• Άρθρα

    Κορονοϊός: Σουρεαλιστικές θεωρίες συνωμοσίας και αμέτρητα fake news προκαλούν infodemia! 

    • Βάλια Μπαζού


    Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποχρεώνεται να δημιουργήσει ειδικό section στο site του (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters) για να καταρρίπτει τους μύθους γύρω από τη “θεραπεία” του νέου κορονοϊού, τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πανδημία (pandemia) αλλά και η infodemia, η “επιδημία πληροφοριών”.

    Πρόκειται για μια λέξη (προέρχεται από τις λέξεις information + epidemic) που υιοθετούν όλο και συχνότερα τα μεγάλα ξένα ειδησεογραφικά sites, για να περιγράψουν τον “βομβαρδισμό” με θεωρίες συνωμοσίας και fake news που εξαπλώνονται σαν πανούκλα και στο μέγα θέμα του νέου κορονοϊού. Θεωρίες συνωμοσίας και fake news, που δυστυχώς, ευφραίνουν την καρδία πολλών  αναγνωστών σε βαθμό εξαιρετικά επικίνδυνο.

    Έτσι οι συμβουλές των λοιμωξιολόγων, θεωρούνται λίγο passé από τη στιγμή που μπορείς να φας σκόρδο, να στεγνώνεις τα χέρια σου σε λυχνία υπεριώδους απολύμανσης, να μπεις σε μπανιέρα με καυτό νερό, να ψεκάζεις το σώμα σου με αλκοόλ ή χλώριο!

    Οι συμβουλές αυτές, για κοκτέιλ σκόρδου με χλώριο και… σιέστα σε λυχνίες υπεριώδους απολύμανσης, ταιριάζουν γάντι με τις θεωρίες συνωμοσίας περί του ποιος ευθύνεται για την εμφάνιση του νέου κορονοϊού. Από τον Μπιλ Γκέιτς και τους Εβραίους μέχρι το δίκτυο 5G αλλά και έναν μετεωρίτη που έπεσε στη Γη.

    Ο ΠΟΥ… κυνηγός μύθων

    Από τους 14 μύθους που καταρρίπτει ο ΠΟΥ, επιλέξαμε τους πιο σουρεάλ μια και  για υποχρεωθούν οι κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι να ασχοληθούν μαζί τους σημαίνει ότι κυκλοφορούν ευρέως και κερδίζουν έδαφος. Έχουμε και λέμε:

    Μπορεί μια λυχνία υπεριώδους απολύμανσης να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό;

    Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

    Μπορεί ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλώριο σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό;

    Όχι. Ψεκασμός με αλκοόλ ή χλώριο σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμες για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

    Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει τη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό;

    Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τους ανθρώπους από το νέο κορονοϊό.

    Εάν κάνουμε ένα καυτό μπάνιο θα προφυλαχθούμε από τον κορονοϊό;

    Όχι. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, εάν κάνετε ένα μπάνιο με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβές, καθώς μπορεί να καείτε.

    Η… χαρά του συνωμοσιολόγου

    Η ποικιλία των θεωριών συνωμοσίας για την προέλευση του νέου κορονοϊού είναι, επίσης, εντυπωσιακή και επικίνδυνη. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πρόκειται για εύπεπτες θεωρίες, μια και πολλοί άνθρωποι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τον υπέρτατο φόβο ενός αόρατου φονικού ιού, αντανακλαστικά προσπαθούν να δώσουν μια εξήγηση και ένα “πρόσωπο” στον εισβολέα, στον άρπαγα της ζωής τους, έτσι ώστε να μην βιώσουν την απόλυτη αδυναμία του άγνωστου, του τυχαίου και του μοιραίου.

    Στην περίπτωση του νέου κορονοϊού, εκτός από τους συνήθεις “υπόπτους”, τους Εβραίους, τη CIA, τους Κινέζους που θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο, διατυπώθηκαν και κάποιες πολύ… προχωρημένες θεωρίες συνωμοσίας, οπότε αυτές και παρουσιάζουμε. Έχουμε και λέμε:

    Ο Bill Gates και ο 

    Τον Οκτώβριο του 2019, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates συνεργάστηκε με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας John Hopkins σε μια έρευνα για την ετοιμότητα αντιμετώπισης μιας επιδημίας. Εντελώς τυχαία ο ιός Covid-19 εμφανίστηκε δύο μήνες αργότερα. Έτσι οι συνωμοσιολόγοι οργίασαν διαδίδοντας ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την επερχόμενη επιδημία, την οποία προκάλεσαν οι τρεις αυτοί Οργανισμοί.

    Το  5G

    Η πόλη Γιουχάν, όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός, είναι μια από τις περιοχές της Κίνας όπου λειτουργεί πειραματικά δίκτυο 5G. Μόλις έγινε γνωστό, διατυπώθηκε η θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός Covid-19 προκαλείται από τα κύματα ακτινοβολίας που απελευθερώνονται από το δίκτυο 5G! Σύμφωνα με τους οπαδούς αυτής της θεωρίας συνωμοσίας, ο νέος κορονοϊός είναι στην πραγματικότητα δηλητηρίαση από ακτινοβολία, η οποία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας το άτομο ευάλωτο σε ασθένειες. Η θεωρία αυτή δεν λαμβάνει, βέβαια, υπόψη ότι το Γιουχάν είναι μια από τις δεκαέξι πόλεις της Κίνας όπου λειτουργεί πειραματικά δίκτυο 5G… 

    Ο μετεωρίτης

    Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Οκτωβρίου του 2019, ένας μετεωρίτης εξερράγη στον ουρανό της Κίνας κάνοντας τη νύχτα, μέρα. Οι συνωμοσιολόγοι αμέσως έκαναν σύνδεση της έκρηξης με τον νέο κορονοϊό. Έτσι διέδωσαν ότι ο ιός έχει κοσμική καταγωγή και ο νοσηρός παράγοντας μεταφέθηκε από το διάστημα…

    Οι κατάσκοποι

    Αυτή η θεωρία συνωμοσίας στηρίζεται σε ένα ωραίο σενάριο το οποίο διαδραματίζεται στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Winnipeg. Το εργαστήριο, διεξάγει έρευνες για την αντιμετώπιση θανατηφόρων ιών. Εκεί δούλευαν και δυο Κινέζοι επιστήμονες, ο Δρ Keding Cheng και η σύζυγός του, ο Δρ Xiangguo Qiu, που ήταν κατάσκοποι. Οι δυο επιστήμονες έκλεψαν τον ιό και τον μετέφεραν στο Ιστιντούτο Ιολογίας της Γιουχάν, απ’ όπου  διέρρευσε προκαλώντας τη φονική πανδημία. 

    Οι θεωρείες συνωμοσίας και τα fake news είναι τόσο παλιά όσο και το ανθρώπινο είδος, Είναι χαρακτηριστικό ότι µαύρη πανώλη ή µαύρος θάνατος, όπως ονομάζεται η πανδημία που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και την Ασία τον 14ο αιώνα, αποδόθηκε στους Εβραίους. 

    Η τότε εκκλησιαστική και πολιτική εξουσία επιδίωξε να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα για την τρομακτική καταστροφή κι έτσι επέλεξε τους αλλόθρησκους Εβραίους. Η θεωρία που διαδόθηκε τόσο γρήγορα όσο και η πανούκλα, ήθελε τους Εβραίους να έχουν μολύνει τα πηγάδια για να αφανίσουν τους Χριστιανούς. Και κάπως έτσι ξεκίνησε στην Ευρώπη κύμα διωγμών κατά των Εβραίων.



    ΣΧΟΛΙΑ