ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στους επενδυτές – Τα μηνύματα που έστειλε από το Λονδίνο για τις επενδύσεις
Εμπλοκή σημειώθηκε στην προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο.
Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή τους λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί..
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές: Ο Σούνακ ενοχλήθηκε από τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC
Κυβερνητικές πηγές συνδέουν τον λόγο ακύρωσης της συμφωνημένης συνάντησης με τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι οποίες προκάλεσαν την ενόχληση του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν πως η ελληνική πλευρά δεν θα πάψει να διατυπώνει τα επιχειρήματα της, ενώ τόνισαν πως οι συζητήσεις γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο.
Μάλιστα, κάνουν λόγο για «φάουλ και πολιτική απρέπεια» από τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Αρνητικός ο Σούνακ με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε διαμηνύσει πως ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Σε ερώτηση αν Βρετανός πρωθυπουργός συμφωνεί με την σύγκριση του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των Γλυπτών και της Μόνα Λίζα, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: «Προφανώς δεν είναι κάτι με το οποίο θα συμφωνούμε. Αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη, ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του μουσείου. Υποστηρίζουμε αυτή τη θέση και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αλλαγών».
Ο αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής του νόμου του 1963, ο οποίος απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος, ενώ αρνητικός είναι και στο ενδεχόμενο προσωρινής ανταλλαγής των Γλυπτών με σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα από την Ελλάδα.
«Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και βεβαίως πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για τα Ελγίνεια», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου
- Γέφυρα Ιλισσού: Αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του έργου €12,8 εκατ. – Πότε θα δοθεί σε κυκλοφορία
- ΡΑΣ: Η καμπάνα 300.000€ σε Hellenic Train και ΟΣΕ για το συμβάν του 2024, ο ΟΣΕ σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» και οι επόμενες κινήσεις της ΗΤ
- 10 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια! Άλλη μια all in κίνηση Γιαννακόπουλου με την «αρπαγή» του Φρανσίσκο για τον Παναθηναϊκό
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.