• Άρθρα

    Νίκος Καραμούζης: Η νέα μάχη του τραπεζίτη που δεν κρύβεται και δεν μασάει ποτέ τα λόγια του…

    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    O Νίκος Καραμούζης έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στο ελληνικό banking.

    Και στα 30 και πλέον χρόνια της καριέρας του έχει αφήσει το αποτύπωμα του στα τραπεζικά δρώμενα της χώρας. Σήμερα είναι πρόεδρος της Grant Thornton και «κτίζει» ένα νέο fund που σκοπό έχει να επενδύσει σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οξυδερκής, μεθοδικός και κυρίως διορατικός, ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που μπορούν να διαβάσουν σε βάθος την τρέχουσα κατάσταση –οικονομική, πολιτική, κοινωνική- να συνδυάσουν τις αλληλεπιδράσεις των γεγονότων και να «μετρήσουν» σήμερα το μελλοντικό αποτέλεσμα. Γνώση πολύτιμη, που όμως δεν έχει manual μάθησης, αλλά είναι προϊόν διαρκούς παρατήρησης και στάθμισης των γεγονότων.

    Και αυτό είναι ίδιον του Καραμούζη στη μακρά πορεία του. Από τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα ξεχώρισε για τις διοικητικές του ικανότητες, καθώς έχει προτάσεις τις οποίες υλοποιεί, αρχές που υπερασπίζεται και ηθικές αξίες που δεν απεμπολεί.

    Ο κ. Καραμούζης γεννήθηκε πριν από 67 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1952 στα Σεπόλια. Πήγε σε δημόσια σχολεία, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έφυγε αμέσως μετά την αποφοίτηση του για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική. Πήρε μάστερ στα Οικονομικά από το American University και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στα Νομισματικά στο Pennsylvania State University.Στην Αμερική δούλευε για να σπουδάσει, μετά δίδαξε ως λέκτορας και στη συνέχεια ως Επίκουρος καθηγητής σε δύο αμερικανικά Πανεπιστήμια.

    Και το 1984, ανέλαβε σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ στο Κλίβελαντ.

    Το 1987 επέστρεψε στην πατρίδα και σύντομα ξεχώρισε. Διετέλεσε μεταξύ των άλλων- επικεφαλής της Διεύθυνσης Συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, αναπληρωτής CEO της Eurobank, και τον περασμένο Μάρτιο άφησε το banking αποχωρώντας από πρόεδρος της Eurobank.

    Ο Νικόλας Καραμούζης ήταν ο τραπεζίτης που έβγαλε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών από την αφάνεια και την κατέστησε βασικό και αξιόπιστο συνομιλητή των θεσμών. Η Ένωση επί της προεδρίας του απέκτησε ευρωπαϊκό προφίλ με συνεχή παρουσία στα ευρωπαϊκά τραπεζικά όργανα.

    Ορμητικός αλλά και με χιούμορ, δεν κρύβεται και δεν μασάει ποτέ τα λόγια του. Και όπως ο ίδιος παρατηρεί μετά από 32 και χρόνια στις τράπεζες, ποτέ δεν υπήρξε CEO….

    Δηλώνει περήφανος για την καταγωγή του, την γειτονιά των παιδικών του χρόνων. Πριν από δυο χρόνια, σε μία επίσκεψη στο γραφείο του στη Eurobank, όταν ακόμα ήταν πρόεδρος, ξεφύλλιζε το άλμπουμ με τις φωτογραφίες της νιότης του και με περηφάνια έδειχνε το πατρικό του, τη γειτονιά του, τις αλάνες που έπαιζε παιδί. Αλλά και σήμερα στο γραφείο του υπάρχει ανάμεσα στις πολλές φωτογραφίες με τα παιδιά του (έχει τέσσερα) και τα δύο εγγόνια του και μία φωτογραφία με όλα τα μέλη της οικογένειας από τα κοντινά μέχρι τα μακρινά ξαδέλφια.

    Αυτήν την καταγωγή ποτέ δεν την ξέχασε, και πάντα στις παρεμβάσεις του μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη, όπως στο tweet για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια που έλεγε πως: «Η κρίση κάποτε θα περάσει. Οι πολλοί ξέρουμε πια τι πρέπει να γίνει (έργα όχι λόγια) για οριστική έξοδο από την κρίση. Ο χειρότερος κίνδυνος είναι, όμως, να μείνει η παρακμή που έφερε η κρίση, κοινωνία χωρίς σταθερές/αξίες/αλληλεγγύη, ακρότητες ,ανισότητες,αφυδατωμένους θεσμούς/δικαιώματα.».

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη (όπως είχε τονίσει μιλώντας σε συνέδριο του ΤΕΕ πέρυσι το Νοέμβριο): «Το σύστημα της οικονομίας της αγοράς δεν πρέπει να ταυτίζεται με ένα καπιταλισμό απληστίας, ασύδοτης ιδιοτέλειας, χωρίς κανόνες και θεσμούς, χωρίς επιχειρηματική ηθική, όπου τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους, χωρίς κοινωνικές αναφορές και σεβασμό στους νόμους και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μετόχων και των πιστωτών. Δεν είναι ένδειξη επιχειρηματικής ικανότητας να παρανομείς, να εξαπατάς και να ζημιώνεις μετόχους, πιστωτές, τις αγορές, το κράτος, να οδηγείς εργαζομένους στην ανεργία, να ζημιώνεις τους φορολογούμενους, τους προμηθευτές και να εκθέτεις τη χώρα σου».

    Και όπως έχει πει «αυτή η χώρα, με τους άξιους ανθρώπους, τη μεγάλη ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά, τη μοναδική της γεωγραφική θέση και τις σημαντικές δημιουργικές και επιχειρηματικές δυνατότητες του λαού της, θα επιστρέψει σύντομα στην κανονικότητα, την ανάπτυξη, την προοπτική. Μια χώρα διεθνούς κύρους, ισότιμο μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ένας τόπος ελκυστικός να ζεις, να εργάζεσαι, να παράγεις, να επενδύεις, να καινοτομείς».

    Τώρα ο κ. Καραμούζης ρίχνεται σε μία νέα μάχη. Και με ειδικούς του private equity και έμπειρους μάνατζερ δημιούργησε το fund SMERemediumCap. Στόχο της ομάδας του είναι να εξασφαλίσουν 100 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους.

    Σκοπός του fund είναι να επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχουν περίπου 3.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ. Πολλές από αυτές «ναι μεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά εξακολουθούν να έχουν ένα επιχειρηματικό story και δυνατότητες, εφόσον κάποιος καταφέρει να τις αναδιαρθρώσει επιτυχώς» σημειώνει ο ίδιος.

    Στην προσπάθεια του αυτή, ο κ. Καραμούζης έχει την αρωγή των ελληνικών συστημικών τραπεζών, επιχειρηματιών, αλλά και φορέων όπως το Ίδρυμα Ωνάση και πιθανόν να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ