• Άρθρα

    Ολική επαναφορά για τις τραπεζικές χρεώσεις


    Η αναιμική κερδοφορία -πώς να υπάρξουν άλλωστε κέρδη όταν οι νέες χορηγήσεις αποτελούν μαγική εικόνα-, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τις προμήθειες και τις χρεώσεις.

    Οι τράπεζες ψάχνουν τρόπους να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

    Όμως σε μία εποχή που οι τραπεζικές χορηγήσεις είναι καθηλωμένες και με σχεδόν το 45% των δανειακών χαρτοφυλακίων να βρίσκονται στο «κόκκινο», τα δάνεια έχουν σταματήσει να «γεννάνε» τόκους. Τα κέρδη από τους τόκους είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς και οι νέες χορηγήσεις είναι ελάχιστες.

    Έτσι, οι πληρωμές λογαριασμών είτε γίνονται στο ΑΤΜ, είτε μέσω e-banking, ακόμα και οι πάγιες εντολές χρεώνονται. Το ποσό της χρέωσης ανά  συναλλαγή «παίζει». Συνήθως είναι στα 0,3 ευρώ στο e-banking, στα 50 λεπτά στο ΑΤΜ και αν κάποιος θελήσει να κάνει την πληρωμή στο γκισέ τότε η χρέωση συχνά ξεπερνά και το 1 ευρώ.

    Τα νέα τιμολόγια χρεώσεων εστιάζουν στις χρεωστικές κάρτες. Οι οποίες ήρθαν για να μείνουν, καθώς για τους περισσότερους καταναλωτές έχουν αντικαταστήσει τα μετρητά στο πορτοφόλι τους. Για θυμηθείτε στο πρόσφατο παρελθόν –όταν οι πιστωτικές κάρτες κυριαρχούσαν- που οι καταναλωτές είχαν τρεις και τέσσερις στο πορτοφόλι τους, οι τράπεζες τους χρέωναν με ετήσια συνδρομή της τάξης των 15 ευρώ.

    Και αν μέχρι τώρα ο πελάτης πήγαινε στο ΑΤΜ, έβαζε στη σχισμή την χρεωστική κάρτα του  και χωρίς χρέωση έπαιρνε ένα αντίγραφο των τελευταίων (επτά) κινήσεων του λογαριασμού του, τώρα –τουλάχιστον σε μία από τις συστημικές τράπεζες- θα πληρώνει για  την πληροφορία 0,15 λεπτά.

    Ενώ θα «πληρώνει»  ακόμα και την αλλαγή του ΡΙΝ του.

    Βέβαια, είπαμε οι τράπεζες έχουν βγει στο κυνήγι του κέρδους,  σε μια προσπάθεια να δουν τις κερδοφορίες τους να σηκώνουν και πάλι κεφάλι. Και… κυνηγούν εκείνες  τις εργασίες και συναλλαγές που έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση στο κοινό τους. Εν προκειμένω στοχεύουν στο κέρδος από τη χρήση των χρεωστικών καρτών.

    Διότι για να δουν ικανά κέρδη από τα νέα δάνεια, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν…

    Φέτος για παράδειγμα θα εκταμιευθούν συνολικά  περί τα 450εκατ ευρώ για νέα στεγαστικά δάνεια.

    Με μέσο όρο δανεισμού τις 75.000 ευρώ θα χορηγηθούν 6.000 νέα στεγαστικά.

    Δηλαδή 500 δάνεια το μήνα ή 20 δάνεια τη μέρα.

    Το νούμερο είναι αστείο.

    Για σκεφτείτε οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ένα δίκτυο 1.800 καταστημάτων και η διαίρεση δείχνει  ότι σε κάθε κατάστημα αναλογούν μόλις 3 δάνεια το χρόνο!

    Που σημαίνει έχουμε ακόμα δρόμο για  να δούμε την επιστροφή στην «καθαρή» κερδοφορία και για να φύγουν οι χρεώσεις…



    ΣΧΟΛΙΑ