• Άρθρα

    Μοιράζει λεφτά από την αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας


    Προφανώς κάτι έπρεπε να βγει και να πει ο τέως πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Με δεδομένο ότι έχουν ανασταλεί οι πληρωμές στις δόσεις των δανείων για τους πάντες (ακόμα και για τους κακοπληρωτές, αλλά και για όσους η εργασία διεκόπη απότομα λόγω πανδημίας) μέχρι τον Σεπτέμβριο και για την εφορία και τα ταμεία μέχρι τον Αύγουστο. Με δεδομένο ότι η ίδια η Κομισιόν εισηγείται αναστολή στην άρση της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Τσίπρας τα εισηγείται ως… δικά του μέτρα. Και όχι μόνο. Με τα μέτρα των 6,8 δισ. που θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό, συν τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία, και με δεδομένο ότι η συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου ή για τη δημιουργία κάποιου ταμείου χρηματοδότησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας προτείνει στην κυβέρνηση να βάλει χέρι στο «μαξιλάρι ρευστότητας».

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ήδη έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1,9% και κοιτάζει πάλι το 2% σε λιγότερο από 15 μέρες. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι αν η κυβέρνηση βάλει χέρι στο «μαξιλάρι ρευστότητας» οι αγορές θα «θυμώσουν», ενώ η «δουλειά», με λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας σε τούτη τη φάση μπορούν να  χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό. Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας βλέπει συνέχιση της υγειονομικής κρίσης, κάτι που δεν το λένε με βεβαιότητα κυβερνήσεις και επιστήμονες, με την Αυστρία, για παράδειγμα, να χαλαρώνει τα μέτρα από τις 14 Απριλίου.

    Αίσθηση προκαλεί δε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρεται σε μόνιμα μέτρα για τη μετά-τον-ιό εποχή, αλλά σε μέτρα που θα έφερνε εκείνος αν ήταν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έκρινε ότι για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα δαπανήσει 6,8 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας μιλάει για το τώρα, το σήμερα και όχι για το αύριο. Η αγορά θα περίμενε να ακούσει μόνιμες μειώσεις φόρων, διευκολύνσεις με δόσεις των φορολογούμενων, μείωση στην προκαταβολή φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα ξέχασε; Διότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται.

    Σε κάθε περίπτωση Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» κατανέμονται ως εξής:

    1. Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. επιπλέον χρηματοδότηση – 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού – επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής – κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων – ειδική μέριμνα για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
    2. Επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τον Απρίλιο του 2020 και απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.
    3. Άμεσα μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
    4. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος (που μπορεί να δοθεί σε δύο φάσεις) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλείς θέσεις εργασίας -τα γνωστά μπλοκάκια, εργόσημα κλπ- αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι, περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχοι.
    5. Πλήρης κάλυψη μισθού, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου. Ύψος παρέμβασης 8,5 δισ. ευρώ
    6. Αναστολή καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
    7. Πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
    8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον Τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια το τζίρο τους και τους απασχολούμενους.
    9. Επιτάχυνση εκταμίευσης των πληρωμών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
    10. Πρόγραμμα «Ηρακλής» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό Δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα τους στην περίοδο της κρίσης.

    Κύκλοι της αγοράς πάντως, κάνουν λόγο για… «παγίδα» εκ μέρους του κ. Τσίπρα προς την κυβέρνηση, να ανοίξει το πουγκί άπλετα και άσκοπα προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε νέα μνημόνια και να έρθει μετά ο κ. Τσίπρας σαν… σωτήρας.

    Εν αναμονή λοιπόν…



    ΣΧΟΛΙΑ