• Άρθρα

    Αναλυση του mononews.gr: Ποιος κέρδισε στο Davos την 2η ημέρα;


    Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι ο καθημερινός νικητής του Νταβός έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο. Μετά από άλλη μια δύσκολη μέρα με ολομέλειες, επιτροπές, συναντήσεις, και, εσπερίδες, το πιο αξιοσημείωτο θέμα της συζήτησης τη δεύτερη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ήταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ουσία: ας μην το μεγεθύνουμε. Ένα μεγάλο απόσπασμα κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron αντιμετωπίζοντας τη δύσκολη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

    Έχει δεσμευθεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για την επίμονη ένταξη της ΕΕ μέχρι το 2017, και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να «θέσουν το πλαίσιο» για την ψηφοφορία. Δεδομένου ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στηρίζουν την παραμονή τους στο στρατόπεδο της ΕΕ, αυτός ήταν ένας υπαινιγμός που θα προτιμούσε να μείνει εντός, αλλά χρειάζεται περισσότερη στήριξη για να κερδίσει τους σκεπτικιστές από το δικό του κόμμα πίσω στη χώρα του.

    Γι’ αυτούς, θα έπρεπε να αφήσει τα μεγάλα λόγια στις αόριστες προ-δημοψηφίσματος μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ, που πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει και να κάνει τη συνεχιζόμενη ένταξη πιο αποδεκτή .

    Αν κάποιος επρόκειτο να θυμώσει με τη Βρετανία που προβάλλει την τοπική πολιτική της στο σύνολο του ευρωπαϊκού σχεδίου, θα ήταν ο μακροχρόνια γεωπολιτικός «φιλοεχρός» της, η Γαλλία. Αλλά ο Manuel Valls, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, πήρε εντελώς συναισθηματικά τη σκέψη της Βρετανίας να παραιτηθεί από  την ΕΕ.

    «Θα ήταν μια τραγωδία», είπε. «Το λέω αυτό ως Γάλλος».

    Ο Αλέξης Τσίπρας της Ελλάδας, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν κάνει εύκολα φίλους, πρόσθεσε ότι «τώρα είναι ώρα για αλληλοϋποστήριξη». Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν συμφωνεί με τον Τσίπρα σχεδόν σε τίποτα, συμφώνησε. «Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα της ΕΕ που δεν μπορεί να λύσει τα δικά της προβλήματα», είπε.

    Εν ολίγοις, «η απάντηση σε πολλά προβλήματα είναι περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη Ευρώπη», δήλωσε η Emma Marcegaglia, η πρόεδρος του Ιταλικού ομίλου ενέργειας «Eni».

    Και ευτυχώς, οι αντιτιθέμενες πλευρές της διχοτομημένης Κύπρου, της πιο δυσεπίλυτης διαμάχης της Ευρώπης, ήταν όλο χαμόγελα καθώς έδιναν τα χέρια στο Νταβός, υποσχόμενοι να υπογράψουν μια ειρηνευτική συμφωνία αυτό το έτος, και αυτή τη φορά, ίσως πραγματικά το εννοούν.

    Αν και το Νταβός υποτίθεται ότι είναι η ρύθμιση για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η κουβέντα τη δεύτερη ημέρα δεν απομακρύνθηκε πολύ. Η Ευρώπη ήταν ο νικητής του Νταβός την 2η ημέρα. ?

    Είδαμε και ακούσαμε

    Ψιλοκουβέντα, το στυλ του Νταβός: «Έχετε γνωριστεί εσείς οι δύο;» «Νομίζω.» «-Sun Valley, -JP Morgan. Το σκάφος του Ron Perelman;»

    Ο Trump παίρνει της ημέρας, το ασημένιο μετάλλιο: «Επειδή δεν έχει αρχές, μπορεί να καταφέρει να τακτοποιηθούν τα πράγματα. Είναι καταφερτζής στις συμφωνίες».

    Ο Trump παίρνει της ημέρας, το χρυσό μετάλλιο: «Κάνει τη δουλειά του ISIS».

    Trendwatching (Παρακολούθηση της τάσης): «Είναι cool να είμαστε απαισιόδοξοι» στο Νταβός φέτος, ένας τραπεζίτης .

    Συγκρατημένη περιγραφή της ημέρας: «Το σύστημά μας δεν είναι δομημένο με τρόπο που να είναι σε θέση να επικοινωνεί αδιάκοπα με την αγορά.» – Fang Xinghai, αντιπρόεδρος του ρυθμιστικού φορέα ασφαλείας της Κίνας.

    Η ύπουλη ερώτηση συνέντευξη της ημέρας: Ένας Τεχνικός Γενικός Διευθυντής, είπε ότι η αγαπημένη του ερώτηση που κάνει σε πιθανές προσλήψεις είναι, «Θα προτιμούσατε να σας σέβονται ή να σας φοβούνται;» Οι δημοσιογραφοι ρωτησαν αν υπάρχει σωστή απάντηση. «Εξαρτάται», είπε αινιγματικά.

    Όλοι αγαπούν τον Justin: Ακόμη και η επιλογή του Καναδού πρωθυπουργού στις κάλτσες –μωβ με ένα κρανίο και σχέδιο σκελετού – εγκωμιάστηκε από το πλήθος στο Νταβός. «Είμαι λίγο ζηλιάρης όταν μου «κλέβουν» τις κάλτσες», είπε ένας από τους νεαρούς συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με τον ηγέτη.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ