• Άρθρα

    Ο κίνδυνος του να σηκώνεις τον πήχη ψηλά


    Για τους προληπτικούς και για όσους πιστεύουν στις παραδόσεις, το «ποδαρικό» στη νέα χρονιά έχει τεράστια σημασία, αφού θεωρούν πως αυτό καθορίζει ολόκληρη χρονιά και εάν θα έχουν την εύνοια της τύχης ή θα τους ακολουθεί η … κακοτυχία για το υπόλοιπο του έτους.

    Εάν πιστέψουμε στις παραδόσεις η ελληνική οικονομία είχε το καλύτερο δυνατό «ποδαρικό» που θα μπορούσε. Όχι μόνο για το 2020, αλλά και για ολόκληρη τη δεκαετία. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ένα έργο με πολύπλευρα οφέλη για την Ελλάδα έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των πολύ θετικών εξελίξεων για την χώρα μας τους τελευταίους μήνες.

    Το μομέντουμ φαντάζει σχεδόν ιδανικό. Οι δημοσιονομικοί δείκτες βελτιώνονται, τα επιτόκια δανεισμού υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η ψυχολογία καταναλωτών και επιχειρήσεων ανακάμπτει ενώ έντονη είναι και η διάθεση των εγχώριων και ξένων κεφαλαίων για νέες επενδύσεις, με δεδομένη την πολιτική βούληση για μείωση των φορολογικών βαρών.

    Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως το εμβληματικό project του Ελληνικού θα αρχίσει να υλοποιείται αφού η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην φανεί ανακόλουθη με τις προβλέψεις της. Λέγεται πως δρομολογείται ειδική νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να μπουν οι μπουλντόζες νωρίτερα από την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση του ακινήτου στον ιδιώτη επενδυτή.

    Όλα αυτά, αυξάνουν τις προσδοκίες. Κάποιοι, οι πιο αισιόδοξοι, δεν διστάζουν να μιλήσουν ακόμη και για «απογείωση» της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο ιδανικά όσο ακούγονται.

    Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, οι αργοί ρυθμοί στην απονομή της Δικαιοσύνης και η αστάθεια του φορολογικού περιβάλλοντος είναι εδώ και συνεχίζουν απτόητα να εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και να υπονομεύουν την ανάπτυξη. Παράλληλα, υπάρχουν και μια σειρά από εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει η χώρα.

    Το Brexit, η τουρκική προκλητικότητα και οι προστατευτικές πολιτικές που υιοθετούν οι ΗΠΑ αυξάνουν την οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα. Και αναπόφευκτα επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία.

    Ήδη, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου να επανεξετάσει τη λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων που εξαιρέθηκαν από την επιβολή δασμών τον περασμένο Οκτώβριο έχει σημάνει συναγερμό στους Έλληνες παραγωγούς κρασιού, ελιών και ελαιόλαδου, οι οποίοι ανησυχούν ότι οι εξαγωγές τους στην αμερικάνικη αγορά θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

    Το «ποδαρικό» όσο καλό και αν είναι δεν αρκεί για να άρει τα βαρίδια που υπάρχουν. Αντίθετα, χρειάζεται σκληρή και συστηματική δουλειά. Κάτι που σίγουρα γνωρίζουν καλά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.. Μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης σίγουρα έχουν αποκτήσει μια καλή εικόνα των δυνατότητων που έχει χώρα. Τι μπορεί να γίνει, και πόσο γρήγορα και τι όχι.

    Καλό είναι να σηκώνεις τον πήχη ψηλά, ωστόσο δεν πρέπει να καλλιεργείς υπερβολικές προσδοκίες καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να περάσεις… από κάτω.



    ΣΧΟΛΙΑ