• Άρθρα

    M. Ξαφά: Οι 4 λόγοι που λέω όχι στο Brexit

    • Contributor

    Μιράντα Ξαφα. Επικεφαλής της E.F. Consulting και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ


    Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις θα προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχόμενη επικράτηση της αποχώρησής του από την Ε.Ε. (Brexit) στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016, όπως τονίζει η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, νυν διευθύνoυσα σύμβουλος της εταιρείας E.F. Consulting στην Αθήνα και ερευνήτρια του Center for International Governance Innovation (CIGI).

    iolcus - logoΣε άρθρο της στον ιστότοπο opencanada.org, η Ξαφά κατηγορεί την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ότι μοιράζει μεγαλοστομίες, αποφεύγοντας όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προσφέροντας στην πράξη μια επιλογή «άλματος προς το άγνωστο».
    Για την Ξαφά, το Brexit δεν πρέπει να κερδίσει, καθώς θα προκαλούσε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα επηρέαζε αρνητικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.
    Η ίδια αναφέρει πέντε (5) λόγους για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει στην Ε.Ε.:
    1. Με Brexit, η Βρετανία θα έχανε την πρόσβασή της στην τελωνειακή ένωση της Ε.Ε., γεγονός που θα επηρέαζε αρνητικά – άμεσα και έμμεσα – το ΑΕΠ της (έως -10%), την απασχόληση και την οικονομική αποτελεσματικότητά της, μεταξύ άλλων λόγω μειωμένων επενδύσεων.
    2. Μια σειρά έγκυρων οργανισμών (BoE, βρετανικό ΥΠΟΙΚ, LSE, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κ.α.) έχουν προειδοποιήσει για τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που θα είχε για το Ηνωμένο Βασίλειο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ένα Brexit.
    Δεν αποκλείεται σε αυτήν την περίπτωση να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία και να υποχωρήσουν οι αξίες διαφόρων κλάσεων ενεργητικού, συμβάλλοντας σε μείωση του ΑΕΠ και σε μεγέθυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος λόγω μείωσης των φορολογικών εσόδων. Επίσης, το περίφημο χρηματο-οικονομικό κέντρο του City του Λονδίνου θα έχανε το ειδικό του βάρος, τη σημασία του και τελικά την ισχύ του, αν οι τράπεζες με έδρα την Βρετανία δεν μπορούσαν πλέον να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην Ε.Ε..
    3. Η Βρετανία ήδη χαίρει αυξημένης αυτονομίας από την Ε.Ε., έχοντας διαπραγματευτεί το δικαίωμά της να απέχει από την ολοένα και μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, μεταξύ άλλων έχοντας το δικαίωμα να παραμένει μονίμως εκτός της Συνθήκης του Σένγκεν και του ευρώ.

    4. Οι μισθοί και τα δικαιώματα των Βρετανών εργαζομένων θα πληγούν στην περίπτωση ενός Brexit, καθώς η Ε.Ε. εμφανίζεται να προστατεύει δικαιώματα ίσων αποδοχών μεταξύ των δύο φύλων, δικαιώματα μητρότητας, καθώς και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας κ.α.. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά διασφαλίζει τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας ετησίως.

    5. Ενδεχόμενη νίκη του Brexit θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αναβίωση των εντάσεων και των διασπαστικών τάσεων μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας, παρά το γεγονός ότι με δημοψήφισμα το 2014 η ανεξαρτησία της τελευταίας απορρίφθηκε. Δεν αποκλείεται όμως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να προκαλέσει την αντίδραση της Σκωτίας, καθώς φαίνεται πως στην Αγγλία η υποστήριξη της αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι πολύ μεγαλύτερη (Σχεδόν 50% στην Αγγλία, έναντι 25% στην Σκωτία).

    Μια προσφορά της IOLCUS INVESTMENT AEPEY iolcus - logo

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pente-idisis-gia-tin-ikonomia-ke-tis-agores-pou-prepi-na-gnorizete-4/54242

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/v-restis-zimies-gia-ti-seanergy-maritime-holdings-sto-proto-trimino-tou-2016/54227



    ΣΧΟΛΙΑ