• Άρθρα

    Έθνος: Έτοιμοι να χτυπήσουν Ιβαν Σαββίδης και Δημήτρης Μάρης;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Ποιοι θα χτυπήσουν τους τίτλους του Έθνους;

    Σε λιγότερο από 48 ώρες θα γνωρίζουμε την εξέλιξη της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων και των θυγατρικών της Πήγασος. Σε τέτοιες περιπτώσεις όλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και για αυτό όλες οι πληροφορίες περί συμμετοχής είναι συνήθως  υψηλού κινδύνου.  Ωστόσο, φαβορί για το Έθνος και τις ψηφιακές εκδόσεις θεωρείται ο Ιβάν Σαββίδης και για το ραδιόφωνο ο Δημήτρης Μάρης. Όμως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα χτυπήσει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης όχι όμως για να τους εκδώσει αλλά για να τους κρατήσει στο ντουλάπι για παν ενδεχόμενο.

    Γίνεται της …ενστάσεως!

    Χαμός μαθαίνουμε ότι γίνεται με το πολυώροφο κτίριο στη γωνία Κριεζώτου και Ακαδημίας, που ανήκει στο Ταμείο Πρόνοιας των πρώην υπαλλήλων της Αγροτικής και παραχωρείται προς πολυετή μίσθωση για να γίνει ξενοδοχείο.

    Εγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για βροχή ενστάσεων από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό οι οποίοι δεν είναι και τόσο ευχαριστημένοι με τη διαδικασία (και το αποτέλεσμα).

    Τουλάχιστον δύο φαίνεται πως έχουν καταθέσει ενστάσεις και συγκεκριμένα η τουρκική Varyap και το σχήμα υπό την αμερικανική Hard Rock International.

    Ποιος φαντάζει ως επικρατέστερος; Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο όμιλος Λασκαρίδη ο οποίος ελέγχει και τα γειτονικά “Μεγάλη Βρετανία” και “King George”. Να θυμίσουμε πως στο κτίριο που παραχωρείται λειτουργούσε παλαιότερα το ξενοδοχείο King’s Palace.

    Συνωστισμός για κτίρια στο κέντρο

    Όσα συμβαίνουν με το ακίνητο της Κριεζώτου, αλλά και οι 16 ενδιαφερόμενοι για το ακίνητο που στεγάζει το ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα αναδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον για ακίνητα στο κέντρο της πόλης, με στόχο να δημιουργηθούν ξενοδοχεία.

    Τώρα είναι η ευκαιρία τόσο για τα ασφαλιστικά ταμεία, που διαθέτουν τεράστια περιουσία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και για άλλους φορείς, όπως η Εκκλησία.

    Όπως θα δείτε, όμως, στα επόμενα σχόλια, η κατάσταση είναι συνήθως περισσότερο πολύπλοκη. Ειδικά όταν έχεις να διαχειριστείς πλήθος μεγάλων και μικρών συμφερόντων τα οποία ζουν από την ακινησία!

    Ανακαλύπτουν την πυρίτιδα

    Πρώτο θέμα είχε κάνει προχθές, Κυριακή η «Αυγή» το υποτιθέμενο σχέδιο αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μάλιστα εμφανίζονταν και ως κάτι που γίνεται «πρώτη φορά»!

    Στις περίπου 1.500 λέξεις του άρθρου δεν υπήρχε αναφορά στην «Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας» η οποία είχε ιδρυθεί επί Αντώνη Σαμαρά, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ουσιαστικά ανενεργή.

    Το ενδιαφέρον είναι πως στο διοικητικό συμβούλιο της εν λόγω εταιρείας συμμετέχουν ο πρώην επικεφαλής του Invest in Greece Αριστομένης Συγγρός, ο επικεφαλής της Intrakat Πέτρος Σουρέτης και ο Μιχάλης Σκαρλούτσος, που πρόσφατα ανέλαβε επικεφαλής του Πρωτοκόλλου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών!

    Συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι του δημοσίου, οι οποίοι μάλλον δεν είναι εξαιρετικά συμπαθείς στην Αρχιεπισκοπή. Εκτός και αν άλλαξε εσχάτως το Δ.Σ. και δεν το πήραμε χαμπάρι. Σημειώστε πως ούτε επί Αντ. Σαμαρά προχώρησε κάτι.

    ΕΦΚΑ: Αξιοποίηση ακινήτων δια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

    Όπως δε φαίνεται να βιάζονται στην κυβέρνηση για τη βελτίωση της σχέσης με την Εκκλησία ώστε να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσίας τους, με τον αραμπά κινείται και το σχέδιο για τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων.

    Μάλιστα χθες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε πως θα υπάρξει πιλοτικό σχέδιο για αξιοποίηση 24 ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Και πως θα προχωρήσει; Μα φυσικά με «αρχιτεκτονικό διαγωνισμό»!

    Η χώρα μας έχει διασυρθεί στους επιστημονικούς κύκλους διεθνώς με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Αποκορύφωμα ήταν ο γνωστός διαγωνισμός επί Γ. Σουφλιά για το Ελληνικό.

    Ο διεθνής διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, τα βραβεία δόθηκαν, αλλά τελικά τίποτα δεν προχώρησε με βάση το σχέδιο του νικητή! Ε, φανταζόμαστε πως κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τα ακίνητα του κέντρου: Τα βραβεία θα δοθούν, τα ακίνητα θα ξεχαστούν και κάποια στιγμή, κάποιος άλλος υπουργός θα τα βγάλει από τη ναφθαλίνη. Με άλλο διαγωνισμό!

     Οριστικός ανάδοχος για το Θριάσιο

    Υπάρχουν, πάντως και άλλοι τομείς των ακινήτων εκτός από τα ξενοδοχεία στους οποίους καταγράφεται κινητικότητα. Ενας τέτοιος τομέας είναι τα logistics. Ακόμα και μέσα στο μήνα μπορεί να έχουμε οριστικό ανάδοχο για το πρώτο μεγάλο εμπορευματικό κέντρο της χώρας, στο Θριάσιο Πεδίο.

    Η νέα εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν με 80% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και με μόλις 20% ο όμιλος Goldair, κατέθεσε προ ημερών και τα έγγραφα για τη χρηματοδότηση της μεγάλης επένδυσης, η οποία θα φτάσει το 120 εκατ. ευρώ.

    Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που διαχειρίζεται τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, ελέγχεται κατά 65% από την Τράπεζα Πειραιώς και κατά 35% από το ελληνικό δημόσιο. Εσχάτως, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα κινητική και σε άλλα μέτωπα.

    *Η επικαιρότητα βεβαίως κινείται μακριά από τα σχόλια της στήλης! Δυσκολευόμαστε, όμως, να παρακολουθήσουμε τη διαμάχη με τους δικαστές, και την παρασκηνιακή κόντρα με τους καναλάρχες που ετοιμάζουν …κοινοπραξία.



    ΣΧΟΛΙΑ