• Άρθρα

    ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική αυτοκτονία με όπλο τον ετεροπροσδιορισμό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αντώνης Κεφαλάς

    Αντώνης Κεφαλάς


    Η απελπισία είναι κακός σύμβουλος και παρασύρει σε ατοπήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα – όπως έδειξε η έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για να παρουσιαστεί το δήθεν κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Δεν γνωρίζω ποιος ακριβώς συμβουλεύει τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπάρχουν πασίγνωστοι κανόνες επικοινωνίας που παραβιάζονται με μεγάλο κόστος.

    Κανόνας πρώτος, η μαύρη διαφήμιση κατά του αντιπάλου δεν γίνεται από έναν αρχηγό κόμματος αλλά «απρόσωπα» από το κόμμα. Παρουσιάζοντας τις 5+1 αλήθειες για το κρυφό  πρόγραμμα της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας ανέλαβε και την πλήρη ευθύνη των όσων αναφέρθηκαν. Αν έχει κάνει λάθη, θα το φορτωθεί. Αν έχει πει ψέματα έστω και εν αγνοία του, θα χαρακτηριστεί ως ψεύτης.

    Κανόνας δεύτερος, ο ετεροπροσδιορισμός δεν αποτελεί αποτελεσματική εκλογική τακτική, διότι αναπόφευκτα οδηγεί φωναχτά ή ενδόμυχα στο ερώτημα «κι εσύ τι πρεσβεύεις;»

    Κανόνας τρίτος, αν χρειάζεται να εξηγήσεις ξανά και ξανά αυτά που υποστηρίζεις, τότε καλύτερα…ξέχασε το.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα νέα πρόσωπα και το νέο μειλίχιο ύφος, υπέπεσε και στα τρία αμαρτήματα. Ο αρχηγός του ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την μαύρη προπαγάνδα. Αντί να μιλήσει για το τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε όλο το βάρος στο τι δεν κάνει η Ν.Δ. Και, τέλος, δημοσιεύοντας ένα «νέο» πρόγραμμα με τον βαρύγδουπο τίτλο «7 Βήματα» παραδέχτηκε ότι τα λεγόμενα του στην προηγούμενη εκλογική περίοδο δεν είχαν απήχηση  στους πολίτες.

    Υπάρχουν πολλές και πειστικές απαντήσεις στα όσα με ex-cathedra στόμφο δήλωνε ο κ. Τσίπρας. Δεν θα ασχοληθώ με τα μεγέθη αλλά με την πολιτική, θέτοντας το εξής απλό ερώτημα: αν τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τώρα και όχι πριν τις 21 Μάϊου;

    Δύο είναι οι εφικτές με την λογική απαντήσεις. Η μία ότι οι δήθεν αλήθειες με τα πολλά μεγέθη και τις ουσιαστικά ανόμοιες συγκρίσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από λαθροχειρίες. Η φρασεολογία, εξάλλου, τους προδίδει. Πως μπορείς να γράψεις ότι η Ν.Δ, χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο; Αυτές είναι αυτόματες, παγκόσμιες, χιλιοσυζητημένες διαδικασίες. Δεν υπάρχει τίποτα να «χρησιμοποιηθεί», τίποτα το «κρυφό». Ο πληθωρισμός αυτόματα αυξάνει τα κρατικά έσοδα.

    Η δεύτερη απάντηση είναι ότι μόλις τώρα σοφίστηκαν αυτήν την επίθεση. Αλλά τότε προκύπτουν δύο άλλα ερωτήματα: αν αυτά που ισχυρίζονται είναι πράγματι ορθά, τότε αποδεικνύεται ότι η αντιπολίτευση δεν έκανε καλά την δουλειά της. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της, δηλαδή. Αν δεν είναι σωστά τότε γυρνάμε πίσω στην πρώτη περίπτωση της λαθροχειρίας στην παρουσίαση των μεγεθών.

    Ακόμη και στα συνθήματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να δείξει πρωτοτυπία. «7 Βήματα» — γιατί όχι 9 ή 10 ή 5; «5+1 Αλήθειες» — γιατί όχι «6 Αλήθειες»; Απλά ακούγεται ωραίο. Και μάλλον μπανάλ, η αντιγραφή παλαιότερης γραφής από καμπάνια της τράπεζας Πίστεως. Πολύ παλιό και ξεπερασμένο τρικ η «έκτακτη» συνέντευξη και μάλιστα η ενίσχυση του χαρακτήρα της κατεπείγουσας αποκάλυψης, της αλήθειας που ο λαός πρέπει εδώ και τώρα να μάθει! Και για να ενισχυθεί η εντύπωση, η εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι θα γίνουν δεκτές λίγες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους διότι ο πρόεδρος οφείλει να επιστρέψει στις περιοδείες. Θυσίασε, όμως, λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του για να μας αποκαλύψει την αλήθεια.

    Το πρόβλημα, βέβαια, είναι απλό: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να προσφέρει κάτι το νέο και αποδεκτό, οπότε μοιραία ετεροπροσδιορίζεται και παλεύει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Αλλά ούτε αυτό καταφέρνει να το κάνει πειστικά και πολιτικά αποτελεσματικά.

    Αντιπολίτευση μόνο για την αντιπολίτευση, χωρίς θετική πρόταση δεν φέρνει ούτε ψήφους, ούτε δόξα: μόνο υποσημείωση στο ιστορικό ανάγνωσμα.

    Διαβάστε επίσης

    Τα φτιασίδια του ΣΥΡΙΖΑ, η έπαρση του ΠΑΣΟΚ, η ζήλεια του ΚΚΕ



    ΣΧΟΛΙΑ