• Άρθρα

    Ρεύμα, αέριο ή πετρέλαιο;

    • του Τάκη Πουρναράκη, μηχανολόγου μηχανικού
    ΟΠΕΚ: Εξετάζει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου - Βουτιά 6% οι τιμές


    Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν όσον αφορά στο κόστος της kwh αλλά και της θερμογόνου δύναμης που έχει κάθε μορφή ενέργειας.

    Προφανώς το ρεύμα συμφέρει περισσότερο. Προφανώς το φυσικό αέριο έχει ανώτερη θερμογόνο δύναμη από το πετρέλαιο και πιο αποδοτική καύση. Προφανώς το πετρέλαιο ρυπαίνει περισσότερο. Το κράτος σε επιδοτεί να πάρεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο και την ίδια στιγμή σε προτρέπει να γυρίσεις τον καυστήρα σε πετρέλαιο.

    Με πιάνει κλαυσίγελος με όσα ακούγονται σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα αυτές τις μέρες: Θα γυρίσουμε στο πετρέλαιο, ο κόσμος στρέφεται στα καυσόξυλα και άλλα γραφικά. Σε μια αποστροφή του λόγου του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας είπε μια μεγάλη αλήθεια: «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Επειδή είναι απόλυτα ακριβές, αυτό που είπε λοιδορήθηκε τόσο.

    Ούτε εμένα μου αρέσει αυτή η αλήθεια. Κατανοώ σε βάθος τις δραματικές αλλαγές που έρχονται στις ζωές μας. Προσπαθώ ως οικογενειάρχης να είμαι όσο πιο έτοιμος μπορώ να τις αντιμετωπίσω.

    Το πρόβλημα ποιο είναι; Φταίει η πολιτική του Μητσοτάκη: Όχι. Θέλουν να μας πουλήσουν πετρέλαιο: Όχι. Φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι. Φταίει ο πόλεμος του Πούτιν: Όχι. Γενεσιουργός αιτία είναι ο υπερπληθυσμός της Γης και το δυσανάλογο αποτύπωμα τερατουπόλεων όπως η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Ρώμη για να μείνω στη γειτονιά μας. Κίνα Ινδία, ΗΠΑ καταναλώνουν τη μισή ενέργεια του πλανήτη.

    Ο οποίος δεν επαρκεί για να θρέψει 8 δισ. ανθρώπους. Δεν φτάνει η ενέργεια για όλους αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Όσο ανεβαίνει η ζήτηση θα ανεβαίνουν οι τιμές, αυτό θα επιφέρει δραματικές αλλαγές. Θα πρέπει να αρκεστούμε σε πολύ λιγότερη ενέργεια.

    Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος κολύμπησε 130km από τη Ρόδο στο Καστελόριζο τις προηγούμενες μέρες. Αναφέρει περιπτώσεις που κολυμπούσε σε μια θάλασσα σκουπιδιών. Όλα αυτά είναι ενεργειακά απόβλητα. Τις προάλλες οι άνεμοι στην Κορσική έφτασαν τα 230km/h.

    Ο πλανήτης το μόνο που κάνει είναι ισοκατανομή ενέργειας. Εργαλεία του η θερμότητα του ήλιου, το βαρυτικό πεδίο της γης και η περιστροφή της. Η ισοκατανομή γίνεται μέσω του αέρα και του νερού. Στα 5km/h είναι αύρα, στα 50km/h θύελλα στα 500km/h η ισοκατανομή θα γίνει, εμείς δεν θα υπάρχουμε. Το πρόβλημα είναι ο άνθρωπος, οι συνήθειες του, ο αστικός τρόπος ζωής η ενέργεια που καταναλώνει.

    Πρέπει όλοι να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί να συνειδητοποιήσουμε πόση ενέργεια ξοδεύουμε και με ποιον τρόπο. Όλα αυτά που θεωρούμε «κανονικότητα» δεν μπορούν να υποστηριχτούν πλέον.

    Από τα αναμμένα φώτα, το παγωμένο νερό, το πλαστικό ποτήρι, το διπλό μπιφτέκι, το ανοιχτό παράθυρο ενόσω λειτουργεί το κλιματιστικό, από τις πισίνες, από τις πτήσεις, από το Ι.Χ από τα ταξίδια. Ο παππούς μου δεν είχε δει θάλασσα και εγώ έχω δει όλες τις θάλασσες του πλανήτη. Όλα αυτά θα αλλάξουν βίαια συντόμως.

    Με πιάνουν λοιπόν γέλια όταν ακούω προτροπές να γυρίσουμε τους καυστήρες στο πετρέλαιο. Με πιάνουν κλάματα όταν ακούω να αφήσουμε τα αυτοκίνητα με θερμικό κινητήρα και να πάμε στα ηλεκτρικά. Πήγαμε στο φυσικό αέριο γιατί έχει λιγότερους ρύπους και μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 14.000 άτομα το χρόνο στην Ελλάδα.

    Το ρεύμα που προέρχεται από ΑΠΕ είναι η μόνη βιώσιμη λύση για τη χώρα μας. Εμείς συζητάμε για πετρέλαιο και καυσόξυλα: «Θα πάω στον Υμηττό για ξύλα» μου είπε προχτές ένας γείτονας και παρεξηγήθηκε με την αντίδρασή μου. Όταν βάλαμε κάτω το κόστος καυσίμου για τη μεταφορά, την αγορά εξοπλισμού, το κόστος αποθήκευσης, τους ρύπους και τον αριθμό των δέντρων του δάσους, χλόμιασε κατανοώντας πως ούτε αυτό είναι εφικτό.

    Τι είναι εφικτό; Να επενδύσουμε σε ΑΠΕ. Όσο επενδύουμε σε επιδόματα, που πληρώνονται από φόρους καταναλώνοντας εισαγόμενη ενέργεια, γεμίζουμε με νερό το κοφίνι. Υπάρχει λύση; Ναι, δεν θα την δώσει όμως ο άνθρωπος αλλά ο Δημιουργός του.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Porsche στο χρηματιστήριο!

    ΔΕΘ: Αυτοκίνηση!



    ΣΧΟΛΙΑ