• Πολιτική

    Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Έρχονται διαγραφές, αποχωρήσεις και δημιουργία νέου κόμματος

    Σε δύσκολη θέση ο Στ. Κασσελάκης

    Σε δύσκολη θέση ο Στ. Κασσελάκης


    Αντιμέτωπος με τον… εαυτό του και κυρίως με το ενδεχόμενο να είναι σε λίγες εβδομάδες πρόεδρος «μισού» κόμματος, βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

    Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαίες και δραματικές με τον κ. Κασσελάκη να βρίσκεται ακόμη στις ΗΠΑ την ίδια στιγμή που στην Αθήνα «σφάζονται» στην κυριολεξία κορυφαία στελέχη, άλλοτε αγαπημένοι σύντροφοι και μέλη του ίδιου υπουργικού συμβουλίου.

    Ακόμη χειρότερα: Λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές, αμφισβητείται πλέον ανοικτά, κι όχι μόνο από τον Στέφανο Τζουμάκα τον οποίο παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

    Οι αναφορές του Πάνου Σκουρλέτη, ότι χρησιμοποιεί σταλινικές μεθόδους, με αφορμή την αποπομπή Τζουμάκα, η σφοδρή επίθεση του Νίκου Φίλη προσωπικά κατά του κ. Κασσελάκη, ομοίως και οι σαφείς αιχμές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαμορφώνουν ένα σκηνικό γενικευμένης σύρραξης στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά το δημόσιο «ξεκατίνιασμα» του Παύλου Πολάκη με τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και μετά το δισέλιδο αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών στο οποίο αποκαλύπτονται παλαιότερες θέσεις του κ. Κασσελάκη κυρίως για την οικονομία, οι οποίες ταιριάζουν περισσότερο με νεοφιλελεύθερο πολιτικό παρά με ηγέτη αριστερού κόμματος.

     

    Το σκληρό μήνυμα Πολάκη

     

    Κι άλλες διαγραφές

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντας αυτή την εβδομάδα από τις ΗΠΑ καλείται να πάρει εξαιρετικά σοβαρές αποφάσεις. Θα τολμήσει να διαγράψει Σκουρλέτη, Φίλη ή ακόμη και Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου που τον αμφισβητούν ξεκάθαρα;

    Θα μπορέσει να στηρίξει την άποψή του πως θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων όσοι δεν… συμμορφώνονται με τη δική του γραμμή;

    Και τελικά θα μπορέσει ο κ. Κασσελάκης να ελέγξει ένα κόμμα που βράζει και που κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να πάει το Νοέμβριο στην Κεντρική Επιτροπή και κυρίως τον Φεβρουάριο στο Συνέδριο με τον ίδιο στη θέση του προέδρου ή όλα τα στελέχη κάτω από την ίδια στέγη;

    Ο στενός του συνεργάτης, πάντως, Ευ. Αποστολάκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Open κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα και τόνισε ότι «αν ακολουθήσουν και άλλες διαγραφές ή όχι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούν όλοι αυτοί που υποτίθεται πως έχουν διαφορετικές απόψεις. Εάν ξεπεράσουν τα όρια όπως έγινε με τον κ. Τζουμάκα, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής κριτικής, άρχισε να κάνει κακόβουλη κριτική κατά κάποιον τρόπο, μπορεί να προκύψουν κι άλλες».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει από μια φουρτούνα την οποία προσπαθούμε όλοι να ξεπεράσουμε με τον καλύτερο τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης, ενώ παντώντας στην κριτική του Νίκου Φίλη, ο κ. Αποστολάκης σχολίασε πως «οι διαδικασίες τηρούνται και θα ακολουθηθούν» είπε αναφορικά με την κριτική που έγινε από τον κ. Φίλη πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αγνοεί το καταστατικό και την κουλτούρα του κόμματος».

    Ραγδαίες εξελίξεις

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία δύο 24ωρα γίνονται πολλές συναντήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης στο νέο πρόεδρο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

    Κάποιοι μιλούν για μαζική αποχώρηση κορυφαίων στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και βουλευτών, με αποτέλεσμα το κόμμα να κινδυνεύσει να χάσει ακόμη και το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού θα μπορούσε η Κ.Ο. να μείνει με λιγότερα μέλη απ’ ότι αυτής του ΠΑΣΟΚ.

    Το σενάριο αυτό κάνει λόγο για άμεσες αποφάσεις, ακόμη και προτού καν επιστρέψει ο κ. Κασσελάκης από την Αμερική.

    Ένα δεύτερο σενάριο μεταθέτει τη διάσπαση στην Κεντρική Επιτροπή το ΣΥΡΙΖΑ σε μερικές εβδομάδες.

     

     

    Το δημοσίευμα της ΕφΣυν
    Το δημοσίευμα της ΕφΣυν

     

    Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο κύβος έχει ριχθεί για τη διάσπαση και τη δημιουργία νέου κόμματος το οποίο θα κατέβει και στις ευρωεκλογές.

    O ΣΥΡΙΖΑ, πάντως δεν μπορεί να υπάρξει υπ’ αυτή τη μορφή που είναι σήμερα, όμως, μένει να φανεί πόσοι θα αποχωρήσουν από το κόμμα και με ποιους θα μείνει ο κ. Κασσελάκης.

    Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο «παράγων» Τζουμάκας. Διότι μπορεί ο πρόεδρος να έγραψε ότι έθεσε εαυτόν εκτός του κόμματος, διώχνοντάς τον επί της ουσίας, όμως, η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

    Κι αυτό γιατί ο κ. Τζουμάκας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και θα πρέπει αυτή να εκφέρει γνώμη επί της παραπομπής. Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης και η ομάδα του δεν φαίνεται να έχουν πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία, όπως φάνηκε στην πρόσφατη υπερψήφιση της πρότασης για Συνέδριο το Φεβρουάριο, που πέρασε οριακά και μόνο επειδή απουσίαζαν κάποια στελέχη.

    Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τον κ. Κασσελάκη ο οποίος φτάνει στην Ελλάδα μετά το γάμο του και τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

    Οι συνεχείς συζητήσεις που έχει με στενούς συνεργάτες του θα παγιωθούν πιθανότατα στις αρχές της εβδομάδας, με τις εισηγήσεις για διαγραφές να είναι περισσότερες τώρα και να γίνονται αποδεκτές από τον πρόεδρο.

    Που είναι ο Τσίπρας;

    Πολλοί, πάντως, αναρωτιούνται γιατί ο πρώην πρόεδρος δεν παρεμβαίνει έστω και παρασκηνιακά να διασώσει ό,τι μπορεί να διασωθεί. Οι φήμες για επαφές του Αλέξη Τσίπρα με διάφορα στελέχη ή για συζητήσεις και με τον Γιώργο Παπανδρέου και όσους πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει συνένωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, φουντώνει τα σενάρια για υπόγειες διεργασίες. Κανείς δεν γνωρίζει, όμως, αν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κάποια κίνηση ή θα περιμένει το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών και τις αποχωρήσεις όσων σκέφτονται να αποχωρήσουν.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Νέα πυρά κατά Κασσελάκη: Ήθελε μειώσεις μισθών και απολύσεις υπαλλήλων



    ΣΧΟΛΙΑ