΧΟΛΙΑ