• Άρθρα

    Σε πτωτικό σπιράλ η ναυλαγορά ξηρού φορτίου. Πότε αναμένεται η ανάκαμψη

    bulk ξηρό φορτίο ναυτιλία ναυλαγορά


    Μετά από μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα για την αγορά ξηρού φορτίου, κατά την οποία οι τιμές των ναύλων στα μεγάλα φορτηγά πλοία capesize σημείωσαν νέα βουτιά κοντά στα ιστορικά χαμηλά, οι απόψεις των ανθρώπων της αγοράς για το πότε και σε ποιο βαθμό θα έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη, διίστανται.

    Η BIMCO εκτίμησε ότι αναμένει οριακή ανάκαμψη στις τιμές των ναύλων αλλά κατά μέσο όρο θα παραμείνουν σε ζημιογόνα επίπεδα την υπόλοιπη χρονιά.

    Στο εβδομαδιαίο της report η Breakwave Advisors αναφέρει:”Η ιστορία μπορεί να μας καθοδηγήσει αλλά η τρέχουσα κατάσταση είναι μοναδική. Κοιτάζοντας την ιστορία, τα ναύλα στην αγορά ξηρού φορτίου δεν ήταν ποτέ χαμηλότερα αυτή την εποχή του έτους. Η εποχικότητα αποτελεί μια ισχυρή δύναμη, καθοδηγούμενη από τις υψηλότερες ροές φορτίων. Καθώς οι οικονομίες “ανοίγουν” και το εμπόριο επιστρέφει στην κανονικότητα, η δυναμική της συσσωρευμένης ζήτησης περιλαμβάνεται στη σφαίρα των δυνατοτήτων, και σε συνδυασμό με τα υψηλά κίνητρα τόνωσης της δραστηριότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πολύ καλύτερο δεύτερο εξάμηνο του έτους για την αγορά ξηρού φορτίου”.

    Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Intermodal επισήμαναν ότι η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου αποτέλεσε μία σκληρή υπενθύμιση στους πλοιοκτήτες της αγοράς ξηρού φορτίου ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μέχρι να επέλθει η σταθερότητα, καθώς όλες οι προσπάθειες για θετική αντιστροφή στις αγορές διαφόρων μεγεθών πλοίων έχουν αποδειχθεί, μέχρι τώρα, βραχύβιες. Η εκτεταμένη πίεση στα κέρδη της αγοράς ξηρού φορτίου ακόμη και τώρα που αρκετές χώρες άρχισαν να άρουν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα των lockdown, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση που υπάρχει παραδοσιακά την περίοδο του καλοκαιριού που πλησιάζει, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις.

    Την εκτίμηση της ότι η ανάκαμψη στην αγορά ξηρού φορτίου αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και μετά, εξέφρασε αυτή την εβδομάδα η ισχυρή πλοιοκτήτρια Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής του ομίλου Navios.

    Ειδικότερα, επισήμανε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η ζήτηση χύδην ξηρού φορτίου για τα τρία μεγάλα φορτία, σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα και σιτηρά προβλέπεται να ξεπεράσει το πρώτο εξάμηνο κατά περίπου 9%.

    Από την πλευρά της προσφοράς μεταφορικής ικανότητας, η διοίκηση της Navios Maritime Partners, σημείωσε ότι το υφιστάμενο βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων bulkers φτάνει στο ιστορικό χαμηλό του 8% του εν λειτουργία στόλου. Νέες συμβάσεις ναυπήγησης ουσιαστικά δεν υπάρχουν, με τον ετήσιο ρυθμό να μειώνεται κατά περίπου 80% σε σύγκριση με το 2019. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ρυθμός μη παράδοσης νεότευκτων πλοίων αυξήθηκε δραματικά.

    Κατά συνέπεια, η καθαρή αύξηση του στόλου αναμένεται να παραμείνει χαμηλή στο 2% περίπου για το 2020, ενώ παράλληλα μόλις αρθούν οι περιορισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι με αυξημένο ρυθμό οι διαλύσεις πλοίων.

    Τα θεμελιώδη λοιπόν της αγοράς χύδην ξηρού φορτίου παρέχουν την αναγκαία στήριξη ώστε η ναυλαγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, να ξεπεράσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

    Σύμφωνα με τον Γιώργο Λαζαρίδη, επικεφαλής ανάλυσης της Allied Shipbroking και όσα αναφέρει στο εβδομαδιαίο report της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι αρκετοί στην ναυτιλιακή βιομηχανία στηρίζουν το αισιόδοξο σενάριο για τους επόμενους μήνες, το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούμε πραγματικά να εξαρτηθούμε από ένα δυνατό ράλι που θα υπάρξει τους επόμενους μήνες και σε ποιο βαθμό μπορεί αυτό να επαναφέρει την ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές μεταφοράς εμπορευμάτων.

    Το ζήτημα είναι ότι αν και λόγω των μεγάλων εμπορικών διαταραχών τους τελευταίους μήνες, είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν αυξημένοι όγκοι καθώς ανοίγουν και πάλι οι επιχειρήσεις παγκοσμίως, την ίδια ώρα, δεδομένης της έκτασης και της διάρκειας των lockdown, σε συνδυασμό με τον αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα της κατανάλωσης παγκοσμίως, είναι πιθανό να δούμε ένα μέρος της δραστηριότητας να χάνεται για πάντα. Σε ποιο βαθμό είναι δύσκολο να υπολογιστεί τώρα, καθώς πολλά εξαρτώνται από την ψυχολογία της αγοράς και τη διάθεση για κερδοσκοπία.

    Και ο αναλυτής καταλήγει ότι ακόμη και αν δούμε ένα ανοδικό ράλι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα σημάδια δεν είναι ξεκάθαρα για τις προοπτικές μετά από αυτό το χρονικό ορίζοντα. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 αναμένεται πιο συγκρατημένο, κυρίως σε σύγκριση με το τυπικό εποχιακό μοτίβο, ενώ το 2021 αναμένεται να ξεκινήσει με μία νότα απαισιοδοξίας.

    Δεδομένης της πτώση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση της ανεργίας σε σημαντικές οικονομίες, ο δρόμος προς την ανάκαμψη αναμένεται μακρύς και γεμάτος λακκούβες. Θα χρειαστεί χρόνος για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από αυτό το σοκ, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας τα τεράστια ποσά στήριξης που παρέχουν η Fed, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ