• Πολιτική

    Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη – «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός

    • NewsRoom
    Ρίσι Σούνακ - Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ρίσι Σούνακ – Κυριάκος Μητσοτάκης


    Εμπλοκή σημειώθηκε στην προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο.

    Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή τους λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί..

    «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

    Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

    Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Κυβερνητικές πηγές: Ο Σούνακ ενοχλήθηκε από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC

    Κυβερνητικές πηγές συνδέουν τον λόγο ακύρωσης της συμφωνημένης συνάντησης με τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι οποίες προκάλεσαν την ενόχληση του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως  η ελληνική πλευρά δεν θα πάψει να διατυπώνει τα επιχειρήματα της, ενώ τόνισαν πως οι συζητήσεις γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο.

    Μάλιστα, κάνουν λόγο για «φάουλ και πολιτική απρέπεια» από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

    Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

    Αρνητικός ο Σούνακ με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

    Νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε διαμηνύσει πως  ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.  Σε ερώτηση αν Βρετανός πρωθυπουργός συμφωνεί με την σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».

    Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, ενώ αρνητικός είναι και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των Γλυπτών με σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα από την Ελλάδα.

    «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Ολα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στους επενδυτές – Τα μηνύματα που έστειλε από το Λονδίνο για τις επενδύσεις

    Αποκλειστικό mononews – Μητσοτάκης στους ξένους θεσμικούς: «Γιατί πρέπει να έρθετε να επενδύσετε στην Ελλάδα»

    Αποκλειστικό: Ποιοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες βρίσκονται τώρα στο συνέδριο της Morgan Stanley – Το mononews στο Λονδίνο, συνεχής ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ