• Άρθρα

    Πότε θα κάνει εκλογές ο Κυριάκος

    Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός


    «Ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας, να σπαταλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο στους επτά μήνες», σχολιάζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης με τα οποία συνομίλησε η στήλη.

    Τι εννοεί ο… ποιητής; Ότι ο Μητσοτάκης, αν και έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές για να κάψει την απλή αναλογική που είχε περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα το κάνει άμεσα. Και δεν θα το κάνει για να έχει ακόμα μία πολιτική ευκαιρία καθαρού χρόνου διακυβέρνησης, ορίζοντα 4ετίας. Ο κ. Τσίπρας, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, στους οκτώ μήνες από τότε που ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2015, έκανε εκλογές, τον Σεπτέμβριο, μετά το αχρείαστο δημοψήφισμα, τα capital controls και βεβαίως το άνευ λόγου και αιτίας 4ο μνημόνιο, το οποίο στοίχισε παραπάνω σε φόρους (μαζί με τα ληξιπρόθεσμα) 30 δισ. ευρώ. Η ιστορία έχει δείξει ότι στο… καπάκι τρεις εκλογές δεν έχει κερδίσει κανείς υποψήφιος πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση έχει δύο μεγάλα ζητήματα να αντιμετωπίσει. Το ένα είναι το μεταναστευτικό και το άλλο η οικονομία. Στο δεύτερο κάτι γίνεται. Το πρώτο είναι και το πιο δύσκολο… Και γιατί είναι και το πιο δύσκολο; Διότι δεν γνωρίζει κανείς τι θα μπορούσε να γεννηθεί μέσα από ένα ταραγμένο περιβάλλον άρνησης των μεταναστών ή προσφύγων. Ποιος νέος ή πρόσφατος πολιτικός σχηματισμός θα μπορούσε να καπηλευθεί την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών ή περιοχών, πόλεων και δήμων ανά την επικράτεια που δέχονται τους ανθρώπους που περνούν τα σύνορά μας με κάθε τρόπο.

    Ουδείς γνωρίζει αν θα βρουν οι ψηφοφόροι αποκούμπι σε ακροδεξιά σχήματα, τύπου Χρυσής Αυγής, φέρνοντας στην μνήμη το πρόσφατο παράδειγμα από την ανάδειξη του Vox στην τρίτη θέση των ισπανικών εκλογών.

    Ουδείς, επίσης, γνωρίζει τι θα φέρει η άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία μετά την Πρωτομαγιά. Η σπέκουλα, είναι αλήθεια, εξοργίζει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, όταν στην ουσία πρόκειται για ψηφισμένο νόμο από την κυβέρνησή του. Ήδη, στα social media πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα φτιάχνουν κλίμα. Προφανώς, όμως, ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Η προστασία θα συνεχίσει να υφίσταται με το νέο πτωχευτικό κώδικα. Η αλήθεια είναι ότι επιστρέφουμε στα προ κρίσης επίπεδα, πριν από το 2009, που οι πλειστηριασμοί ήταν ελεύθεροι. Όμως, όταν κάποιος θέλει να πληρώσει και δεν μπορεί, είτε γιατί είναι απλήρωτος από την εργασία του είτε γιατί είναι  άνεργος είτε γιατί έχει μειωθεί αισθητά το εισόδημά του είτε γιατί οι μηνιαίες υποχρεώσεις και οι ρυθμίσεις στην Εφορία κατατρώγουν το διαθέσιμα εισόδημα, είτε γιατί η κρίση δεν έχει πάρει ακόμα τα πλοκάμια της από το πορτοφόλι του, η πολιτεία θα πρέπει να τον στέρξει. Οι θιγόμενοι θα πρέπει έστω να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας, ανεξάρτητα με τον χρόνο έγκρισης. Διαφορετικά, ένας νέος πολιτικός εχθρός δημιουργείται εντός των τειχών…



    ΣΧΟΛΙΑ